Politică

Basescu vrea o noua Constitutie care sa ii permita sa dizolve mai usor Parlamentul

14.01.2009, 19:03 21

Presedintele Traian Basescu doreste ca Romania sa ramana o republica semiprezidentiala, dar vrea puteri sporite prentru seful statului, odata cu modificarea Constitutiei.

Intr-o republica semiprezidentiala, seful statului are si atributii administrative nu numai de reprezentare ca intr-o republica parlamentara.
Basescu a prezentat ieri, la lansarea raportului comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional, zece optiuni personale in ceea ce priveste modificarea Constitutiei, prima dintre acestea fiind mentinerea republicii semiprezidentiale. O a doua optiune este insa sporirea atributiilor prezidentiale astfel incat seful statului sa poata dizolva Parlamentul in anumite conditii.
"Dizolvarea Legislativului este pretutindeni un ultim recurs la rezolvarea crizelor politice. In Constitutia noastra, dizolvarea este legata exclusiv de esecul formarii guvernului in primele doua luni de dupa alegeri. Stiu ca exista interpretarea potrivit careia o asemenea prerogativa acordata presedintelui i-ar spori in mod nemasurat puterea. Eu cred ca aceasta obiectie nu o fac decat cei care nu inteleg rostul dizolvarii. Atunci cand negocierea politicienilor nu mai da roade, cetatenii sunt invitati la urne, iar acesta si nu altul e rolul mecanismului de dizolvare. Ceea ce sporeste este, deci, nu autoritatea sefului de stat, ci capacitatea institutiilor de a actiona, in chip responsabil, in momente de criza politica", a explicat seful statului.
A treia sa optiune se refera la un parlament unicameral. "Putem opta pentru un sistem unicameral prin eliminarea uneia din cele doua Camere. Daca natiunea nu va dori totusi sa renunte la una din Camere, acesta ar trebui oricum sa fie ales astfel incat sa reprezinte altceva decat Camera, de pilda interesele comunitatilor locale - si aici ma refer la Senat", a mai spus seful statului.
El a afirmat ca opteaza pentru limitarea imunitatii demnitarilor, pentru limitarea numarului de ordonante de urgenta - "daca te uiti pe numarul de ordonante din ultimul deceniu, ai impresia ca Romania a fost in coma profunda" si pentru reoganizare administrativa in 9-12 judete sau regiuni in loc de 41 de judete, dar si pentru uniformizarea sistemului electoral.
Seful statului a mai spus ca rezultatul referendumurilor nationale ar trebui sa devina obligatorii pentru Parlament, Curtea Constitutionala sa fie reorganizata astfel incat sa nu mai decida tot ceea ce a blocat Constitutia, iar rolul si structura Consiliului Superior al Magistraturii sa fie revizuite.
Ultimul element prezentat de seful statului se refera la "instituirea clara a drepturilor cetatenilor romani". Lansarea raportului prezidential nu coincide insa cu lansarea procesului de modificare a legii fundamentale, care este o procedura complicata. Potrivit Constitutiei, modificarile sunt initiate de presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor si senatorilor sau de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot, care trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii. Basescu a spus ca daca Guvernul ii va propune revizuirea Constitutiei, el va initia acest proces. "Guvernul va analiza oportunitatea initierii reformei constitutionale, evolutia Constitutiei indica nevoia unei reforme", a spus la randul sau premierul Emil Boc.
Opozitia nu a primit insa cu ochi buni propunerile sefului statului, liberalul Puiu Hasotti, prezent la lansarea raportului la Cotroceni, afirmand ca in 2010 vor avea loc alegeri anticipate. "Cei de la PD-L eventual vor initia proiectul de revizuire a Constitutiei, iar la anul vom avea alegeri parlamentare anticipate, pentru ca, evident, nu putem imagina o Constitutie care sa prevada Parlament unicameral, nu putem imagina o Constitutie care sa prevada judete si sa avem regiuni si asa mai departe. Iar domnul presedinte va genera o criza politica si va dizolva Parlamentul la rigoare", a mai spus Hasotti.
Liderul PSD, presedintele Senatului Mircea Geoana, s-a declarat pe de alta parte pentru adoptarea unei noi Constitutii, in esenta, "pentru o noua Republica".
 
Constitutia dupa presedinte
  • Republica semiprezidentiala
  • Dizolvarea Parlamentului si in alte conditii decat in cazul esecului formarii Guvernului
  • Parlament unicameral
  • Limitarea imunitatii demnitarilor
  • Limitarea numarului de ordonante de guvern
  • Reorganizarea administrativa in 9-12 judete
  • Obligativitatea rezultatelor referendumurilor pentru Parlament
  • Reorganizarea atributiilor Curtii Constitutionale
  • Reorganizarea Consiliului Superior al Magistraturii
  • Instituirea "drepturilor cetatenilor romani"
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO