Politică

Brat la brat cu Bulgaria, in Uniunea Europeana

01.04.2005, 00:00 14


Premierul roman, Calin Popescu-Tariceanu, si primul-ministru al Bulgariei, Simeon Saxa-Coburg Gotha, au semnat ieri la Sofia, o declaratie comuna in care se spune ca autoritatile din cele doua tari vor colabora indeaproape pentru a asigura aderarea paralela a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, conform calendarului stabilit.


Premierul Calin Popescu-Tariceanu a vizitat ieri Sofia, la doar o zi dupa ce Comisia de politica externa a Parlamentului European si-a dat acordul pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana, in 2007. "Avizul conform" dat de comisia de specialitate pentru Tratatul de aderare a Romaniei si a Bulgariei va fi votat de plenul Parlamentului la 13 aprilie, iar documentul va fi semnat pe 25 aprilie.


In declaratia semnata ieri, la Sofia, de cei doi premieri se spune ca guvernele roman si bulgar "se vor stradui sa isi reintareasca eforturile pentru indeplinerea angajamentelor luate in timpul procesului de negociere si in cadrul relatiilor lor cu Parlamentul European".


Declaratia subliniaza ca guvernele de la Bucuresti si Sofia vor colabora si in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii de transport, inclusiv prin deschiderea unor noi puncte de frontiera si modernizarea celor actuale si prin constructia unui nou pod peste Dunare.


Romania si Bulgaria sustin impreuna crearea unui nou coridor de tranzit pentru gazele naturale, legand Marea Caspica de Europa Centrala si de Vest, se mai arata in documentul citat.


Acesta mai spune ca autoritatile celor doua tari se vor sprijini reciproc si in ceea ce priveste ratificarea de catre statele membre ale Uniunii Europene a tratatului de aderare a celor doua tari. Pe de alta parte cei doi premieri au convenit sa rezolve, pana la aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, o serie de probleme aflate inca in discutie in relatia dintre cele doua tari, cum ar fi delimitarea platformei continentale.


In cursul negocierilor de aderare, mai multi demnitari bulgari si-au exprimat dorinta ca Bulgaria sa fie decuplata de Romania in procesul de aderare. Ei spuneau ca Romania este mai intarziata, situatie care ar putea conduce la amanarea aderarii Bulgariei. Dar Comisia Europeana si apoi Consiliul European au decis ca Tratatul de aderare a celor doua tari sa fie unul comun, chiar daca Romania era mai in urma Bulgariei.


Bulgaria a incheiat negocierile in vara trecuta, iar Romania in decembrie trecut, dar cu pretul acceptarii unei clauze de salvgardare suplimentare, constrangatoare. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO