Politică

Boc zice ca taie in carne vie, dar guvernul lui nu stie ce vrea sa restructureze

Boc zice ca taie in carne vie, dar guvernul lui nu stie ce vrea sa restructureze

Premierul Emil Boc a dat ministrilor mai multe ultimatumuri in privinta reorganizarii. Insa, dupa sapte luni de cand este prim-ministru, nu a aflat cate agentii au ministerele

02.08.2009, 18:54 17

Premierul Emil Boc a inceput discutiile cu ministrii despre restructurarea agentiilor si institutiilor aflate in subordinea Guvernului (ZF a cal-culat anul trecut ca sunt 244), insa detaliile despre noua "arhitectura" in-tarzie in conditiile in care hotararea privind restructurarea va fi adoptata abia la finele saptamanii viitoare, in 14 august.

Reducerea schemei guvernamen-tale se joaca dur: premierul a declarat recent ca ii va da afara din Guvern pe ministrii care nu vor opera restructurari.

"Intalnirile cu ministrii sunt in-formale si nu vor avea loc declaratii de presa. Primele informatii despre intalnirea de astazi (ieri - n.n.) vor fi ofe-rite cel mai probabil saptamana viitoare dupa sedinta de guvern", a declarat pentru ZF purtatoarea de cuvant a Guvernului, Ioana Muntean.

Boc s-a intalnit sambata cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Apararii Nationale, ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Tineretului si Sportului si ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale. Ieri Boc a discutat schema restruc-turarilor cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Ministerul Turismului, Ministerul Mediului si Ministerul Administratiei si Internelor.

 

Nimeni nu stie cati functionari publici sunt in Romania

Discutiile despre restructurare au luat un nou avant saptamana trecuta, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat la postul public de radio ca este necesara reducerea numarului de functionari ai aparatului central al administratiei cu 20% (ceea ce ar presupune ca 40.000 de oameni ar trebui sa fie concediati - n.n.).

Totusi, niciun anunt concret despre cine ar trebui sa fie dat afara si care ar fi reducerile de cheltuieli care ar urma acestui pas nu a urmat interventiei presedintelui. De altfel, numarul acestor angajati nu este cunoscut, de vreme ce bugetele acestor agentii si directii nu este publicat. Este de remarcat aici si faptul ca Sebastian Oprescu, prese-dintele sindicatului functionarilor publici, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu stie cati functionari publici sunt in Romania, iar ca autoritatile nu au raspuns niciodata solicitarii sale de a face o astfel de numaratoare.

Confuzia domneste, asadar, in spatiul public in lipsa unor detalii concrete. Mult trambitata reducere a cheltuielilor publice, care a fost principalul angajament al Guvernului in planul anticriza, a provocat semne de mirare. In primul rand, pentru ca cheltuielile cu personalul bugetar au crescut fata de anul trecut, executia la 6 luni aratand cu 12% mai mult la salarii fata de aceeasi perioada a anului trecut. Apoi, pentru ca Guvernul a depasit mai multe termene ultimative pentru restructurare: 15 martie, 15 mai, 15 iunie, 1 august.

O reducere a cheltuielilor cu 20% a aparatului central a fost operata totusi in bugetul de stat, care a fost votat la finele lui februarie, iar o rectificare negativa a avut deja loc in prima jumatate a anului.

 

Ce vor sa "taie" ministrii

La Ministerul Agriculturii, numarul de agentii si institutii va fi redus de la 33 la 20, iar comasarea acestora va determina scaderea numarului de angajati cu 20%, potrivit ministrului Ilie Sarbu.

"Din 33 de agentii si institutii o sa desfiintam 13. Noi aveam redus cu 21% personalul ministerului, iar prin contopirea asta o sa mai reducem cu 20%", a declarat Sarbu. El a explicat ca desfiintarea si comasarea agentiilor sunt deja prevazute intr-un proiect de ordonanta privind descentralizarea unor activitati si reorganizarea structurilor din subordinea, din coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Agriculturii.

Proiectul prevede ca unele institutii din subordinea ministerului, cum ar fi Agentia Domeniilor Statului, vor fi desfiintate.

Proiectul mai precizeaza ca activitatea Autoritatii Nationale Hipice va fi preluata de catre Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, iar Oficiul National al Viei si Vinului, precum si cel pentru Denumiri de Origine pentru Vinuri vor fi desfiintate, iar prin comasarea acestora va fi infiintat Oficiul National al Viticulturii si Produselor Vitivinicole.

 

23 de sefi pleaca de la Agricultura

In urma cu doua saptamani, Sarbu a mai "operat" reduceri a numarului posturilor de conducere din minister de la 65 la 42, in urma reducerii numarului de directii de la 32 la 21, iar 136 de angajati din aparatul central al institutiei au fost transferati la Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura, la Administratia Nationala Antigrindina sau la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura.

Potrivit ministrului agriculturii, reducerea cu inca 20% a personalului este tot ceea ce poate face, in conditiile in care agentiile de plati care lucreaza cu fonduri UE au nevoie de mai multi angajati, pentru a putea respecta cerintele Comisiei Europene, astfel ca la Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura ar mai fi nevoie de inca 2.000 de angajati.

 

MAE a anulat 55 de posturi de diplomati

"Ministerul Afacerilor Externe (MAE) analizeaza situatia agentiilor din subordinea sa inainte de a lua o hotarare in privinta unei restructurari", a declarat pentru ZF Alin Serbanescu, purtator de cuvant al MAE, care a adaugat ca singura masura luata pana in prezent a fost reducerea cu 55 de posturi din diplomatie din Europa de Vest, anuntata saptamana trecuta de ministrul de externe Cristian Diaconescu.

 

Transporturile vor sa dea afara 20% de la CFR

La finele lui martie, Radu Berceanu, ministrul transporturilor anuntase ca va concedia 12.000 din angajati SNCFR, care sunt aproximativ 60.000 in total, ca urmare a costurilor ridicate cu personalul si a lipsei de eficienta in administrarea activitatilor.

Ulterior, doar cateva sute au plecat, cei care erau aproape de pensionare, iar 7.000 de angajati au fost trimisi in somaj tehnic la inceputul lunii iulie.

 

PSD: Preferam reducerea salariilor concedierilor

Ministrul social-democrat pentru IMM, Constantin Nita, a declarat ieri ca PSD nu agreeaza solutia propusa de presedintele Traian Basescu, de reducere cu 20% a posturilor in sectorul bugetar. Nita a afirmat ca PSD ar opta pentru o reducere temporara a salariilor bugetare cu 20%, pentru ca locurile de munca din sectorul bugetar sa poata fi pastrate. Nita a spus ca problema eventualei reduceri a posturilor din sectorul bugetar va fi discutata in sedinta coalitiei guvernamentale de luni dimineata, pentru ca liderii celor doua partide sa gaseasca solutii care sa nu duca la pierderea locurilor de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO