Politică

Convulsii in PC dupa anuntul privind desecretizarea arhivei I.C. Dunarea

26.07.2006, 20:04 40

O noua serie de replici virulente au schimbat ieri liderii PC si PD ca urmare a anuntului presedintelui Traian Basescu privind decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de desecretizare a arhivei Dunarea. Seful statului a anuntat la finalul sedintei CSAT de luni seara ca arhivele I.C. Dunarea - structura de comert exterior a fostei Securitati - si toate dosarele de siguranta nationala care ii privesc pe politicieni vor fi predate Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).
Apropiatii presedintelui Partidului Conservator, Dan Voiculescu - despre care CNSAS a stabilit recent ca a facut politie politica -, au sugerat ieri ca decizia privind desecretizarea arhivei economice este indreptata impotriva acestuia. Voiculescu a fost directorul societatii Crescent, prin care se desfasurau exporturile I.C. Dunarea.
Voiculescu sustine ca nu a facut politie politica, a contestat decizia CNSAS privind relatiile sale cu fosta Securitate si a anuntat cateva conditii pentru a se prezenta la noua audiere care va avea loc maine: sa i se permita sa vina cu avocat, sa ii fie remise copiile video ale sedintei in care a fost audiat prima data si sa nu fie prezent Mircea Dinescu, unul dintre membrii Colegiului. Intre Dinescu si Voiculescu au existat mai multe schimburi dure de replici dupa prima audiere a politicianului la CNSAS. Dinescu a replicat insa ca il va astepta pe liderul PC pana seara tarziu.
Liderul PC a reactionat ieri prin ricoseu la anuntul presedintelui. El a sustinut ca doi lideri de filiala de la PD au facut parte din structurile Securitatii si a cerut CNSAS sa verifice legatura dintre Traian Basescu si acestia.
"La Dambovita exista un lider care se cheama Antonescu. Acest domn Antonescu a fost ofiter si il intreb public pe domnul Basescu ce relatii a avut cu domnul Antonescu", a spus liderul PC.
Voiculescu a sustinut, totodata, ca "PD a ajuns pana acolo incat are lideri judeteni care au fost sefi de birou securitate", dand ca exemplu Salajul. Voiculescu a spus ca nu are are nevoie de dovezi care sa probeze relatiile acestor politicieni cu Securitatea atunci cand exista carti de munca, legale, ale ofiterilor de Securitate respectivi.
La PD Dambovita, Marin Antonescu este vicepresedinte. La Salaj este lider Viorel Stanca.
Potrivit lui Gheorghe Albu, liderul filialei PD din Dambovita, vicepresedintele Antonescu nu ocupa nici o functie publica in administratie, este avocat, si a recunoscut de mai multe ori ca a fost ofiter DIE.
"De altfel, el nu a fost promovat de Basescu, asa cum spune Voiculescu, el a fost prefect PSD intre 1992-1996, apoi membru ApR si a venit in PD pe vremea lui Roman", a spus Albu pentru ZF.
In ce-l priveste pe liderul filialei Salaj, presedintele PD Emil Boc a spus ca are doua certificate eliberate de CNSAS, din care rezulta ca acesta nu a facut politie politica, "pe cand presedintele Partidului Conservator are dovada CNSAS ca a facut politie politica".
Stanca a admis aseara ca a fost ofiter de securitate la contraspionaj dar ca nu a facut politie politica.
"Consider ca discursul dlui Voiculescu reprezinta reactia unui om disperat, starea domniei sale provenind in urma deciziilor CSAT de a transfera arhiva Dunarea la CNSAS si de a solicita desecretizarea dosarelor oamenilor politici. ", a spus Emil Boc.
Reactii la decizia CSAT au venit ieri si din partea Opozitiei. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD), a spus ca sustine desecretizarea tuturor dosarelor politicienilor, "de la presedinte, pana la ultimul consilier comunal", subliniind ca "politicianul are obligatia sa fie chiar mai transparent decat cetateanul de rand".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO