Politică

Coalitia a votat impotriva Guvernului la legea privind controlul averilor

Coalitia a votat impotriva Guvernului la legea privind controlul averilor

Guvernul a avut ieri in Camera Deputatilor 251 de adversari si doar 5 aliati

01.11.2006, 18:09 17

Legea privind controlul averilor demnitarilor care a trecut ieri de votul Camerei Deputatilor nu a mai avut nicio sansa sa fie adoptata in varianta initiala, dupa ce deputatii PD si PNL - singurii care o mai sustineau - s-au intors impotriva ei.
Doar cinci parlamentari au votat impotriva variantei modificate (de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor) a legii, varianta care in opinia initiatorului (Guvernul) o face nefunctionala. Restul de 251 de deputati prezenti ieri la dezbaterile din Camera au votat pentru varianta modificata.
In aceasta varianta, legea nu mai controleaza averile demnitarilor, ci doar declaratiile de avere. Demnitarii care nu-si pot justifica averile nu-si mai pierd mandatul precum in varianta iesita de la Guvern, iar parlamentarii-juristi nu mai au interdictie de a pleda in procese (actualmente exista unele interdictii care raman in vigoare).
Ipoteza ca Guvernul sa retraga legea si sa o promoveze prin ordonanta de urgenta este cvasinula din cauza procedurilor parlamentare foarte stranse. Practic, ar trebui ca Guvernul sa decida retragerea ei astazi - asta daca nu cumva ea va fi fost deja inregistrata (pana la decizia Executivului) la Senat lucru ce face imposibil blocarea traseului legislativ.
"Daca vrea sa-i bage bete in roate (ministrului Monica Macovei, initia-torul legii - n.n.), Camera o transmite rapid Senatului. Guvernul are nevoie de ceva timp pentru a decide retragerea legii, de aceea cred ca ea va fi transmisa Senatului, lucru care impiedica inter-ventia in procesul legislativ", a declarat ieri pentru ZF Peter Eckstein Kovacs, presedintele Comisiei juridice a Se-natului.
Potrivit art. 93 din regulamentul Senatului, in cazul in care un proiect (sau o propunere legislativa) a fost adoptat de catre Camera Deputatilor, retragerea lui poate fi valabila doar pana la momentul sesizarii Senatului cu respectivul proiect de act normativ. Asadar, retragerea poate fi valabila intre momentul votarii ei de catre Camera si inregistrarea ei la Senat.
Ideea retragerii proiectului a fost enuntata de ministrul justitiei Monica Macovei. Premierul Calin Popescu-Tariceanu nu s-a pronuntat pana aseara. Saptamana trecuta el ii rugase pe deputati sa voteze pentru varianta Guvernului. Rezultatul cererii sale a fost ieri edificator: 251 de voturi "pentru" noua forma a legii, alta decat cea a Guvernului si doar cinci "impotriva".
Daca legea nu ar fi fost adoptata in sedinta de ieri, ea ar fi fost trecuta maine Senatului - in varianta Guvernului - prin procedura aprobarii tacite.
Deputatii s-au grabit insa, iar luni seara la discutarea legii pe articole prevederile controversate nici nu au mai fost dezbatute si s-a votat pe banda rulanta.
In forma adoptata de Camera ieri la votul final, actul normativ prevede ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) sa verifice declaratiile de avere si nu averile demnitarilor, cum era prevazut in forma Guvernului.
Demnitarii nu-si pierd functiile, daca nu-si pot justifica averile, caz in care ANI sesiseaza organele de ancheta penale. Insa aceasta prevedere exista in legislatia in vigoare, drept urmare noua forma a legii nu aduce nimic nou. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, dupa vot, ca PNL a votat "cu inima indoita si incarcatura in suflete" acest proiect de lege.
El a explicat ca proiectul a fost modificat in Comisia juridica astfel incat ANI nu mai este o institutie puternica, dar ca deputatii PNL considera ca este necesara infiintarea acestei Agentii.
El a spus ca spera ca varianta adoptata de Camera sa fie modificata la Senat in sensul ca ANI sa primeasca mai multe competente, asa cum dorea Guvernul.
Deputatul PD Ioan Oltean a declarat, la randul sau, ca si PD este nemultumit de forma finala a proiectului si ca spera in intelepciunea senatorilor. "Legea a fost golita de continut prin amendamentele aduse de Comisia juridica", a apreciat Oltean.
In zilele premergatoare votului final, atat PNL si PD au spus ca sustin varianta Guvernului.
Ieri nici liberalii si nici democratii nu au explicat de ce majoritatea deputatilor lor (119 alesi) au votat, practic, impotriva Guvernului.
Cat despre parlamentarii celorlalte partide - PC, UDMR, PSD si PRM -, acestia anuntasera cu mai multa vreme in urma ca vor vota impotriva variantei Guvernului. Ei au laudat ieri forma modificata a legii.
Petru Calian (PC) a spus ca forma actuala a legii este constitutionala, Florentina Jipa (PRM) a aratat ca votul este o mare victorie si ea promite ca atat timp cat va fi deputat, nu va trece o "asemenea porcarie".
Ea a spus ca nu exista bani pentru ANI si aceasta institutie nu exista in nicio tara. Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat ca PSD a votat pentru proiectul de lege deoarece nu putea risca sa promoveze o lege nedemocratica.
Marton Arpad (UDMR) a declarat ca si UDMR a votat pentru o lege buna, constitutionala si aplicabila.
Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere Senatului, care, in acest caz, este Camera decizionala. Problema la Senat este ca partidele la putere nu au decat cu doua voturi mai multe decat opozitia si este putin probabil ca toti senatorii din arcul guvernamental sa voteze pentru forma Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO