Politică

Coalitia, chemata sa dea proba solidaritatii

07.04.2005, 20:56 11

Partidele coalitiei majoritare incearca sa se mobilizeze in Parlament pentru a promova trei proiecte semnificative in raport cu programul de guvernare asumat la investitura, dar care au provocat unele disensiuni in arcul guvernamental: modificarea legilor proprietatii, a legii privind declararea averilor si finantarea constructiei autostrazii Transilvania.

Cel din urma proiect a provocat tensiuni intre Alianta PNL-PD, PUR si UDMR, de data recenta formatiunea maghiara avertizand ca un motiv care ar determina iesirea de la guvernare ar fi blocarea lucrarilor la autostrada din Ardeal.

Disputa este pe cale sa se stinga in conditiile in care ieri coalitia majoritara a luat o decizie de principiu privind finantarea acestui proiect in urma rectificarii bugetare ce va avea loc pana la sfarsitul acestei luni.

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca "dupa o discutie destul de lunga" in coalitie s-a decis ca la rectificarea bugetara sa fie alocati, in acest an, cel putin 213 milioane de dolari pentru acest proiect. "Vom discuta cu firma Bechtel, care realizeaza proiectul, graficul inceperii lucrarilor", a adaugat Emil Boc. Presedintele democrat a explicat ca este o finantare mai redusa, in comparatie cu planurile initiale, intrucat, afirma Boc, la rectificarea bugetara va trebui acoperite "gaurile bugetare provocate de guvernarea PSD pe ultima suta de metri".

La intalnirea de ieri a coalitiei, presedintele UDMR, Marko Bela a cerut lamuriri legate de continuarea lucrarilor la autostrada Transilvania. "Initial, au fost prevazuti in jur de 350 sau 360 de milioane de dolari. In urma diminuarii, aceasta suma scade sub 300, dar nu este tot una cum este. Din aceasta suma trebuie sa fie platite si datoriile pentru 2004, ca Guvernul precedent ne-a lasat si datorii", a spus Marko Bela.

Finantarea autostrazii Brasov-Bors a fost subiect de discutii si la intalnirea de ieri dimineata a premierului Calin Popescu-Tariceanu cu parlamentarii liberali. Premierul a tinut sa arate ca Executivul nu ridica obiectii asupra traseului si ca proiectul va continua, in ritmul permis de posibilitatile financiare.

Proiectul autostrazii Transilvania a fost amplu dezbatut, inca de la semnarea contractului de executie, in 2004, cu compania americana Bechtel. Pozitia premierului Calin Popescu-Tariceanu, care a afirmat, recent, ca principala prioritate a Romaniei in domeniul infrastructurii este coridorul 4 european (pe traseul Bucuresti-Timisoara), si nu autostrada Brasov-Bors, a starnit tensiuni la nivelul coalitiei. UDMR a intervenit public avertizand cu iesirea de la guvernare in cazul in care proiectul va fi intrerupt.



Codul proprietatii, piatra de incercare a coalitiei

Un alt proiect important, Codul proprietatii, pachetul legislativ care va modifica toate legile privind restituirile proprietatilor - proprietatea funciara, cea imobiliara sau legea privind despagubirile -, va fi, de asemenea o proba pentru functionarea coalitiei majoritare. Va fi promovat prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, cel mai probabil inainte de Paste. Or, aceasta modalitate de promovare poate fi considerat un test pentru coalitia majoritara. Cel putin teoretic, opozitia poate folosi prilejul promovarii unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului iar stabilitatea la Palatul Victoria ar depinde, in acest caz, de solidaritatea votului coalitiei.

Intre partidele din arcul guvernamental se cauta ajungerea la un numitor comun in ceea ce priveste Codul proprietatii. PD, partidul care in fosta coalitie de guvernare a blocat adoptarea legilor proprietatii, a precizat ieri ca va sustine acest pachet legislativ cu unele mentiuni. Vicepresedintele PD, Ioan Oltean, afirma ca democratii sunt de acord cu principiul restituirii terenurilor pe vechile amplasamente si cu largirea actului probatoriu pentru dovedirea dreptului de proprietate prin acceptarea probei cu martori. Democratii sustin ca au identificat si unele terenuri din care poate fi reconstituit dreptul de proprietate intre care si terenurile agricole apartinand SC Insula Mare a Brailei. Societatea este acum motiv de disputa intre fostul deputat PSD Culita Tarata si Administratia Domeniilor Statului. La nivelul coalitiei exista un acord de principiu asupra Codului proprietatii, potrivit declaratiilor sustinute de liderii partidelor.



Opozitie in coalitie fata de declaratiile de avere

Modificarea legislatiei in sensul declararii publice amanuntite a averii demnitarilor a produs nemultumiri in randul parlamentarilor coalitiei. Parlamentari ai PNL si PUR s-au opus in Senat unor modificari la actul normativ privind declararea averilor. Or, in conditiile unui raport extrem de strans intre putere si opozitie, in Senat ordonanta guvernamentala a fost ciuntita.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a incercat ieri sa-si convinga colegii de partid ca nu se poate da inapoi de la modificarea formularelor declaratiilor de avere. Decizia a fost luata de Guvern la cererea Uniunii Europene, care doreste mai multa transparenta in viata publica.

Potrivit unor surse participante la sedinta, Tariceanu a spus parlamentarilor liberali ca prin adoptarea legii se da un semnal politic clar in ce priveste strategia anticoruptie. Totodata, premierul le-a spus ca trebuie evitata "plasa intinsa de PSD", prin care obiectiile acestui partid la aceasta lege sa fie sustinute de cei din PNL, au aratat sursele citate.

O discutie similara a avut loc in urma cu trei zile intre parlamentarii liberali si ministrul justitiei, Monica Macovei, initiator al proiectului.

Dupa prelungita perioada de acomodare a noii puteri, care s-a reflectat in Parlament

printr-o lipsa de actiune politica, cele trei proiecte avute in vedere de noua administratie va fi un prilej pentru coalitia de guvernare sa-si probeze solidaritatea. Si vointa politica. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO