Politică

Conservatorii pun in discutie iesirea de la guvernare

09.08.2005, 19:53 9

Partidul Conservator conditioneaza sprijinul acordat Aliantei D.A. pentru schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si modificarea legilor privind administratia locala de o serie de masuri legislative privind controlul averilor si de modificarea cotei TVA.

Conform unor interpretari ale acestor conditionari date de unii lideri ai aliantei, pretentiile "exagerate" ale PC sunt un pretext pentru retragerea acestei formatiuni de la guvernare, in conditiile in care este stiut faptul ca acest partid nu doreste sa aprobe modificarea regulamentului Camerei Deputatilor si Senatului astfel incat Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu sa poata fi schimbati.

Partidul Conservator a cerut partenerilor de coalitie discutarea unui pachet de masuri privind controlul averilor, reducerea TVA, alegerile locale si sprijinirea capitalului romanesc, declarandu-se, in schimb, dispus sa sprijine orice initiativa democratica ce poate duce la stabilitate politica.

Reprezentantii PC sustin intr-un comunicat ca au trimis Consiliului National de Conducere (CNC) al Coalitiei o scrisoare in care isi formuleaza cererile fata de partenerii de guvernare.

Potrivit documentului, conservatorii cer discutarea, in sedinta de miercuri a CNC, a unui pachet de masuri pe care le considera "esentiale pentru societatea romaneasca".

Solicitarea PC se refera la un proiect de lege privind controlul provenientei averilor ce nu pot fi justificate legal, initiativa depusa la Senat si avizata de Consiliul Legislativ.

O alta cerere a conservatorilor are in vedere aprobarea principiului conform caruia TVA la produsele de baza sa fie redusa la zero. "Masura ar asigura echitatea sociala in conditiile unei posibile cresteri generale a TVA cu trei la suta", sustin reprezentantii PC.

Ei mai cer discutarea unui proiect de lege privind modificarea si completarea legii privind alegerile locale.

Conservatorii sustin ca proiectul este depus la Parlament si prevede ca in localitatile in care sunt minoritari, romanii sa aiba reprezentant in Consiliul Local. O alta cerere a PC fata de partenerii de coalitie are in vedere un pachet de legi in vederea sprijinirii capitalului romanesc.

"PC isi exprima speranta ca partenerii de coalitie vor intelege importanta acestor masuri. La randul sau, PC se declara dispus sa sprijine orice initiativa democratica a partenerilor sai, care poate sa conduca la stabilitate politica si la bunastarea cetatenilor romani", sustin conservatorii, in finalul comunicatului.

Partenerii din Alianta D.A. nu au inca un raspuns oficial pentru formatiunea conservatoare. Potrivit liberalului Dan Motreanu, PNL nu va raspunde nici unei solicitari formulate prin presa.

Si liderul PD Emil Boc a tinut sa contrazica ieri principalul contra-argument al Partidului Conservator la inlocuirea lui Nastase si Vacaroiu: neconstitutionalitatea unei asemenea masuri.

Inlocuirea din functie a presedintilor celor doua camere ale Parlamentului este constitutionala, singura bariera care trebuie depasita fiind cea politica, a declarat ieri Emil Boc.

El a afirmat ca a studiat cu atentie articolul nr. 61 din Constitutie si a concluzionat ca acesta arata ca presedintii celor doua camere pot fi revocati din functie inainte de finalul unui mandat, deoarece sunt si membri ai birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor.

El a adaugat ca, "legal si constitutional", nu exista nici un impediment pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, "singura bariera care ar trebui depasita fiind cea politica".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO