Politică

Codul fiscal a trecut cu emotii de Parlament

Codul fiscal a trecut cu emotii de Parlament

Ministrul de finante Sebastian Vladescu si Mihai Tanasescu (PSD) s-au situat pe pozitii divergente de la inceputul dezbaterii

06.07.2006, 19:38 12

Guvernul a avut emotii mari ieri inaintea votului pentru proiectul Codului fiscal, dupa ce reprezentantii minori ai coalitiei UDMR si PC, au amenintat ca nu vor sustine legea.
PC a ales sa se retraga de la dezbaterile din plen de la Codul fiscal, dupa ce unul dintre amendamentele pe care le-au sustinut, respectiv neimpozitarea profitului reinvestit, nu a intrunit majoritatea, si acest gest a salvat proiectul. Daca deputatii conservatori ar fi ramas in sala si ar fi votat impotriva, asa cum anuntasera cu o zi inainte, Codul fiscal ar fi fost respins definitiv. Grupul PC din Camera are 20 de membri. Codul fiscal a fost adoptat cu 92 de voturi "pentru", 82 "impotriva" si nici o abtinere si va merge la promulgare la presedintele Traian Basescu.
In favoarea proiectului au votat deputatii PNL, PD, UDMR si cei ai minoritatilor nationale, iar impotriva lui s-au pronuntat reprezentantii PSD si PRM. Vicepresedintele PC Nicolae Popa a explicat de la tribuna ca deputatii formatiunii sale vor parasi dezbaterile, pentru ca nu doresc sa fie "partasi la prabusirea si falimentarea IMM-urilor".
Retragerea de la lucrarile Camerei reprezinta un protest fata de modul de vot folosit pentru acest proiect de lege, precum si fata de neintelegerea de catre partenerii din coalitie a faptului ca neimpozitarea profitului reinvestit reprezenta o sansa pentru mediul de afaceri, a spus Popa.
Acelasi punct de vedere a fost sustinut si de fostul ministru de finante Mihai Tanasescu (PSD), care a spus ca proiectul reprezinta un esec pentru mediul de afaceri.
Liderii UDMR, nemultumiti de faptul ca proiectul statutului minoritatilor - de care au conditionat participarea la guvernare - nu a fost dezbatut ieri in plen, au intentionat si ei sa se retraga de la dezbateri.
Ei au luat decizia sa participe la sedinta in cele din urma dupa o intalnire cu ministrul finantelor Sebastian Vladescu, care le-a explicat ca proiectul contine cateva prevederi necesare integrarii europene.
Plenul a aprobat fara modificari varianta in care Codul fiscal a fost adoptat in comisie. La dezbaterile din comisia de spcialitate, deputatii au amendat mai multe articole din proiectul de lege prezentat de Ministerul de Finante. Ei au decis asadar majorarea graduala a taxelor de inmatriculare pentru autoturisme, cresterea impozitului pentru locuintele de peste 150 de metri patrati, taxarea diferentiata a castigurilor din tranzactii pe piata de capital.
De asemenea, deputatii au sustinut propunerea senatorilor de amanare pana in 2008 a introducerii impozitului pe veniturile agricole cu 2%, cu mentiunea ca impozitul se va aplica doar castigurilor banesti. Modificarile rezultate din discutiile de la Comisia de buget-finante au fost apreciate drept "rezonabile" de catre ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, care a spus ca ministerul sau va respecta decizia Parlamentului.
Totusi, Vladescu a remarcat ca anumite propuneri nu respecta principiul cotei unice, ceea ce este "deranjant". "Cel mai mult ma deranjeaza netaxarea uniforma a pietei de capital si nu-mi face deloc placere amanarea taxarii veniturilor din tranzactiile cu produse agricole, dar ma bucura ca a fost acceptat macar principiul", a declarat, marti, Vladescu.
El a explicat ca amanarea taxarii in agricultura nu reprezinta o actiune de impact, fiind mai mult o decizie care priveste "imaginea colectiva". Ministrul finantelor s-a aratat nemultumit si de scutirile acordate pentru angajatii din industria de soft, afirmand totodata ca in cazul microintreprinderilor, mentinerea unui statut preferential a fost "imbratisat" de majoritatea parlamentarilor, indiferent de spectrul politic. In privinta taxelor pentru inmatricularea autovehiculelor second-hand, seful finantelor s-a pronuntat in favoarea mentinerii, chiar daca, recent, Comisia Europeana a criticat statele cu astfel de proceduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO