Politică

Bogdan Olteanu(PNL): Da, ne putem impaca cu Traian Basescu

Bogdan Olteanu(PNL): Da, ne putem impaca cu Traian Basescu

Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor: "PNL se poate impaca cu presedintele Traian Basescu. Nu avem o chestiune fiziologica, personala impotriva domniei sale, dar seful statului trebuie sa ne castige increderea".

18.08.2008, 19:15 17

"PNL se poate impaca cu presedintele Traian Basescu. Nu avem o chestiune fiziologica, personala impotriva domniei sale, dar seful statului trebuie sa ne castige increderea inainte de a relua relatia", a spus ieri Olteanu pentru ZF.
O "impacare" intre liberali si Traian Basescu ar deschide clar perspectivele pentru o guvernare PNL - PD-L dupa alegerile din toamna.
Din declaratiile liderilor de pana in prezent, PNL si PD-L vor avea programe de guvernare similare, construite pe temelia programului Aliantei Dreptate si Adevar, ceea ce ar insemna ca filosofia fiscala a actualului guvern nu va fi modificata din toamna.
De altfel, sustinerea programului de guvernare liberal este una din conditiile pentru ca PNL sa guverneze impreuna cu PSD sau PD-L, mai spune Olteanu. Din aceasta perspectiva, colaborarea cu PD-L este preferabila, totusi liberalii au o conditie suplimentara pentru fostii parteneri. "Trebuie sa demonstreze ca nu mai sunt dependenti de Cotroceni si de Traian Basescu si ca pot lua singuri decizii (...) Traian Basescu trebuie la randul sau sa ne castige increderea", a spus Olteanu.
Colaborarea dintre PNL si PD-L a avut un trecut agitat, desi a debutat sub auspicii favorabile in 2003 si a preluat puterea in 2004 cu un puternic mesaj anticoruptie. Alianta D.A. a inceput sa scartaie imediat dupa preluarea puterii in 2004, ca in primavara lui 2007 sa se rupa de facto, dupa ce premierul Tariceanu a dat PD afara de la guvernare, cu cateva zile inainte de suspendarea presedintelui Traian Basescu in Parlament - in favoarea careia au votat si liberali. Desi PNL si PD-L au intrerupt colaborarea la Guvern si in Parlament, Alianta D.A. inca exista juridic si in prezent.
Olteanu a fost in ultimii ani una din portavocile liberale impotriva lui Traian Basescu, cei doi lideri fiind protagonistii unor scandaluri care au tinut prima pagina a ziarelor, prin schimburi de scrisori si declaratii veninoase.
Doar in urma cu cateva saptamani, alti lideri liberali, intre care Ludovic Orban si Norica Nicolai, au spus ca impacarea cu Basescu si implicit cu PD-L in perspectiva unei guvernari comune dupa toamna lui 2008 este imposibila de vreme ce seful statului a sugerat ca ministrul administratiei si reformei administrative Cristian David este "imbecil".
In ultimii ani au fost consemnate zeci de astfel de declaratii, asa ca o invitatie la o guvernare comuna - asa cum a fost formulata de vicepresedintele PD-L Cezar Preda la sfarsitul saptamanii trecute - poate fi catalogata drept surprinzatoare. "Cea mai buna legatura politica pe care poate sa o aiba PD-L, legatura naturala, este cea cu PNL. Avem o componenta liberala in cadrul curentului majoritar popular si avem o cunoastere destul de ampla a ceea ce inseamna liberalismul si reprezentarea liberalismului in Romania. Am avut o Alianta Dreptate si Adevar care s-a intrerupt in mersul ei si in programul de guvernare din cauza unor interese personale ale unor lideri ai PNL. In schimb, la nivelul Romaniei, am colaborat de foarte multe ori destul de bine, chiar foarte bine in unele locuri, cu organizatiile judetene ale PNL", a spus Cezar Preda, intr-un discurs la Galati, in care a reluat acuzatiile colegilor sai de partid la adresa premierului Tariceanu, care ar fi vinovat de ruperea Aliantei, prin excluderea PD de la guvernare in urma cu un an.
Si PD-L, si PNL au identificat, asadar, piedicile care stau in calea refacerii colaborarii: Tariceanu, respectiv Basescu. Se poate vorbi in aceste conditii despre impacare si reluarea colaborarii dintre cele doua partide?
Sigur ca da, spune profesorul Daniel Barbu de la Facultatea de Stiinte Politice. "Intr-o tara in care nu se pedepseste nimic, in care nu exista consecinte, nu vad de ce nu ar functiona o noua alianta PNL-PD-L", spune Barbu, care vine cu exemple din istoria celor doua partide in argumentatia sa. "Daca fosta consiliera a lui Basescu, Adriana Saftoiu, este acum in PNL dupa ce in urma unei plangeri pe care a formulat-o un ministru liberal si-a pierdut functia (Teodor Athanasiu, ministrul apararii - n.n.), daca acum Varujan Vosganian este ministru si senator liberal, dupa ce din postura de lider UFD acuzase PNL ca impiedica dreapta sa infloreasca, atunci relatiile nu pot fi atat de deteriorate", a mai spus Barbu.
"La urma urmei, nimic nu-l impiedica pe Tariceanu sa-si pastreze functia de premier in urma unei intelegeri cu Basescu, care sa garanteze totusi PD-L o majoritate in Guvern", adauga profesorul, care arata ca seful statului va avea ultimul cuvant in privinta desemnarii premierului, in functie si de rezultatul PD-L la alegeri.
La alegerile din primavara, PD-L, PSD si PNL au avut scoruri electorale apropiate, care, daca vor fi reluate in toamna, fac posibile orice combinatii in perspectiva guvernarii. Liderul PD-L Valeriu Stoica a declarat intr-un interviu la ZF inaintea alegerilor locale ca Basescu va desemna un premier PD-L, intrucat seful statului are, potrivit Constitutiei, prerogativa desemnarii sefului guvernului dintre partidele care au trecut pragul electoral.
Pana in prezent, partidele nu si-au anuntat public candidatii la pozitia de prim-ministru, insa cele mai vehiculate nume sunt Theodor Stolojan, Vasile Blaga sau Adriean Videanu la PD-L, Mircea Geoana la PSD si Calin Popescu-Tariceanu la PNL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO