Politică

Comandoul lui Ion Iliescu strange armele in jurul lui Sorin Oprescu

Comandoul lui Ion Iliescu strange armele in jurul lui Sorin Oprescu

Cozmanca revine in prim-planul politicii cu un atac furibund in care isi acuza colegii din PSD ca "au privatizat partidul"

20.09.2009, 23:12 48

Intrarea in cursa prezidentiala a lui Oprescu, fost senator PSD,este interpretata ca o lovitura directa data presedintelui PSDMircea Geoana, cel mai bine plasat contracandidat al lui TraianBasescu, pentru ca inainte de a se bate cu actualul presedinte, ceidoi politicieni social-democrati se vor bate pe electoratulpesedist.
Ieri, fostul ministru al administratiei in timpul guvernuluiNastase, Octav Cozmanca, a anuntat ca se autosuspenda din partid (onotiune care nu exista in statutul formatiunii) si l-a atacat durpe actualul presedinte al PSD Mircea Geoana, despre care a spus canu este un lider autentic, fiind condus de interese, interese pecare insa nu le-a precizat. "Decizia mea de autosuspendare din PSDeste motivata si temeinica. Nu parasesc partidul si membrii saiadevarati, dar nu am nimic in comun cu indivizi care au tradat,care au privatizat partidul, care sunt avizi de putere, care suntaventurieri politici si care sacrifica PSD pentru satisfacereaintereselor personale, dar si ale celor apropiati: sotii, soti,copii, soacre, amante, interlopi, mafioti", sustine Octav Cozmancain scrisoarea deschisa.

Strategul doctorului
Iesirea lui Cozmanca are o semnificatie importanta. Presa aspeculat in ultimele saptamani ca el va coordona campaniaprezidentiala a lui Oprescu, care isi va anunta intrarea in cursa,cel mai probabil la finele acestei saptamani. Cozmanca insusi aspus in urma cu zece zile ca "intr-o saptamana-doua" isi va anuntaoficial revenirea in politica si ca este foarte posibil ca loculsau sa fie in staff-ul lui Sorin Oprescu, pentru a-i coordonacampania. "Am avut o discutie cu el. Inca nu am luat o decizieclara si angajanta suta la suta, dar este o varianta foarteposibila. Voi face un anunt sigur intr-o saptamana-doua", adeclarat el.
Cozmanca a fost o aparitie rara in presa ultimilor ani. El aparasit primul plan al politicii dupa congresul PSD din 2005, candGeoana a fost ales presedintele social-democratilor, iar grupareadin jurul fostului presedinte Ion Iliescu, ai carui locotenetifideli sunt Cozmanca, Alin Teodorescu, Sorin Oprescu sau Vasile Ion(senatorul PSD de Buzau), a fost data la o parte. Ion Iliescu nu aputut fi contactat ieri pentru comentarii.
Fost ministru al administratiei publice in timpul guvernariiNastase siĘ fost lider comunist inainte de 1989, Cozmanca a fostpresedinte executiv al PSD, insa la Congresul din 2005 nu acandidat pentru niciuna dintre functiile in conducerea partiduluialese atunci.
Geoana a reactionat moderat la atacul lui Cozmanca, afirmand ca inRomania este "libertate de expresie".
"Este libertate de expresie in Romania. Pacat ca trebuie sa treacacinci ani de zile ca sa poti sa spui asa ceva. Ar fi fost maifiresc sa vina si sa spuna in interiorul partidului. Daca dorestesa spuna din exteriorul partidului, fiecare este liber sa faca cedoreste in aceasta tara", a spus ieri Geoana.
Presedintele PSD isi va lansa candidatura la presedintia partiduluiin 2 octombrie, in cadrul unei reuniuni cu mii de social-democrati.Campania sa va fi coordonata de Viorel Hrebenciuc care i-a maicondus campania lui Ion Iliescu la alegerile prezidentiale din1996, care au fost castigate de Emil Constantinescu. Nici Cozmancanu se poate lauda cu o reusita din acest punct de vedere, de vremece Adrian Nastase a pierdut in 2004, pe mana lui, alegerileprezidentiale in fata lui Traian Basescu.
Pentru Geoana au fost nenumarate semnale de sustinere venite dinfilialele PSD, insa presedintele de onoare al partidului, IonIliescu, a spus tarziu, in vara - la cateva luni dupa anuntul luiGeoana - Ęca il sustine in cursa prezidentiala.


"Doar Mitrea si Cozmanca se pricep la campanii"

Fostul strateg al PSD, sociologul Alin Teodorescu, care a fostpresedinte al Institutului de sondare IMAS si este un apropiat allui Ion Iliescu, l-a laudat sambata seara, la Realitatea TV, peCozmanca in detrimentul lui Hrebenciuc si sustine ca pentru Romaniaeste de preferat acum un candidat independent.
Ce a facut Hrebenciuc? A condus o singura campanie, a lui IonIliescu, in 1996, cu rezultate proaste. Cei mai puternici oamenicare se pricep la campanii sunt Octav Cozmanca si Miron Mitrea. Eistiu sa mobilizeze oamenii, a sustinut Teodorescu. Or, cei numitide Teodorescu, adica Cozmanca si Mitrea, nu sunt acum langa MirceaGeoana.
Potrivit lui Teodorescu, Hrebenciuc este un bun negociator, darexperienta sa in organizarea de campanii este minima. Mitrea sauCozmanca, daca se ocupa de candidatura cuiva, poate sa-l aduca cuminim cinci procente peste partid. "Or, Geoana are un scor insondaje care il situeaza acum sub media partidului", a afirmatTeodorescu.
Miron Mitrea, fostul ministru al transporturilor din vremeaNastase, este si el intr-un con de umbra dupa alegerileparlamentare din noiembrie, cand partidul a refuzat sa-l sustinapentru functia de vicepresedinte al Senatului. Mitrea l-a amenintatpe Geoana ca-l va concura la sefia partidului.
"Pentru Romania, ca presedinte este de preferat un independent", amai spus Teodorescu, care nu a anticipat scoruri electorale, insa aspus ca va fi o situatie dramatica la vot, asa cum s-a intamplat in2000. Nimeni nu este castigator dinainte. Partidele fac sondajezilnic si tot zilnic ierarhiile se schimba. Va fi ca in 2000, cand20% din populatie i-a dat 20% din voturi lui Corneliu Vadim Tudor,desi nimeni nu se astepta la acest lucru. Acest scenariu se varepeta pentru ca oamenii incearca o alternativa si aici este sansaunui independent, a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO