Politică

Boc cere injumatatirea numarului de agentii pana la 1 august

Boc cere injumatatirea numarului de agentii pana la 1 august

Anuntul lui Boc privind comasarea agentiilor vine dupa o lunga perioada in care s-a discutat despre reducerea cheltuielilor bugetare si a aparatului birocratic. Desi mai multe ultimatumuri privind aceste reduceri au expirat (15 martie, 15 iunie), pana acum nu s-a reorganizat nimic. Noul ultimatum este serios: premierul ii ameninta pe ministri cu demiterea

16.07.2009, 20:21 24

Anuntul lui Boc vine dupa o lunga perioada in care s-a discutat despre reducerea cheltuielilor bugetare si a aparatului birocratic. Desi mai multe ultimatumuri privind aceste reduceri au expirat (15 martie, 15 iunie), pana acum nu s-a reorganizat nimic. Noul ultimatum este serios: premierul ii ameninta pe ministri cu demiterea.
"Ministrii, secretarii de stat si sefii de agentii care nu vor opera aceste schimbari la 1 august vor pleca acasa. Asta tine de decizia primului-ministru. In privinta administratiei locale, vom elabora actul normativ la inceputul sesiunii parlamentare, pentru a cuantifica si acolo scaderea numarului de personal de la cabinetul demnitarului. Contam insa pe aplicarea voluntara si la nivel local a acestei reduceri cu 20% pana la adoptarea actului normativ", a spus Boc miercuri seara, dupa sedinta de Guvern.

Concedieri la cabinetele demnitarilor
El sustine ca diminuarea schemei de personal va duce la economii de "cateva milioane de euro".
La adoptarea bugetului de stat in martie, Guvernul a prevazut reducerea cheltuielilor bugetare cu 20% fata de 2008.
Boc a cerut miercuri reducerea numarului de posturi cu un total de 417 locuri la aparatul de lucru al demnitarilor atat la nivel central, cat si local.
El a aratat ca la nivel central exista 800 de posturi bugetate pentru cabinetul demnitarilor, respectiv al ministrilor, secretarului de stat si sefilor de agentii, in timp ce la nivel local sunt 1.283 de posturi pentru cabinetul presedintelui consiliului judetean, primarilor si prefectului.
"In total vorbim, la nivel national, de 2.083 de posturi ale cabinetelor demnitarilor. Asta inseamna, aplicand procentul de 20%, o reducere cu 417 posturi la personalul din cabinetele demnitarilor", a aratat premierul. Astfel, numarul de pozitii din organigrame va fi redus de la 16 la maximum 13 angajati (la cabinetul ministrului), de la 6 la 5 posturi (cabinetul secretarului de stat), de la 5 la 4 functionari (cabinetul sefului de agentie, al presedintelui de consiliu judetean si al primarului).

Numarul de agentii va fi injumatatit
Tot in doua saptamani, Guvernul intentioneaza sa adopte un act normativ privind reducerea cu 50% a numarului de agentii guvernamentale. ZF arata anul trecut ca in subordinea Guvernului se afla 244 de agentii, regii, companii nationale si autoritati.
"Am facut un inventar al acestor agentii si am dat termen doua saptamani pentru pregatirea hotararii sau a proiectului de lege pentru desfiintarea ori comasarea agentiilor guvernamentale (É) Decizia politica a fost luata, inventarul principalelor agentii a fost facut, cert este ca, in aceasta vara, aceste lucruri se vor finaliza", a spus Boc. Printre agentiile care nu vor fi desfiintate sunt cele cerute de Uniunea Europeana, precum Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie.
Surse ministeriale spun ca printre variantele analizate sunt comasarea agentiilor subordonate Ministerului Dezvoltarii intr-o singura institutie (este vorba de patru institutii pentru cercetarea riscului seismic si pentru avizarea constructiilor), urmand ca Agentia de Cadastru si Compania Nationala de Investitii sa ramana in forma actuala.
Guvernul pregateste comasarea si in cazul filialelor Agentiei Nationale a Ocuparii Fortei de Munca cu directiile judetene de munca, pentru a elimina suprapunerea atributiilor.
In procesul de comasare vor fi incluse si numeroasele agentii din domeniul mediului, precum Garda de Mediu si Directiile Apelor, precum si Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei.

Ministerul Agriculturii ramane cu 42 de sefi
Posturile de conducere din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) vor scadea cu 36%, de la 65 la 42, in urma reducerii numarului de directii din institutie cu 34%, de la 32 la 21, a anuntat secretarul general din minister, Miron Moldovan.
"Inainte erau opt directii generale, acum sunt cinci, iar numarul directiilor se ridica la 24, in prezent reducandu-se la 16. In urma calculului rezulta ca totalul directiilor generale si directiilor s-a redus de la 32 la 21, acest lucru ducand si la o scadere a personalului din conducere cu aproape 36%, de la 65 la 42 de angajati. Este vorba atat de directori, cat si de sefi de serviciu", a spus Moldovan.
Totodata, el a aratat ca 136 de angajati din aparatul central vor fi transferati la Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura, la Administratia Nationala Antigrindina sau la Agentia Nationala de Pescuit.
Pe langa reducerea numarului de directii, vor fi restructurate, pe baza cerintelor Comisiei Europene, o serie de servicii si compartimente, cum sunt cele de elaborare a politicilor agricole, de control a operatiunilor ce se efectueaza prin Fondul European de Ga-rantare Agricola, cele de gestionare a bugetului national si a fondurilor europene, precum si Reteaua de Informatii Contabile Agricole.

Economii de 400.000 de euro lunar la Agricultura
O alta masura este restructurarea intregului sistem al Autoritatii de Management a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) prin organizarea acestuia ca directie generala in minister, cu compartimente teri-toriale, fara personalitate juridica.
"Se elimina astfel disfunctionalitatile intre personalul din aparatul central si cele din Directiile Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala", se mai spune in comunicat. Autoritatea de Management pentru PNDR va avea un numar de 307 posturi din cele 679 alocate ministerului, angajatii fiind platiti din fonduri europene (80%) si prin cofinantare de la buget (20%).
"Se asigura astfel o reducere a efortului bugetar de 1,2 milioane de lei lunar", anunta ministerul. Autoritatea gestioneaza managementul asistentei financiare acordate din fondurile comunitare (zece miliarde de euro cheltuiala publica) pentru dezvoltare rurala, precum si implementarea a sapte masuri din PNDR cu o valoare totala de aproape 2 miliarde de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO