Politică

CEO-ul Petrom: Nu-mi doresc cresteri de taxe

CEO-ul Petrom: Nu-mi doresc cresteri de taxe
25.10.2009, 23:16 18

Intr-o perioada in care tari precum Germania trec la reducereaimpozitelor, autoritatile de la Bucuresti se gandesc ce taxe samajoreze de anul viitor, ignorand semnalele mediului deafaceri.

Mariana Gheorghe, 53 de ani, directorul general executiv alPetrom, cel mai mare contribuabil la buget, spune ca nu-si dorestenicio majorare de taxe, mai ales in contextul in care multe tariiau in calcul reducerea taxelor si impozitelor ca raspuns in fatacrizei.

"Majorarea impozitului pe profit ar fi o lovitura. Intr-adevar,poate companiile care nu inregistreaza castiguri vor fi indiferentein fata unei astfel de masuri, dar restul se confrunta oricum cu opresiune pe castiguri din cauza crizei. Cred ca cel mai bine ar fidaca nu am asista la cresteri de taxe. Nu-mi doresc cresteri detaxe. Raspunsul multor alte tari la criza a fost scaderea taxelor",spune CEO-ul Petrom, companie cu afaceri de 4,5 mld. euro.

Discutiile pe baza majorarii taxelor si impozitelor vin incontextul in care incasarile la bugetul de stat au scazut simtitordin cauza crizei, acordul cu FMI impunand practic autoritatilorgasirea unor solutii de redresare a situatiei. Pe de alta parteinsa, promovarea unor astfel de masuri, cum ar fi majorarea TVA, arduce la scaderea puterii de cumparare si deci la transferareacosturilor crizei pe umerii populatiei.

Ea mai spune ca actuala criza politica nu face decat saaccentueze provocarile cu care economia se confrunta "Acum traimforma romaneasca a unei crize politice democratice. Vom avea deraspuns la multe provocari in perioada urmatoare, iar aceasta crizapolitica nu face altceva decat sa agraveze lucrurile. Raspunsul pecare guvernul trebuia sa-l dea a fost amanat, iar lipsa reactiei nuface altceva decat sa inrautateasca aceasta criza." In opiniaMarianei Gheorghe, chiar si instalarea unui nou guvern va necesitao perioada de acomodare, ceea ce din nou va intarzia raspunsul infata crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO