Politică

Basescu spune ca are bani pentru a-si finanta singur campania

Basescu spune ca are bani pentru a-si finanta singur campania

La Castellon, in Spania, 8.000 de "capsunari" l-au sustinut pe presedintele suspendat

07.05.2007, 18:36 11

Partidul Democrat spune ca a platit deja cei 53.000 de euro pentru inchirierea avionului lui Traian Basescu in vizita sa electorala in Spania, dar seful suspendat al statului spune ca are destui bani in cont pentru a-si finanta singur revenirea la Cotroceni.
Basescu s-a aflat la finele saptamanii in Spania - la Madrid si Castellon - unde si-a facut campanie. La cele doua mitinguri de sustinere a presedintelui suspendat au venit aproape 10.000 de romani care muncesc in peninsula.
Guvernul a decis recent ca finantarea campaniei pentru referendum se face in conditiile legii 334/2006, privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Aceasta lege plafoneaza sumele cheltuite
intr-o campanie la 25.000 de salarii minime pe partid, ceea ce inseamna ca la acest referendum o formatiune politica poate cheltui 9.750.000 de lei (aproximativ trei milioane de euro), salariul minim actual fiind de 390 de lei. Regimul i se aplica si lui Traian Basescu care poate cheltui, doar el, trei milioane de euro in campania de revenire la Cotroceni. Pentru a aduna bani, Basescu si-a deschis un cont personal in lei si euro la BCR.
Factura pentru aeronava inchiriata de la Romavia pentru drumul dus-intors Bucuresti - Madrid a fost de 53.000 de euro si a fost achitata de PD, potrivit senatorului Radu Berceanu. In aeronava inchiriata au mai fost, in afara de presedinte, staff-ul de campanie, fostii ministri PD Anca Boagiu si Monica Macovei si o delegatie de jurnalisti din tara.
La intoarcere Basescu a spus ca va plati aeronava din bugetul propriu de campanie. El a declarat ca inchirierea avionului a fost facuta in numele sau. "Nu plateste statul, desi as avea dreptul la transport. Se va plati din contul meu. Voi face publice sumele si cheltuielile. Nu las nici PD-ul sa plateasca, pentru ca mi-au intrat bani in cont. Sa vina factura si fac publice sumele", a declarat presedintele suspendat.
Calatoria presedintelui in Spania a fost prilej de replici intre ministrul liberal al afacerilor externe Adrian Cioroianu si staff-ul lui Basescu. Cioroianu, care a dat dispozitie ca aeronava prezidentiala sa aiba culoar de zbor, si-a exprimat surprinderea ca Basescu vrea
sa-si faca campanie electorala in Spania, iar reactia acestuia a fost catalogata de purtatorul de cuvant al presedintelui suspendat Valeriu Turcan drept "incoerenta si greu de explicat".
Cheltuielile cu transportul in Spania, de la aeroport la Madrid si apoi la Castellon, au fost impartite intre autoritatile locale (care i-au pus la dispozitie lui Basescu o limuzina) si comunitatea de romani care "au venit cu ce aveau mai bun din parcul de masini ca sa-i duca la locurile de intalnire pe cei din staff si pe ziaristi", potrivit lui Valeriu Turcan. De altfel, spune el, multe din cheltuielile de campanie sunt evitate, intrucat staff-ul de campanie ar lucra fara onorariu si mai multe firme de consultanta politica si PR s-au pus la dispozitia presedintelui, fara sa ceara bani, pentru a-si face publicitate. Pana acum, insa, staff-ul de campanie nu le-a solicitat ajutorul, a mai spus Turcan.
"Nu sunt mari cheltuieli in campania asta, pentru ca in afara de afise si de a vorbi oamenilor nu este mare lucru de facut, membrii de partid nu sunt obligati sa faca donatii", spune si Gheorghe Flutur, seful de campanie al PLD, care a mai lucrat impreuna cu Vasile Blaga de la PD si in timpul campaniei Aliantei D.A. din 2004.
Firma de publicitate GMP, a lui Felix Tataru, cu care Basescu si PD au lucrat in toate campaniile din 2000 si pana in prezent, se va ocupa de afisaj si panotaj, aceste servicii urmand sa fie platite de Partidul Democrat.
Afisele cu Basescu au ajuns la comunitatile romanesti din Spania, SUA si Canada, unde au fost organizate mitinguri la sfarsitul acestei saptamani. Batalia intre partidele pro si contra Basescu se da mai putin pe mesaje, cat pe participantii la miting, politicienii incercand sa scoata cat mai multi oameni in strada.
Numarul participantilor la miting poate constitui un indiciu pentru prezenta la vot la referendumul din 19 mai, numarul votantilor fiind totodata o conditie esentiala pentru ambele tabere, dupa decizia Curtii Constitutionale potrivit careia presedintele va fi demis cu majoritatea celor prezenti la vot. Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a semnat sambata promulgarea acestei modificari la legea referendumului. Noua prevedere va fi aplicata la referendumul de peste doua saptamani, a anuntat sambata Curtea Constitutionala.
La Madrid, Basescu a fost asteptat de peste 1.500 de romani adunati in Plaza Mayor, iar la Castellon, orasul devenit sinonim cu emigrantii romani, presedintele suspendat a strans in Plaza del Toro peste 8.000 de sustinatori. Basescu le-a tinut discursuri romanilor plecati la munca in Spania despre politicienii care-i numesc pe ei "capsunari" si pe el "marinar", a fost aplaudat, iar cand a rostit numele fostului presedinte Ion Iliescu s-au auzit huiduieli prelungi. Basescu a fost insotit la Castellon si de fostul fotbalist Gheorghe Craioveanu, care a jucat cea mai mare parte din cariera la echipele spaniole Villareal si Getafe. Basescu le-a spus romanilor ca la alegerile din Spania sa ii sprijine pe popularii spanioli, pentru ca acestia il sustin pe Craioveanu, care candideaza pentru un post in administratia locala. Initial, se vorbea de cel putin 3.000 de participanti la Madrid si de 80.000 de romani la Castellon, la mitingurile organizate de comunitatile de romani din Spania, insa acestia au spus ca numarul participantilor a fost mai mic, intrucat locatiile manifestatiilor au fost schimbate de mai multe ori.
PSD a incercat sa organizeze o contramanifestatie in Madrid si l-a trimis in Spania pe presedintele filialei Bucuresti Marian Vanghelie, dar aici au venit mai putin de 300 de oameni. In timpul guvernarii PSD 2000 - 2004, odata cu deschiderea granitelor, peste 1 milion de romani au plecat la munca in strainatate.
Cu cateva ore inainte de cele doua mitinguri din Spania, Basescu participase la o reuniune politica a Partidului Democrat, pe care l-a condus din 2001 pana cand a devenit presedintele Romaniei in 2004. La intrunirea PD, delegatii au adoptat o rezolutie in care cer demisia guvernului dupa reconfirmarea lui Basescu in functie la referendumul din 19 aprilie. Nici constitutia si nici legile nu cer acest lucru.
Aseara, la Constanta, erau asteptati peste 30.000 de manifestanti la un miting de sustinere al presedintelui suspendat, filialele PD si PLD din judetele din estul tarii mobilizandu-si activistii la reuniunea din Piata Ovidiu.
Organizatorii au vrut ca numarul participantilor la mitingul pro-Basescu sa-l depaseasca in numar pe cel al manifestantilor care au fost la Bucuresti la sarbatoarea PSD de 1 mai (20.000) si pe cel al participantilor la mitingul anti-Basescu de la Constanta de vineri unde social-democratii au strans cateva mii de persoane.
In aceeasi vreme, liderul PSD Mircea Geoana a participat la Satu Mare la "Sambra oilor" - sarbatoare care marcheaza debutul transhumantei.
Social-democratii au avut si un miting electoral impotriva presedintelui suspendat Traian Basescu. La evenimentul organizat in apropierea unei stani au mai fost si ministrii PNL Ludovic Orban, Teodor Melescanu si Ovidiu Silaghi, care au primit sarcina de la partid sa promoveze in tara mesaje anti-Basescu, dar si lideri ai PLD care au impartit afise de sprijin in favoarea presedintelui suspendat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO