Politică

CC: Dovedirea caracterului ilicit al dobândirii averii revine celui care o invocă

CC: Dovedirea caracterului ilicit al dobândirii averii revine celui care o invocă

Autor: Mediafax

22.06.2011, 17:44 1433

Curtea Constituţională arată în motivarea deciziei sale privindproiectul revizuirii Legii fundamentale că reglementarea prezumţiinu împiedică cercetarea caracterului ilicit al dobândirii averii,sarcina probei revenind însă celui care invocă.

În proiectul de revizuire a Constituţiei este propusămodificarea alin.(8) al art.44, text care, în prezent, areurmătoarea redactare: "Averea dobândită licit nu poate ficonfiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă". PropunereaPreşedinţiei şi Guvernului de modificare vizează eliminarea tezei adoua a art.44 alin.(8), potrivit căreia "Caracterul licit aldobândirii se prezumă."
Curtea constată că s-a mai pronunţat asupra unor iniţiative derevizuire a aceluiaşi text constituţional, iniţiative care auvizat, în esenţă, aceeaşi finalitate: eliminarea din Constituţie aprezumţiei caracterului licit al dobândirii averii.

Astfel, prin Decizia nr.85 din 3 septembrie 1996, publicată înMonitorul Oficial al României, Partea I, nr.211 din 6 septembrie1996, Curtea s-a pronunţat asupra unei iniţiativei de revizuire aConstituţiei prin care se propunea înlocuirea textului carereglementa această prezumţie cu următorul text: "Averea a căreidobândire licită nu poate fi dovedită se confiscă". Cu acel prilejCurtea a reţinut că prezumţia dobândirii licite a averii constituieuna dintre garanţiile constituţionale ale dreptului de proprietate,în concordanţă cu prevederile alin.(1) al art. 41 din Constituţie[în prezent art.44 alin.(1)], conform cărora dreptul de proprietateeste garantat.
Această prezumţie se întemeiază şi pe principiul general potrivitcăruia orice act sau fapt juridic este licit până la dovadacontrarie, impunând, în ce priveşte averea unei persoane, cadobândirea ilicită a acesteia să fie dovedită.

Reţinând că prin propunerea de revizuire se urmăreşterăsturnarea sarcinii probei privind caracterul licit al averii, însensul că averea unei persoane este prezumată ca fiind dobândităilicit, până la dovada contrarie făcută de titularul ei, precum şifaptul că securitatea juridică a dreptului de proprietate asuprabunurilor ce alcătuiesc averea unei persoane este indisolubillegată de prezumţia dobândirii licite a averii, iar înlăturareaacestei prezumţii are semnificaţia suprimării unei garanţiiconstituţionale a dreptului de proprietate, Curtea a constatatneconstituţionalitatea acestei propuneri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO