Politică

Consultari pentru formarea noului guvern

22.04.2005, 21:32 22

Presedintele italian, Carlo Azeglio Ciampi, a inceput ieri consultarile cu responsabilii institutiilor si partidelor, pentru formarea unui nou guvern, dupa ce, cu o zi in urma, premierul Silvio Berlusconi si-a prezentat demisia.

Primul care s-a intalnit cu Ciampi a fost presedintele Senatului, Marcello Pera, consultarile urmand sa se incheie, astazi, cu reprezentantii Partidului Forza Italia, condus de Berlusconi, relateaza AFP.

Presedintele trebuie sa verifice cu ocazia acestor intrevederi daca Berlusconi mai dispune de majoritatea parlamentara care sa-i permita sa guverneze, dupa ce i-a acceptat demisia si simultan i-a acordat un nou mandat pentru formarea unui nou executiv. Ciampi ar putea sa ia o decizie astazi dupa-amiaza, pentru ca doreste solutionarea cat mai rapida a crizei politice, pentru a nu fi aduse prejudicii institutiilor si interesului tarii.

Berlusconi si-a prezentat demisia in urma presiunilor exercitate de aliatii sai, care au considerat ca recenta infrangere electorala suferita de majoritatea de centru-dreapta la alegerile regionale impune transmiterea unui puternic semnal catre electorat.

Presa italiana considera demisia lui Berlusconi drept o schimbare radicala de atitudine, care lasa un gust amar opiniei publice.

La Repubblica si La Stampa subliniaza ca premierul si-a prezentat demisia pentru a putea reveni de pe pozitii consolidate, formand imediat un nou guvern. Totusi, se pare ca Berlusconi a trebuit sa-si indoaie coloana vertebrala in pofida vointei sale, cedand presiunilor unora dintre aliatii sai. "Berlusconi a ales sa moara crestin-democrat", rezuma ironic editorialistul cotidianului La Repubblica, cu orientare de stanga.

La Stampa, de centru-dreapta, subliniaza amaraciunea unui premier care declara ca nu are nici un motiv sa demisioneze - contrar opiniei partidului de centru UDC si a Aliantei Nationale - dupa infrangerile electorale suferite in alegerile regionale.

Corriere della Sera - cotidianul italian cu cel mai mare tiraj - subliniaza ca, pe termen lung, Berlusconi "este convins ca il va invinge pe Romano Prodi", liderul stangii, la viitoarele alegeri. "S-a gandit deja la un slogan pentru a incerca sa reconstruiasca o imagine pentru urmatorul sau guvern: "Vom numi noul guvern pentru victorie", scrie cotidianul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO