Politică

Ce castiga si ce pierde Traian Basescu din "razboiul drogurilor"

24.09.2009, 00:00 40

Pana sa se incheie prezentarea raportului despre inechitatisociale in Romania al comisiei pentru analiza riscurilordemografice, site-urile de informatii vuiau despre neasteptatapropunere din raport potrivit careia prostitutia ar trebuilegalizata, iar consumul de droguri dezincriminat.

Presedintele Traian Basescu, care in urma cu cinci ani adeclarat cu nonsalanta in timpul unei vizite electorale ca unuldintre cinci romani este homosexual (ca apoi sa admita ca a facut oestimare eronata), a declarat marti ca isi asuma in integralitateraportul, deci inclusiv cele doua masuri ultraliberale, care nu isigasesc corespondent in multe tari din UE.

Cele doua propuneri de marti au fost catalogate drept curajoasede o parte a comentatorilor, de vreme ce intra in contradictie cupreceptele crestine, asumate de grupul popularilor europeni, dincare face parte si seful statului. Din aceasta perspectiva,profesorul Daniel Barbu vede dezbaterea ca fiind "ridicola"."Declaratia de marti a fost ridicola pentru un presedinte care sepretinde a fi de centru-dreapta conservator, ca si reactiilenegative care au venit de la Partidul National Liberal", consideraprofesorul Daniel Barbu. "Toata dezbaterea e ridicola", a intaritel.

Liberalii l-au acuzat pe seful statului ca a lansat special indezbatere aceste teme pentru a profita electoral de pe urmatinerilor care vor legalizarea marijuanei. In discutiile de ieri afost amintita si declaratia Elenei Basescu, fiica cea mica apresedintelui, care a spus ca este pentru legalizarea drogurilorusoare.

Poate pierde presedintele Basescu puncte de la electoratul saudaca sustine propuneri ultraliberale? "Nu", adauga Daniel Barbu."Electoratul sau o sa creada explicatiile ulterioare care vor venide la Basescu, ca a fost citat gresit, ca si in cazul declaratieicu homosexualii de acum 5 ani." "Nu cred nici ca va castiga, nicica va pierde puncte, pentru ca in acest moment opiniilealegatorilor sunt deja formate si nu mai pot fi influentate", a maispus el.

Nu se mai vorbeste despre FMI

Profesorul Stelian Tanase spune ca un prim efect ale acestorpropuneri a fost ca nu s-a mai discutat despre situatia economicadramatica si despre faptul ca pentru prima data in istorie, baniide la FMI care au intrat in conturile Romaniei marti vor mergecatre salarii si pensii. "Nu se poate vorbi de pierderi de voturisau castiguri pentru presedintele Basescu, poate fi un castig doarin sensul in care nu se mai vorbeste despre dezastrul din economie,ci despre prostitutie si droguri", spune Tanase.

Presedintia regreta dezbaterile amplificate despreprostitutie si droguri

Presedintia a reactionat destul de moale la valul de criticinascut dupa prezentarea raportului, afirmand, intr-un comunicat depresa, ca dezbaterea raportului Comisiei pentru demografie a fostdistorsionata mediatic prin "focalizarea excesiva" asuprarecomandarilor de dezincriminare a consumului de droguri si delegalizare a sexului comercial, ceea ce a umbrit amplitudineaproblemelor mentionate in document. "Aceste probleme sunt grave(...) insa focalizarea excesiva pe aceste doua aspecte umbresteamplitudinea problemelor de natura sociala semnalate in raport,pentru a caror rezolvare este necesara o larga dezbatere", se aratain comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO