Politică

Basescu sta de trei zile "calare" pe Guvern

28.01.2009, 19:23 11

De trei zile presedintele Romaniei, Traian Basescu, este nelipsit de la sedintele guvernului si ale conducerii PSD si PD-L pe buget si vorbeste in numele Executivului, spre disperarea social-democratilor. A anuntat un posibil 'deal' cu Comisia Europeana si FMI, a facut prognoze pe cresterea economica globala, a plecat in tromba din televiziune in radio, din guvern in ministere, a "inghetat" salariile bugetarilor, in vreme ce premierul Emil Boc a devenit aproape invizibil.

 
  • TVR: Luni la 9 seara
Presedintele merge, fara o mediatizare prealabila, la Televiziunea Publica unde atrage, voalat, atentia "baronilor" din PSD sa nu mai puna presiune pe ministrii in Guvern in ceea ce priveste bugetul. "Se lasa impresia ca ministrii sunt ai partidelor si nu ai Guvernului". El spune ca ia in calcul posibilitatea de a nu mai candida pentru un nou mandat, readucand in discutia publica alegerile prezidentiale din toamna.
 
  • RRA: Marti la 1 dupa-amiaza
Traian Basescu ajunge la Radioul Public unde anunta ca Romania ar putea cere un imprumut de "6-7 miliarde de euro" de la Uniunea Europeana, cu supraveghere de la FMI, pentru a acoperi "gaura" facuta de guvernul Tariceanu. Bugetul de stat are de rambursat "vreo 6 miliarde", bani imprumutati pe termen scurt anul trecut si care trebuie dati inapoi. El a mai spus ca nu se va opune daca Guvernul va decide inghetarea salariilor bugetarilor pentru 6 luni, desi sustine in acelasi timp majorari de salarii la profesori. Nimeni din guvern nu vorbise pina atunci despre inghetarea salariilor.
 
  • La Guvern: Marti la 7 jumatate seara
In aceeasi seara seful statului merge la Palatul Victoria unde liderii coalitiei PD-L - PSD isi disputau procentele din bugetul pe 2009. Potrivit unor surse neguvernamentale, social-democratii nu cedeaza atunci cand Basescu le cere inghetarea salariilor bugetarilor. Basescu pleaca dupa o ora fara sa fie anuntat vreun compromis.
 
  • Ministerul de Finante: Miercuri la 1 dupa-amiaza
Seful statului descinde la Ministerul de Finante, unde Gheorghe Pogea avea o intalnire cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor la care participa si premierul Emil Boc, si ministrul muncii Marian Sarbu. Iese de la intalnire dupa aproximativ o ora si anunta ca a prezentat sindicatelor si patronatelor situatia economica a Romaniei si ca Finantele vor prezenta astazi o noua prognoza economica. 
 
  • Palatul Cotroceni: Miercuri dupa amiaza
Patronatele si sindicatele vor lamuriri suplimentare de la Cotroceni, asa ca Basescu ii invita pe reprezentantii acestora la palat, in doua sedinte separate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO