Politică

Coalitia canta pe mai multe voci

12.10.2005, 19:55 11

Determinarea partidelor din arcul guvernamental de a-i schimba de urgenta pe presedintii de consilii judetene a durat nu mai mult de o noapte.

Dupa ce in reuniunea de luni seara a coalitiei s-a hotarat ca aceasta prevedere din legea administratiei publice locale va fi promovata prin ordonanta de urgenta si va intra imediat in vigoare, tandemul PD-PC s-a "sucit" ieri la pranz.

Ministrul administratiei, Vasile Blaga, si purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, au afirmat, ieri, la intervale diferite, ca actualii presedinti de consilii ar trebui inlocuiti dupa 2008.

"Eu sunt in grafic cu ce am discutat la Poiana Brasov, de comun acord cu reprezentantii administratiei publice locale", a spus, ieri, Vasile Blaga.

La sfarsitul saptamanii trecute, la intalnirea organizata de Blaga cu presedintii de consilii judetene, presedintele Traian Basescu, secondat de ministrul de interne, a pledat impotriva modificarii prin ordonanta de urgenta a legii privind administratia publica locala.

Presedintele a fost sustinut atunci si de premierul Calin Popescu-Tariceanu, care ulterior si-a schimbat parerea si a fost de acord cu solutia liberalilor ca legea trebuie schimbata imediat.

La randul sau, deputatul Bogdan Ciuca a declarat ieri ca Partidul Conservator crede ca presedintii de consilii ar trebui schimbati dupa 2008, aplicarea unei astfel de prevederi in prezent fiind neconstitutionala.

Declaratia lui Blaga o contrazice insa pe cea a sefului sau pe linie de partid Emil Boc care a spus, tot ieri, ca punctul de vedere al coalitiei si al PD ramane neschimbat.

"Nu vreau sa se inteleaga faptul ca dorim sa pornim o vanatoare de vrajitoare impotriva presedintilor PSD de consilii judetene. Acestia pot ramane foarte bine acolo unde guverneaza la nivel local cu alte forte politice, altele decat cele aflate in coalitie. Ar fi normal insa sa se impuna principiul potrivit caruia majoritatea guverneaza, iar minoritatea sta in opozitie", a spus Boc.

El a adaugat ca acolo unde este minoritate in consiliile judetene, coalitia va ramane in opozitie.

Liderul PD, care a fost plecat din tara pana ieri, a mai spus ca nu crede ca ar fi o contradictie intre punctul de vedere a sefului statului si al coalitiei la guvernare, dar nu exclude discutii interne in PD sau in coalitie pe aceasta tema. Totodata, sustine Boc, Traian Basescu are dreptul sa faca recomandari clasei politice.

Luni seara, conducerea coalitiei s-a intrunit de urgenta la Palatul Victoria, dupa ce de dimineata, in reuniunea saptamanala a Aliantei, liderii PNL si PD s-au certat cateva ore bune pe proiectul legii administratiei locale.

Cele patru formatiuni din arcul guvernamental au decis sa promoveze legea prin ordonanta de urgenta, a afirmat liberalul Bogdan Olteanu dupa incheierea sedintei.

Cu o saptamana inainte, coalitia a hotarat sa modifice legea prin ordonanta de urgenta daca dezbaterile din Parlament asupra regulamentelor interne ale celor doua Camere nu vor fi finalizate rapid. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO