Politică

Cioroianu: A sosit vremea sa ne redescoperim vecinii

Cioroianu: A sosit vremea sa ne redescoperim vecinii

Adrian Cioroianu, ministrul de externe

05.07.2007, 19:56 13

Dupa ce ani de zile am stat cu ochii pe Vest, a venit vremea sa redescoperim vecinatatea noastra, iar oamenii de afaceri din Romania sa se orienteze spre piata regionala, spune ministrul roman de externe Adrian Cioroianu.
"Vreme de 17 ani Romania s-a focalizat pe anumite prioritati - NATO si UE. Dar provocarea de-abia acum incepe in masura in care noi si fructificam aceasta apartenenta, la NATO si la Uniune. Aderarea nu reprezinta sfarsitul cursei, ci chiar inceputul drumului. Trebuie sa intelegem ca sunt directii pe care suntem datori sa jucam mai puternic decat in ultimul deceniu. Este momentul sa redescoperim vecinatarea noastra, zona Balcanilor, in care noi putem efectiv juca un rol foarte important si chiar suntem invitati de altii sa o facem. Fosta presedintie germana ne-a incurajat in aceasta directie, Statele Unite sunt interesate sa aiba un partener aici", afirma seful diplomatiei romane intr-un interviu pentru ZF.
Proiectul politic al aderarii a fost indeplinit, acum a venit vremea consolidarii economice, dar acest deziderat poate fi indeplint mai usor doar daca ne aruncam privirile si spre alte zone decat cea a UE, spune ministrul.
"Noi am deplasat greul atentiei noastre spre Europa, dar ar fi bine sa ne aducem aminte de tarile Americii Latine, de China - cu care am avut si avem relatii diplomatice bune. Relatiile diplomatice bune pot fi baza unor relatii productive de colaborare economica, afirma seful diplomatiei. Insa ministrul spune ca, in viitor, zona Balcanilor si Caucazul vor fi foarte interesante pentru investitori si ar trebui sa fie si pentru cei din Romania.
"Nu mai putem ramane doar in zona Uniunii Europene. Trebuie sa ne indreptam spre tarile unde avem ceva de oferit. Recent, am vizitat Macedonia si cred ca este o zona in emergenta, o zona care in primele trei luni ale acestui an a avut o rata de crestere de 7%. Sunt multi straini care se indreapta acolo, de ce nu mergem si noi?", afirma Cioroianu. In plus, adauga el, in zona se pot deschide si mici afaceri asa cum unii romani plecati in Vest nu muncesc doar la cules de capsuni, ci au cate un mic magazin, o brutarie: "Acesta este genul de micropiata pe care Romania poate sa o cucereasca prin oamenii care pleaca de aici".
Ce poate face un ministru de externe pentru dezvoltarea afacerilor in Romania, dar si promovarea lor peste hotare? Cioroianu explica: "Cand ma intalnesc cu diferiti oameni de afaceri, le spun despre ritmul de crestere, despre oportunitatile mari pe care le ofera Romania, regret ca ei nu sunt prezenti asa cum ar trebui. Am avut o intalnire cu ministrul de externe canadian si i-am spus ca nu-mi explic de ce Canada este pe locul 26 in Romania ca volum de investitii. Sa stiti ca si mesajele pe cale diplomatica sunt destul de eficiente. In momentul in care eu ii spun unui ambasador: domnule, eu regret ca o tara precum Canada se afla pe locul 26, in mod evident el va transmite mai departe acest mesaj. Si poate cu ocazia asta constientizeaza si canadienii ca ar putea fi aici pe un loc mult mai sus. Pentru ca majoritatea nu cunosc ce se intampla - nu este vorba neaparat despre dezinteres", afirma ministrul.
Aderarea la UE a creat o situatie noua pentru Romania, ea avand in UE drept de vot si de decizie. Recent, la summit-ul de vara al UE - cand s-a discutat despre tratatul constitutional - Romania a parut ca sustine mai mult Germania si Franta, iar, aflat in vizita in Romania, presedintele german a multumit Bucurestiului pentru aceasta pozitie. Ministrul spune insa ca Romania s-a sustinut pe ea, nu pe altcineva.
"Noi nu am sustinut o tara aflata la presedintia UE, dar suntem interesati in viabilitatea proiectului european. Or, acest tratat sustinut de Germania - ca se va numi tratat constitutional sau nu - are din punctul nostru de vedere acea osatura pe care proiectul european poate sa prinda contur. Nu a fost o sustinere pe ochi frumosi. Noi trebuie sa ne urmarim interesele noastre, asa cum face fiecare stat, inainte de a ne pune problema daca sustinem pe unii sau pe altii. Romania trebuie sa invete sa sustina Romania."
Seful externelor afirma ca ceea ce unii numesc instabilitate politica la Bucuresti nu afecteaza performantele externe ale Romaniei atata vreme cat institutiile functioneaza.
"In buna parte interlocutorii nostri europeni au convingerea ca cuvantul criza este folosit in exces. Este mai degraba vorba despre ceea ce francezii numesc querelle (cearta - n.n.). Cel mai bun indicator este ca economia nu a resimtit aceasta criza. Cata vreme economia nu are de suferit, partenerii nostrii inteleg ca acest 'querelle' se poate intampla in orice sistem democratic. Cata vreme lucrurile se mentin intr-un cadru institutional, nu intereseaza pe nimeni."
Pe de alta parte, el admite ca Romania consuma prea multa energie in interior si in noua situatie ar trebui sa fie mai atenta la ceea ce se intampla in jur. Poate fi rezolvata aceasta problema? Ministrul afirma ca in toamna MAE va elabora un plan de perspectiva, o anticipare a pozitiei Romaniei pe o perioada de timp, cinci-zece ani.
"Plecam de la ideea ca suntem in UE, suntem in NATO si ne punem intrebarea ce vrem mai departe. Romania trebuie sa devin din membru al Uniunii un jucator in UE. Romania trebuie sa devina un partener predictibil. In al doilea rand, Romania trebuie sa fie un actor si in zona pentru ca noi neglijam de multe ori zona, parandu-ni-se neimportanta." Faptul ca Romania incepe sa conteze este demonstrat de faptul ca Bucurestiul va organiza summit-ul NATO de anul viitor, intre 2-4 aprilie, afirma seful diplomatiei.
"Este o oportunitate de castig. Poate insemna cheltuieli, dar castigurile care vor fi sunt mult mai mari. Pentru ca gradul de expunere a tarii in vremea summit-ului si dupa summit va fi foarte mare. Este un castig de imagine si de informatie despre Romania. Vor fi mii de ziaristi straini in Romania. Nu le platim noi cazarea, ei si-o platesc sau redactiile lor. Ei vor consuma servicii. Iar banii nu pleaca in afara."



Sa vina schimbarea!

Romania este in NATO, este in UE. Care trebuie sa fie urmatorul pas?
Consolidarea. Dar pentru asta nu mai putem ramane, economic vorbind, doar in zona Uniunii Europene. Trebuie sa ne indreptam spre tarile unde avem ceva de oferit. Rusia nu poate fi ignorata, dar in egala masura ne putem gandi la zona Caucazului. Trebuie sa ne gandim la zona Balcanilor. Recent, am vizitat Macedonia si cred ca este o zona in emergenta, o zona care in primele trei luni ale acestui an a avut o rata de crestere de 7%. Sunt multi straini care se indreapta acolo, de ce nu am merge si noi? Este momentul sa redescoperim vecinatarea noastra in care noi putem efectiv juca un rol foarte important si chiar suntem invitati de altii sa o facem.

De ce ati sustinut la ultimul summit al UE Germania si nu Polonia sau Marea Britanie, de pilda?
Noi nu am sustinut o tara aflata la presedintia UE, dar suntem interesati in viabilitatea proiectului european, iar Germania avea un astfel de proiect. Nu a fost o sustinere pe ochi frumosi. Noi trebuie sa ne urmarim interesele noastre, asa cum face fiecare stat, inainte de a ne pune problema daca sustinem pe unii sau pe altii. Romania trebuie sa invete sa sustina Romania.

Cat va costa summit-ul NATO de la Bucuresti din aprilie viitor?
"Este hazardant sa dau un rapuns.
Stiu doar ca precedentele au costat in jur de 30 mil. euro. Poate insemna, asadar, cheltuieli, dar castigurile care vor fi sunt mult mai mari. Pentru ca gradul de expunere al tarii in vremea summit-ului si dupa va fi foarte mare. Este un castig de imagine si de informatie despre Romania. Vor fi mii de ziaristi straini in Romania. Mai mult, acestora nu le platim noi cazarea, ci ei sau redactiile lor. Ei vor consuma, de asemenea, servicii. Iar banii nu pleaca in afara.

Adrian Cioroianu
Este de profesie istoric.
A intrat in PNL in august 2002, fiind consilier politic al fostului lider Theodor Stolojan, dupa care a fost ales senator de Timis in 2004 si a fost desemnat in 2005 euroobservator si parlamentar european.
La Congresul Extraordinar al PNL, din ianuarie 2007, a fost ales vicepresedinte responsabil cu afacerile europene. Contracandidatul sau a fost chiar ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu, care a pierdut, fiind considerat de liberali drept un apropiat al lui Traian Basescu. Tot in ianuarie Cioroianu a fost ales vicepresedinte al grupului ALDE (liberali) din Parlamentul European.
Are 40 de ani. A absolvit Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti. Este doctor in istorie al Universitatii Bucuresti si al Universitatii Laval din Canada. A fost profesor la Colegiul PRO si conferentiar universitar la Facultatea de Istorie Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO