Politică

Bucurestiul explica Bruxellesului cum va creste competitivitatea economiei

Bucurestiul explica Bruxellesului cum va creste competitivitatea economiei

Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene: Cresterea competitivitatii economiei romanesti nu este doar un obiectiv intern si nu este o problema de alegere - asa vrem noi sa ne dezvoltam mai repede, mai incet. Noi suntem practic obligati sa mergem in rand cu statele membre ale UE.

19.07.2007, 19:52 23

Masura reducerii contributiilor la asigurarile sociale cu 6% va fi consemnata in Planul National de Reforme (2007-1010) pentru atingerea obiectivelor Strategiei Lisabona care va fi aprobat in sedinta de guvern de saptamana viitoare, dupa care va fi transmis Bruxellesului, afirma seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) Adrian Ciocanea.
Planul a fost transmis ministerelor pentru ultimele retusuri, iar el detaliaza masurile pe care Romania le va adopta pana in 2010 pentru a se apropia de obiectivele Strategiei Lisabona - un plan care, initial, urmarea transformarea Uniunii Europene in cea mai competitiva forta economica a lumii, pana in 2010. Socotelile nu s-au potrivit cu realitatea din teren, dar Comisia Europeana nu a renuntat la acest plan. Fiecare stat trebuie sa arate cum urmareste cresterea competitivitatii economiei sale.
"Cresterea competitivitatii econo-miei romanesti nu este doar un obiectiv intern si nu este o problema de alegere - asa vrem noi sa ne dezvoltam mai repede, mai incet. Noi suntem practic obligati sa mergem in rand cu statele membre ale UE", a declarat pentru ZF Adrian Ciocanea.
Intre masurile pe care Romania spune ca le va lua pana in 2010 se mai numara reducerea cu 10% a numarului de licente necesare la intrarea si iesirea de pe piata, cresterea cu 10-13% a numarului de acte aprobate tacit in cazul in care autoritatile nu raspund in termene rezonabile, cresterea colectarii la bugetul de stat, reducerea costurilor administrative.
Toate acestea presupun insa costuri, de acea Ciocanea crede ca este necesara o dezbatere asupra competitivitatii economiei romanesti.
"In toamna ne asteptam ca opozitia sa vina cu noi cereri privind acordarea de beneficii sociale. Insa noi nu putem redistribui la infinit. Economia trebuie sa creasca ca sa avem de unde redistribui", afirma Ciocanea.
Romania nu doar ca trebuie sa tina pasul cu UE in privinta cresterii competitivitatii, dar trebuie sa-i respecte si regulile pe care s-a angajat sa le respecte.
Potrivit lui Ciocanea, Romania inregistreaza un deficit de transpunere a legislatiei comunitare de 15%, lucru care a determinat Comisia Europeana sa transmita Bucurestiului o a doua scrisoare de avertizare la care Guvernul va raspunde pana la finele acestei luni.
Deficitul de transpunere a legislatiei acceptat de Comisia Europeana este de 2%, iar nerespectarea legislatiei europene poate fi considerata o incalcare a tratatului de aderare - lucru ce poate atrage sanctiuni - insa Ciocanea spune ca aici avem de-a face cu un caz special.
"Dupa aderare toate statele au primit scrisori de avertizare. Noi am avut de preluat aproximativ 1.700 de directive europene in perioada de pre si post-aderare, iar in prezent mai avem circa 130 de acte. O parte dintre acestea fac parte din categoria celor care trebuia transpuse pana acum, iar celelalte au termene care merg pana in 2009."
Aceste directive vor fi publicate si pe site-ul DAE, iar, potrivit lui Ciocanea, cei interesati vor sti astfel care vor fi modificarile legislative ce vor fi operate in viitor.
"De exemplu, directiva pentru liberalizarea serviciilor in UE se aplica din 2009. Vazand directiva, cei interesati vor sti din timp modul in care va fi modificata legislatia in acord cu directiva serviciilor", spune Ciocanea.
Intarzierea in preluarea acquis-ului comunitar a fost discutata si in sedinta de marti a Guvernului, in care seful DAE i-a amintit premierului Calin Popescu-Tariceanu ca orice depasire a termenelor poate determina Comisia Europeana sa trimita Romaniei o noua scrisoare de avertizare. El prezinta lunar, in sedinta Guvernului, stadiul transpunerii directivelor europene, termenul limita de adoptare, institutia responsabila si tipul de act normativ care trebuie emis.
"Romania a primit doua scrisori de la Uniunea Europeana in care erau precizate 176 de directive nenotificate (notificarea inseamna instiintarea Comisiei asupra modului in care sunt puse in practica directivele - n.n.), cu relevanta pentru institutia comunitara. La prima scrisoare, care avea termen limita data de 30 iunie, am raspuns luna trecuta. In prezent, mai avem o restanta de 23 de directive care trebuie notificate si aprobate de Guvern, termenul limita de raspuns la a doua scrisoare de avertizare a UE fiind 31 iulie", a precizat Ciocanea. El a explicat ca intarzierile sunt determinate si de probleme de natura tehnica ce impiedica emiterea documentelor.
"Paradoxal, unele dintre actele ce trebuie emise sunt ordine de ministru care ar trebui sa fie rezolvate repede, dar la Ministerul Agriculturii, de exemplu, sunt sase ordine de ministru care asteapta ca in Monitorul Oficial sa fie publicata hotararea de guvern in baza careia sa poata fi emise. Pentru ca hotararea are sute de pagini, asteptam saptamani in sir tiparirea documentului, deoarece Monitorul Oficial lucreaza foarte greu. Iata cum o problema tehnica ne impiedica sa rezolvam sase directive, care ar scadea de la 23 la 17 numarul problemelor nerezolvate", a spus seful DAE.
Ciocanea a anuntat ieri crearea in cadrul DAE a unei structuri care va urmari modul de aplicare a directivelor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO