Politică

Boc spune nu opozitiei la negocierile pe buget

29.11.2005, 17:22 13

Puterea nu negociaza cu opozitia adoptarea legii Bugetului de stat, desi in ultimele zile majoritatea liderilor formatiunilor parlamentare acreditau informatii in acest sens.

Din cauza absenteismului, doar 27 de articole la legea bugetului de stat pe 2006 au fost adoptate in plenul comun al Parlamentului in ultimele doua saptamani.

PSD, principalul partid de opozitie, anuntase cateva conditii pentru a vota proiectia bugetara pentru 2006, printre care marirea alocatiilor pentru invatamant si sanatate, insa liderul democrat Emil Boc le-a refuzat ieri pe un ton categoric. Puterea se angajeaza sa voteze bugetul, iar parlamentarii care vor absenta - asa cum s-a intamplat in ultimele saptamani - vor fi sanctionati drastic, a spus Boc.

Conducerea democrata a votat ieri in favoarea excluderii din partid a celor care vor absenta in mod repetat de la dezbaterile parlamentare asupra legii bu-getului. Insa in cadrul Aliantei se ia in calcul si varianta pesimista in care nu se va reusi adoptarea bugetului pana la finele anului. In acest caz, va intra in vigoare in 2006 legea bugetului asa cum a fost ea gandita de PSD pentru 2005. Varianta convine opozitiei pentru ca astfel sefii de consilii judetene, multi apartinand PSD, vor beneficia de mai multi bani la anul decat le este acordat in varianta de buget aflata acum in dezbatere parlamentara.

La sedinta liderilor Camerei Deputatilor si Senatului a fost votat un program draconic pentru discutiile asupra bugetului. Sedintele comune vor dura pana la la 9 seara, iar reprezentantii opozitiei au promis la randul lor ca isi vor chema parlamentarii la dezbateri, a declarat pentru ZF liderului grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu.

Intre timp, PD a anuntat ca nu va negocia cu opozitia, la nivel parlamentar, pe marginea bugetului de stat. Bugetul public reprezinta "punctul de vedere al coalitiei cu privire la guvernarea Romaniei si nu credem ca acest lucru trebuie negociat cu opozitia", a spus presedintele PD Emil Boc. PD va cere si celorlalte partide din arcul guvernamental sa respecte aceasta hotarare. Pe de alta parte, democratii au decis in forul propriu de conducere ca parlamentarii PD care vor lipsi in zilele urmatoare de la dezbaterile pe buget sa fie sanctionati. Scutirile medicale nu vor mai fi acceptate, cu exceptia situatiilor in care cineva va fi internat cu riscul unei interventii imediate, a mai spus Boc. Sanctiunile in celelalte cazuri vor merge de a retragerea sprijinului politic pentru functiile din parlament sau din organizatiile judetene pana la excluderea din partid, a amenintat el. Inclusiv observatorii la Parlamentul European vor fi consemnati in tara, a mentionat presedintele democrat.

Exista insa si exceptii de la aceasta regula, este vorba despre doi ministri care sunt si parlamentari: ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga - senator si ministrul integrarii, Anca Boagiu - deputat. Pentru ei, integrarea europeana este prioritara, a spus presedintele PD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO