Politică

Chiuariu anunta modificarea legii ANI prin ordonanta de urgenta

Chiuariu anunta modificarea legii ANI prin ordonanta de urgenta

Chiuariu vrea ca inspectorii ANI sa nu controleze averi foarte mari

29.05.2007, 19:18 24

Ministrul justitiei Tudor Chiuariu propune modificarea legii Agentiei Nationale de Integritate prin ordonanta de urgenta, la cateva zile dupa ce proiectul in urma caruia se infiinteaza institutia care va verifica averile demnitarilor a fost promulgat.
Chiuariu intentioneaza sa inaspreasca conditiile de declansare a verificarilor de catre ANI, injumatatind de la 20 000 la 10 000 de euro diferenta dintre averea dobandita si veniturile realizate la preluarea mandatului. Fata de forma adoptata a legii se elimina astfel procentul de 10 la suta din avere si se reduce suma minima care fusese stabilita la 20.000 de euro, a precizat ministrul.
Ministrul a spus ca se elimina in acest mod posibilitatea ca atunci cand este vorba de averi foarte mari suma care sa nu fie supusa controlului sa fie de asemenea foarte mare. El a apreciat ca Agentia Nationala de Integritate ar putea incepe sa functioneze in patru luni, cu doua luni mai devreme fata de deadline-ul stabilit de lege. In 15 zile de la intrarea in vigoare a Legii ANI vor fi desemnati reprezentantii diferitelor organizatii in Consiliul National de Integritate (CNI), iar in cinci zile de la data desemnarii reprezentantilor acestui Consiliu, Senatul va convoca sedinta de constituire a acestuia, a mai spus Chiuariu.
In 15 zile de la constituirea CNI, acesta va aproba Regulamentul de desfasurare a concursului, care va fi publicat in Monitorul Oficial. In 30 de zile de la publicarea anuntului privind concursul pentru posturile de presedinte si vicepresedinte ai ANI, candidatii pot sa isi depuna dosarele, urmand ca in 10 zile acestea sa fie verificate, iar in alte 30 de zile sa fie organizat concursul propriu-zis.
In cinci zile de la validarea concursului, presedintele si vicepresedintele ANI vor depune juramantul, iar dupa cinci zile, autoritatile prevazute in lege vor detasa 25 de functionari pentru ca Agentia sa poata sa functioneze pana la organizarea concursului pentru recrutarea personalului. Tudor Chiuariu a adaugat ca a luat deja masuri pentru ca, saptamana aceasta, Guvernul sa asigure Agentiei un sediu, iar ministrul economiei si finantelor sa constituie bugetul ANI prin rectificarea bugetara din cursul lunii iunie.
Ministrul justitiei a subliniat ca ANI nu este subordonata Senatului, ea fiind o autoritate administrativa autonoma, potrivit articolului 12 din lege. ANI se bucura de independenta operationala, iar presedintele, vicepresedintele si inspectorii de integritate nu pot solicita si nu pot primi dispozitii privind derularea verificarilor de la nicio autoritate publica, institutie sau persoana.
Presedintele si vicepresedintele ANI pot fi revocati din functie, potrivit articolului 25, numai pentru incapacitate manageriala constatata in urma unui audit extern independent, a precizat Chiuariu. Totodata, ministrul a afirmat ca singura modalitate de control este prezentarea in fata Senatului, de catre Consiliul National de Integritate, a unui raport anual de activitate al agentiei.
Legea ANI a fost adoptata de Senat la inceputul lunii mai, dupa indelungi tergiversari in Parlament. Proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a fost transmis Camerei Deputatilor si Senatului in data de 14 iulie 2006, Macovei reclamand ulterior ca parlamentarii au modificat prevederi importante ale actului normativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO