Politică

Consultarile au trecut, criza ramane

Consultarile au trecut, criza ramane

Liderii PSD i-au spus presedintelui ca el este responsabil de criza pe care tot el vrea sa o medieze

21.03.2007, 19:51 14

Consultarile care au avut loc ieri la Cotroceni s-au incheiat fara un rezultat concret, reprezentantii partidelor comunicandu-i presedintelui Traian Basescu ca solutia calmarii crizei politice se afla la Parlament si nu la Presedintie.
Partidele sunt cele care trebuie sa gaseasca o solutie pentru detensionarea situatiei, si nu Traian Basescu, care este generatorul ei, au spus, in fraze aproape identice, liderii PNL si PSD, reprezentanti ai celor mai inversunate formatiuni impotriva sefului statului.
Intalnirea lui Basescu cu partidele a avut loc cu o zi inainte ca in Parlament, comisia speciala pentru anchetarea presedintelui
sa-si finalizeze raportul de activitate.
Comisia a avut termen pana astazi pentru a aduna si analiza probele pe care PSD le-a strans in rechizitoriul anti-Basescu, inainte ca sesizarea pentru suspendarea sefului statului sa fie inaintata Curtii Constitutionale.
In aceste conditii legitimitatea consultarilor initiate de presedintele Traian Basescu au fost puse sub semnul intrebarii de politicieni. Partidul Romania Mare a refuzat sa vina la Cotroceni, iar reprezentantii PSD si PNL au spus ca au venit la consultari doar din respect pentru Constitutie, pentru ca Basescu si-a pierdut calitatea de mediator intre institutiile statului. Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu a lipsit si el de la intalnirea cu presedintele Traian Basescu, dupa ce, cu o zi inainte, liberalii anuntasera ca va participa. Presedintele a reprosat delegatiei liberale absenta premierului de la consultari.
Partidul Democrat, fidel lui Traian Basescu, a sustinut ca premierul Calin Popescu-Tariceanu este cel care a creat premisele crizei politice, prin decizia de amanare a alegerilor europene. Boc l-a somat ieri pe premierul Calin Popescu-Tariceanu sa spuna daca va continua colaborarea cu democratii sau daca prefera sa mearga inainte cu PSD-ul. "PNL trebuie sa decida daca vor cu PD sau nu si sa spuna deschis daca vor cu PSD si nu sa incerce eliminarea ministrilor democrati unul cate unul", a spus ieri Emil Boc.
O colaborare dintre PNL si PSD, dupa indepartarea PD de la guvernare, a fost una din variantele speculate insistent in ultima perioada. Potrivit unor surse liberale, presedintele i-ar fi acuzat in timpul consultarilor de ieri pe reprezentantii PNL ca au o intelegere cu social-democratii. "Ia spuneti, v-ati hotarat? O faceti cu PSD-ul!?", i-ar fi intrebat, ironic, presedintele pe liberali. Acestia i-au spus presedintelui ca Executivul si PNL vor cauta solutie in Parlament pentru ca actualul Cabinet condus de Calin Popescu-Tariceanu sa-si duca mandatul pana la capat, spun sursele PNL. In aceasta lumina, rezultatele consultarilor de ieri au avut un efect aproape nul pentru majoritatea partidelor.
"In ceea ce priveste pozitia presedintelui, domnia sa nu ne-a spus practic nimic, nu ne-a propus nimic, nu a prezentat o viziune sau o solutie, ci a sustinut ca scopul sau este de a inventaria pozitiile partidelor politice", a spus vicepresedintele PNL Crin Antonescu, cel care condus delegatia partidului la consultari, si a adaugat ca liberalii i-au transmis presedintelui ca problemele politice isi gasesc rezolvarea in spatiul parlamentar, nu la Palatul Cotroceni.
O opinie similara a avut si liderul social-democrat Mircea Geoana, care a vorbit in plus si de ceea ce crede PSD ca ar putea fi solutia pentru rezolvarea crizei, si anume "eliminarea Aliantei PNL-PD", pentru ca certurile dintre cele doua partide si-au pus amprenta asupra guvernarii. UDMR a vorbit insa deschis despre solutiile pe care le are la indemana guvernul lui Calin Popescu-Tariceanu in prezent, si anume asigurarea unei noi majoritati, prin colaborare cu toate formatiunile politice parlamentare cu exceptia PRM, sau alegerile inainte de termen.
"Am spus ca exista doua posibilitati: o formula de guvern cu sustinere majoritara in Parlament si, pe de alta parte, sa ne pregatim pentru anticipate", a spus Marko dupa intalnirea cu presedintele Basescu.
Liderul UDMR a precizat ca cele doua formule se pot corobora.
"Putem vorbi de sustinerea parlamentara a Guvernului minoritar astfel incat sa ne indeplinim programul de guvernare si sa implementam reformele, si, in acelasi timp, sa ne pregatim pentru alegeri anticipate", a spus Marko.
Despre un guvern de uniune nationala sau un guvern de tehnocrati sprijinit de Parlament nu s-a vorbit la intalnirea cu presedintele, a mai spus Marko. Alegerile anticipate sunt varianta preferata de altfel si de democrati, prezentata ieri presedintelui Traian Basescu.
Ea insa nu are sprijin la liberali, dupa ce cu o zi in urma Tariceanu afirmase ca anticipatele reprezinta singura idee politica a PD din 2005 si pana acum.
La inchiderea editiei, presedintele nu-si precizase punctul de vedere.


Solutii
Traian Basescu: Partidele spun ca presedintele nu are solutii pentru rezolvarea crizei
PNL: Discutii in Parlament
PSD: Discutii in Parlament
PD: Alegeri anticipate
UDMR: Negocieri cu opozitia sau alegeri anticipate
PC: Demisia lui Traian Basescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO