Politică

Cine castiga si cine pierde din votul uninominal la consiliile judetene

Cine castiga si cine pierde din votul uninominal la consiliile judetene

Marian Oprisan (PSD - Vrancea), Liviu Dragnea (PSD - Teleorman), Nicusor Constantinescu (PSD - Constanta), Gheorghe Flutur (PD-L - Suceava), Sorin Frunzaverde (PD-L -Caras-Severin) si Dan Carlan (PD-L - Iasi) au mari sanse sa fie alesi presedinti ai consiliilor judetene dupa introducerea votului uninominal.

20.03.2008, 20:06 20

Guvernul a modificat ieri hotararile privind organizarea alegerilor locale, astfel incat presedintii consiliilor judetene sa poata fi alesi uninominal. Presedintii de consilii judetene vor fi alesi in mod direct la alegerile locale din iunie, cu majoritatea relativa a alegatorilor, adica cine va primi cele mai multe voturi, indiferent de numarul alegatorilor care se prezinta la urne, castiga mandatul.
Votul uninominal cu majoritate relativa poate sa asigure o victorie lejera multora dintre "baronii locali" aflati acum in functie, ceea ce explica insistentele PSD, care a initiat propunerea la dezbaterile din Parlament din ultimele saptamani, spun analistii.
Logica PSD este simpla, arata presedintele ProDemocratia, Cristian Parvulescu.
"PSD poate sa isi conserve actualele pozitii din fruntea consiliilor judetene, cum este cazul lui Marian Oprisan la Vrancea, lui Nicusor Constantinescu la Constanta sau Liviu Dragnea la Teleorman, desi experienta arata ca ar fi putut obtine mai multe functii in urma negocierilor intre partide, asa cum s-a procedat in trecut. Majoritatea relativa arata ca presedintii de consilii judetene pot fi alesi cu 20% - 30% dintre voturi, insa nu vor castiga multi social-democrati, intrucat potentialul partidului este diminuat", spune Parvulescu.
PSD a obtinut la alegerile europene din toamna anului trecut 25% din voturi, fata de 32%, cat a luat la alegerile locale din iunie 2004, si 37% la alegerile parlamentare din toamna aceluiasi an. PD-L, cotat la aproximativ 38% din voturi in prezent, are sanse mari sa ia majoritatea consiliilor judetene, daca nu se intampla ceva "dramatic", spune presedintele ProDemocratia. De altfel, formatiunea fidela lui Traian Basescu intentioneaza sa-si trimita "greii" sa candideze la consiliile judetene, pe fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, la Suceava, pe Sorin Frunzaverde la Caras-Severin sau pe senatorul Dan Carlan la Iasi.
"PD-L este cel mai bine cotat partid in sondajele de opinie, iar analizele indica faptul ca votul pentru consiliile judetene va fi unul politic, si nu pentru persoane. Asa se explica si graba presedintelui Traian Basescu in a promulga legea privind introducerea votului uninominal", arata Parvulescu.
In schimb, pentru PNL, aflat la 14% in sondajele de opinie, votul uninominal la consiliile judetene este "sinucigas", sustine profesorul Daniel Barbu.
Premierul Tariceanu a sustinut uninominalul la consiliile judetene pentru ca nu a vrut sa piarda o lupta in fata lui Basescu, insa formatiunea sa, aflata pe locul trei in sondaje, va pierde, a intarit Parvulescu.
Introducerea votului uninominal va redimensiona pozitia presedintelui consiliului judetean, mai spune Barbu, aratand ca legitimitatea pe care o va obtine acesta prin numarul voturilor pe care le va primi - e posibil ca in judetele mari sa primeasca si 800 000 de voturi - ii va permite sa faca presiuni "la centru" pentru fonduri si proiecte.
La un asemenea numar de voturi, un presedinte de consiliu judetean poate obtine cea mai mare legitimitate dupa seful statului si asta il va indreptati sa se impuna in fata unui premier, care este desemnat, sau a unui parlamentar, care poate fi ales intr-un colegiu cu 90.000 de voturi, afirma Daniel Barbu. O consecinta a acestui vot poate sa fie si o trecere foarte rapida la descentralizare, mai spune profesorul.
"Poate sa fie o mizerie, in sensul ca un om va concentra toata puterea din judet sau poate sa fie un pas catre descentralizare, daca nu vor fi conflicte la nivel local", a adaugat el.
Introducerea votului direct la desemnarea presedintelui consiliului judetean poate pune in situatii dificile partidele, care anuntasera deja ca unii candidati la primarie vor fi actualii presedinti la consiliul judetean.
Este cazul presedintelui CJ Cluj Marius Nicoara (PNL), care va candida impotriva lui Emil Boc (PD-L) la Primaria Cluj-Napoca sau a lui Constantin Ostaficiuc (PD-L) la Timis.
Premierul Tariceanu a anuntat ieri ca vor fi imposibile candidaturile duble pentru functia de primar si cea de presedinte de consiliu judetean, spulberand, asadar, calculele celor care, anterior modificarii legii, sperau sa obtina presedintia consiliului judetean in urma negocierilor, daca pierdeau cursa pentru primarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO