Politică

CC: Legea Bugetului de stat pe anul 2011 este constituţională

Autor: Mediafax

28.12.2010, 14:21 34

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, marţi, că legeaBugetului de stat pe anul 2011 este constituţională, informeazăMediafax.

Liberalii au susţinut că încă din faza de proiect a acestei legiau contestat valoarea acesteia, subliniindu-i "caracterul ilegal şineconstituţional".

"Dincolo de consecinţele dramatice pe care le prefigurează legeabugetului pentru anul 2011, sunt aspecte prin care se încalcăprevederile articolului 1, alineat (5) din Constituţia României (5)«În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi alegilor este obligatorie». Astfel, conform Legii 500/2002 privindfinanţele publice, articolul 35, alineat (4) Guvernul are obligaţiasă transmită Parlamentului proiectul de buget până la data de 15octombrie (Guvernul a sesizat Parlamentul la data de 6 decembrie2010 cu acest proiect). Nesocotirea de către executiv a acestuitermen imperativ implică disfuncţionalităţi grave în procesul deanaliză şi dezbatere democratică a proiectului de buget. Înarticolul 61 alineat (1) din Constituţie se statuează faptul că«Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului românşi unica autoritate legiuitoare a ţării». Prin faptul că Bugetul afost depus cu o întârziere de aproape două luni la Parlament,timpul alocat dezbaterilor a fost comprimat, ceea ce a condus lalimitarea prerogativelor Parlamentului, cenzurându-se implicitastfel expresia voinţei alegatorilor în legislativ", se arătaîntr-un comunicat al liberalilor.

Potrivit acestora, legea Bugetului de stat pe anul 2011 a fostfundamentată pe legi inexistente, încălcându-se prevederilearticolului 1, alineat (5) din Constituţia României şi alearticolului 138 - Bugetul public naţional, alineat (5), conformcăruia "nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fărăstabilirea sursei de finanţare". Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO