Politică

Cand Robin Hood si Adam Smith se cearta pe salariul de 10.000 de dolari

24.02.2003, 00:00 16

Cresterea impozitelor cu pana la 80% a veniturilor care depasesc 10.000 de dolari este privita diferit de Cotroceni si Palatul Victoria. Ideea dublarii cotei maxime de impozitare a fost reluata, la sfarsitul saptamanii, cu argumente pro si contra, de presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase.
In timp ce isi lansa a zecea sau a douasprezecea carte (nici presedintele nu mai stie exact), seful statului a pledat, din nou, in favoarea cresterii impozitelor cu pana la 80% pentru veniturile mai mari de 10.000 de dolari.
Potrivit presedintelui Iliescu, introducerea acestei cote de impozitare nu ar diminua nivelul de trai al persoanelor respective. Spre deosebire de inceputul lunii februarie, cand a deschis acest subiect, Ion Iliescu a venit, vineri, cu alte argumente. Si alte comparatii.
"Ati vazut cata demagogie in presa noastra la adresa unor demnitari - si ministri, si parlamentari -  ca ar avea venituri foarte mari. Cat are un ministru in Romania? Vreo 500 de dolari pe luna. Pai e bataie de joc in comparatie cu tot ce inseamna nivel de salarii in plan european. Dar sigur ca lui ala care are 60 de dolari pe luna i se pare enorm cinci-sase sute de dolari. Dar nimeni nu vorbeste de cei cu 10.000 de dolari pe luna, cu 12.000 de dolari pe luna. Nu a scandalizat pe nimeni asa ceva si asta avem si in sistemul bancar si in sistemul de afaceri, nu numai privat, dar si de stat. Si cineva spune: uite, domnule, Iliescu vrea sa nu se mai judece valoarea. A„a€šla care castiga e deci un om valoros. Oare?! Cu ce este mai valoros un bancher, un functionar de banca care primeste 10.000 de dolari, fata de un ministru?", a afirmat seful statului.
Avand experienta disputei provocate in momentul in care a vorbit prima data despre cresterea substantiala a impozitelor, pentru veniturile mari, seful statului a raspuns, de aceasta data in avans, eventualilor adversari.
El a respins ipoteza ca prin introducerea unui asemenea sistem ar dori introducerea la egalitarism. "Ia sa luam 10.000 de dolari cu 80% impozit. Cat ii ramane? 2.000 de dolari Care este salariul mediu pe economie? 100 de dolari. A„a€šsta este egalitarism?", s-a intrebat, retoric, Ion Iliescu.
O zi mai tarziu, premierul Adrian Nastase a raspuns interventiei presedintelui, aratandu-se, la fel ca la dezbaterea precedenta, rezervat fata de aceasta idee. De aceasta data argumentele au fost altele.
"Dincolo de mesajul catre populatie, care este pozitiv, si anume ca este bine sa ii impozitam pe bogati, din punct de vedere practic, lucrurile vor fi mult mai complicate", afirma Nastase.
In consecinta, premierul a aratat ca este realizabila o scadere a pragului minim de impozitare, de la 18% cat este acum, la 12-13% pentru "anumite categorii de persoane". "Altfel ne facem iluzii pe banii pe care ii vom obtine din super impozitare, care ne vor ajuta sa rezolvam problemele saracilor. Eu nu cred acest lucru", a raspuns primul ministru.
In plus, seful Executivului a subliniat un alt risc. In momentul in care Guvernul va interveni cu o reglementare superfiscalizata, fie cei care organizeaza salariile in propriile firme vor fi impinsi sa gaseasca subterfugii, fie "se vor duce cu firma cu tot in alta parte, daca nu au imaginatie sa gaseasca alte solutii".
Din pledoaria presedintelui Iliescu, premierul a mai inteles inca un aspect: ca ar fi bine ca ministrii sa aiba un salariu de 10.000 de dolari pe luna pentru a putea fi impozitati si sa ajunga la 2.000 de dolari. "Practic, acesta era unul dintre mesaje", crede Nastase.
La inceputul lunii februarie cand a fost deschis acest subiect, ministrul finantelor a explicat, la Cotroceni ca impozitarea cu 80% a veniturilor mari nu concorda cu evolutiile europene. Acestea prevad o reducere a cotelor marginale si nu o crestere a acestora.
Daci, ipotetic, presedintele Iliescu ar avea castig de cauzi, Romania nu s-ar putea compara in ceea ce priveste pragul maxim de impozitare, cu nici unul din statele central si est europene, desi a promis de cativa ani relaxare fiscala. Este adevarat ca state precum Ungaria si Polonia aplica o cota maxima de 40%, ca si in Romania, sau chiar de 50% in Slovenia, insa acolo opereaza deja sisteme de deduceri fiscale care compenseaza nivelul ridicat al taxelor, stimuland consumul si investitiile personale. In aceasta privinta, bulgarii stau mai bine decat noi cu o cota maxima de 38%.

PNL: O propunere inadecvata
Liberalii au respins, ieri, propunerea presedintelui Ion Iliescu, considerand-o "total inadecvata" in conditiile unei societati moderne, concurentiale. "Insistenta cu care sustine un asemenea punct de vedere dovedeste in mod clar obsesia egalitarista a presedintelui. Inainte de a formula astfel de opinii extravagante, presedintele Iliescu ar trebui sa aiba in vedere ca nu mai traim pe vremea lui Robin Hood si ca este dreptul fiecaruia sa fie compensat conform valorii si competentei sale profesionale", afirma purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. Reprezentantul liberalilor ii sugereaza sefului statului sa reflecteze la exemplul SUA inainte de a sustine "astfel de idei bizare". "In SUA, salariul presedintelui nu depaseste 250.000 de dolari pe an, in timp ce directorii de banci pot castiga mai multe milioane de dolari. Sa deducem oare ca presedintele Buhs, pentru ca e mai important si mai util lumii intregi ar trebui sa impuna bancilor din SUA sa nu mai acorde salarii asa de mari angajatilor?", argumenteaza Nicolaescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO