Politică

Coalitia, in pana de motor la Camera Deputatilor

16.09.2005, 20:32 10

Coalitia la guvernare s-a confruntat cu un esec major, ieri, in Camera Deputatilor, regulamentul acestei Camere fiind retrimis la comisie chiar in ziua in care expira termenul asumat de liderii din arcul guvernamental pentru schimbarea presedintilor par-lamentului. Deputatii puterii au avut o explicatie pentru acest esec: au fost blocati in trafic si nu au ajuns la timp la sedinta.

Propunerea privind retrimiterea regulamentului la comisia juridica pentru obtinerea unui aviz a venit de la PSD, iar puterea contesta votul, sustinand ca presedintele de sedinta Adrian Nastase nu a facut o numaratoare corecta a prezentei in sala si a cerut blocarea usilor salii de plen pentru a impiedica inregistrarea "intarziatilor".

Potrivit liderului de grup al UDMR, Marton Arpad, chiar ministrul delegat pentru lucrari publice, Borbely Laszlo, care este si deputat, nu a mai putut sa intre in sala pentru a-si exercita dreptul la vot.

Dincolo de aceste acuzatii aduse opozitiei, liderii parlamentari ai coalitiei nu au reusit sa ofere argumente convingatoare pentru esecul mobilizarii la vot, dupa ce in saptamanile trecute au avut loc mai multe sedinte restranse in care a fost dezbatuta aceasta problema. Rezultatul sedintei din plen de ieri arata din nou ca parlamentarii puterii nu reusesc sa faca coalitia sa functioneze, dupa ce, mai ales la Senat, mai multe proiecte de lege importante au fost respinse in sesiunea trecuta, din cauza absente-ismului si indisciplinei la vot.

Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, din al carui grup parla-metar au lipsit 13 persoane, a declarat ieri ca au existat mai multe motive pentru care au lipsit colegii sai de la sedinta plenului, una din cauze fiind "circulatia foarte dificila de la acea ora" din Capitala. Antonescu a acceptat declaratia presedintelui PNL Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca deputatii absenti vor fi sanctionati, insa a precizat ca aceasta masura revine conducerii politice a PNL.

"Evident ca vrem ca prezenta sa fie cat mai mare mereu. Gama motivelor absentelor poate fi diversa, iar in functie de aceste motive se poate ajunge si la sanctiuni, dar asta este treaba conducerii partidului. Am confirmat, deci, ceea ce a zis premierul si am incadrat asta intr-o politica traditionala a PNL. Nu ma simt vinovat ca au lipsit unii colegi. Am doar datoria sa-i farmec sa vina de acum inainte la lucrari", a conchis liderul deputatilor PNL.

Tariceanu a anuntat, ieri, dupa aflarea rezultatului sedintei ca deputatii liberali care au lipsit vor fi sanc-tionati.

De la grupul PD au lipsit 15 parlamentari, de la Partidul Conservator "vreo 3-4, dintre care unul motivat", conform liderului de grup Bogdan Pascu, iar de la UDMR numai doi, inclusiv ministrul Laszlo Borbely. Liderii grupurilor parlamentare de la putere au organizat o conferinta de presa pentru a demonstra "aritmetica gresita" aplicata ieri de Adrian Nastase. Potrivit secretarului Alin Albu (PD), Nastase a "mintit" ca din partea PSD si PRM ar fi prezenti 107 deputati, dupa care, la solicitarea puterii, a anuntat ca sunt prezenti doar 96, apoi ar fi incercat sa falsifice si numarul parlamentarilor coalitiei prezenti in sala, care initial ar fi fost egal cu cel al deputatilor PSD. Apoi, spune Albu, Nastase a refuzat sa supuna la vot si "abtinerile", numarand doar voturile pentru sau contra.

La Senat, reprezentantii partidelor la putere au avut mai mult succes, reusind sa respinga o propunere similara celei de la Camera formulate de PSD. In ciuda faptului ca dezbaterile au fost prelungite din nou inutil din motive procedurale, coalitia se poate mandri ca a reusit adoptarea primului articol din regulament. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO