Politică

Condoleezza Rice vine la Bucuresti

18.11.2005, 19:30 12

"Secretarul de stat american Condoleezza Rice va efectua o vizita la Bucuresti cu singurul scop de a semna acordul bilateral cu privire la facilitatile militare pentru Pentagon pe teritoriul Romaniei", a declarat presedintele Traian Basescu in cadrul unui interviu acordat Euronews.

El a mai spus ca negocierile privitoare la viitoarele facilitati militare pe care Romania le va pune la dispozitia armatei americane "de pe coasta Marii Negre si poate in alte zone ale Romaniei" sunt deja finalizate. Conform presedintelui, aceste baze militare nu vor fi de tip traditional, precum sunt marile baze din Germania, spre exemplu.

"Vor fi facilitati militare simple, cu un numar redus de efective, dar care vor fi in permanenta in legatura cu Armata romana, vor exista programe comune de antrenament si vor fi intotdeauna gata sa descurajeze actiunile ostile in zona", a afirmat seful statului.

De asemenea, Basescu a insistat asupra prioritatii relatiilor de partneriat strategic cu Washingtonul si Londra, despre care a spus ca sunt "tari care se concentreaza mai mult asupra importantei strategice a zonei extinse a Marii Negre", fapt ce s-ar potrivi cu viziunea romaneasca asupra regiunii.

In acelasi timp, informatii inca neconfirmate sugereaza ca Statele Unite ar putea renunta la intentia de a construi baze militare si la sud de Dunare, in Bulgaria.

Desi initial parea ca Bulgaria este o locatie ideala pentru viitoarele baze militare americane, Pentagonul pare mai putin incantat de relatia de colaborare cu actualul cabinet de la Sofia, dominat de socialisti.

Declaratiile care au pus pe jar oficialii bulgari au fost facute de adjunctul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat american, Adam Ereli. Acesta a precizat ca la acest moment, Statele Unite sunt constiente ca Bulgaria nu ar putea garanta sprijinul populatiei pentru amplasarea de baze americane.

In plus, autoritatile militare americane par foarte deranjate de declaratiile recente ale oficialilor bulgari care precizau ca Bulgaria ar putea interzice folosirea bazelor militare de pe teritoriul sau pentru desfasurarea de actiuni de lupta. Inca de la instalarea in functie, premierul socialist bulgar Serghei Stanisev a anuntat ca intentioneaza sa retraga trupele bulgare care actioneaza in Irak pana la sfarsitul anului.

In schimb, Ereli a subliniat importanta pe care Statele Unite o atribuie parteneriatului cu Bulgaria. "America are nevoie ca prieten si aliat de Bulgaria", a declarat oficialul de la Washington.

Ieri s-a derulat ultima runda de negocieri bilaterale americano-bulgare cu privire la amplasarea bazelor militare americane, insa rezultatul acestora nu era cunoscut la ora inchiderii editiei.

Proiectul reamplasarii bazelor americane din Europa a aparut ca o prioritate a Pentagonului dupa declansarea razboiului antiterorist, ulterior atentatelor de la 11 septembrie.

Conflictele din Afganistan si Irak au aratat nevoia constituirii de baze militare mai aproape de teatrele de operatiuni si de dimensiuni mai mici, care sa le faca mai flexibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO