Politică

Cota unica si retrocedarile, principalele acuzatii din motiunea de cenzura

Cota unica si retrocedarile, principalele acuzatii din motiunea de cenzura

Liderul PSD Mircea Geoana spune ca ultimii trei ani de guvernare de dreapta a accentuat discrepanta dintre bogati si saraci

24.09.2007, 19:13 12

PSD depune astazi la Parlament motiunea de cenzura "1.000 de zile de haos, esecul guvernarii de dreapta" in care critica politica dusa in ultimii trei ani de guvernele conduse de Calin Popescu- Tariceanu si acuza ineficienta acestora fata de principalele probleme ale romanilor.
Potrivit motiunii, principalele decizii economice luate de Guvern, precum introducerea cotei unice sau infiintarea Fondului Proprietatea au accentuat discrepanta economica intre saraci si bogati. De asemenea, potrivit documentului, administratia actuala este responsabila pentru faptul ca fondurile europene nu au fost accesate, Romania avand mari sanse sa devina din beneficiar al integrarii europene doar un contributor al UE.
"Dupa 7 ani de crestere economica, familiile cu venituri reduse nu resimt in propriile lor case aceasta bunastare. Avem bani mai multi la bugetul de stat, dar nu avem o politica de redistribuire echitabila si coerenta, ceea ce a condus la polarizarea puternica a veniturilor si a consumului. Si inca doua mari 'performante' ale guvernarii de dreapta: 0% absorbtie a fondurilor europene si 0 km de autostrada. Pentru toate aceste greseli grave, care costa Romania si pe fiecare dintre cetatenii tarii, guvernul Tariceanu trebuie sa plece!", se arata in textul motiunii de cenzura care urmeaza sa fie depusa astazi in Parlament.
"1.000 de zile de haos, esecul guvernarii de dreapta" este a cincea motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, dar prima cu sanse reale sa fie adoptata, intrucat peste 50% dintre senatori si deputati din PSD, PD si PLD ar urma sa o voteze potrivit declaratiilor liderilor.
A fost speculata insa o "retinere" la vot din partea reprezentantantilor din PD si PLD, care au participat la primii doi ani de guvernare, tocmai pentru ca aceasta motiune se refera la intreaga perioada in care Tariceanu a fost premier si nu doar la ultimele sase luni, dupa excluderea PD de la guvernare. Desi sunt criticati, democratii insista insa ca vor vota impotriva oricarui Guvern din care nu fac parte.
Social-democratii subliniaza in textul motiunii discrepantele sociale care s-ar fi adancit in Romania dupa ce la putere a ajuns Alianta D.A. "In ultimii 3 ani, Romania s-a indreptat intr-o directie gresita. Cresterea economica inregistrata nu este rezultatul unei dezvoltari sanatoase, iar bunastarea rezultata nu este impartita echitabil. Ea nu se regaseste in viata de zi cu zi a majoritatii cetatenilor tarii, iar plusul de bogatie creat se distribuie vadit inegal in societate. Practic, Romania a evoluat in ultimii ani catre un model de societate neeuropean, in care rezultatele dezvoltarii sunt insusite exclusiv de catre o minoritate de 10% din populatie, privilegiata de guvernele dreptei, care se manifesta tot mai agresiv, in dispretul legii, atat in obtinerea bunurilor publice, cat si in utilizarea lor. Daca nu vom pune capat guvernarii de dreapta, in cel mai scurt timp, prapastia dintre cele doua Romanii se va adanci. Trebuie sa intelegem mai repede ca modelul social european, spre care trebuie sa tindem, este unul care utilizeaza beneficiile cresterii economice pentru a reduce polarizarea sociala si nu pentru marirea decalajelor. Miza acestei motiuni de cenzura nu este doar inlocuirea actualului guvern, ci schimbarea directiei de evolutie a Romaniei, de la capitalismul oligarhic si exclusivist la un model european de organizare a societatii", subliniaza social-democratii.
Ei critica infiintarea Fondului Proprietatea, unul dintre cele mai mediatizate proiecte ale guvernarii instalate la sfarsitul anului 2004, prin care fostii proprietari ar urma sa primeasca actiuni la societati de stat in schimbul proprietatilor care nu le mai pot fi date inapoi in natura, dar si celelalte legi care se refera la retrocedarea integrala a proprietatilor pe care statul comunist le-a confiscat de la cetateni.
"Restituind integral proprietatile unui grup restrans de cetateni (la nivelul inceputului de an 2006, aproximativ 210.000 de persoane), dreapta politica a spulberat intelegerea anterioara dintre partidele parlamentare cu privire la o necesara limitare in timp a restituirilor (luandu-se ca an de referinta anul 1945), dar si la o limitare a suprafetei de restituit (nu mai mult de 50 de hectare de padure sau de teren). Acest principiu de restituire in integrum al averilor nu l-a aplicat nicio alta tara fosta comunista (...) Limita superioara a restituirilor de proprietati nu a pus niciodata insa in pericol dezvoltarea viitoare a tarii, asa dupa cum dreapta politica a inteles sa procedeze in Romania", se arata in motiunea PSD.
"Cresterea economica nu este sustenabila, fiind intr-o mare masura bazata pe importuri. Deficitul de cont curent bate record dupa record, in sens negativ, fiind prognozat in 2007 la 14% din PIB. In primele sase luni ale acestui an, dezechilibrul extern s-a accentuat dramatic, ajungand la recordul istoric de 16,8% din PIB. Daca anul trecut, investitiile straine directe finantau in proportie de 91% deficitul de cont curent al Romaniei, in acest an gradul de acoperire al acestora a fost de numai 38%", mai spun parlamentarii PSD.
Invatamantul, sanatatea, justitia au rezervate spatii importante in textul motiunii social-democrate.
De asemenea, in viziunea PSD, Guvernul se face vinovat de faptul ca nu a corectat "derapajele" presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste politica externa. PSD spune ca este nevoie de un alt fel de capitalism, care sa-si asume mai multe responsabilitati sociale, care sa nu mai faca din maximizarea cu orice pret a profitului singura miza economica si sociala.

Principalele puncte din motiunea PSD impotriva Guvernului
Familiile cu venituri reduse nu resimt in propriile lor case bunastarea dupa 7 ani de crestere economica.
Cresterea economica nu este sustenabila, fiind intr-o mare masura bazata pe importuri.
Restituirile proprietatilor pun in pericol dezvoltarea viitoare a tarii.
Guvernul este vinovat pentru ca nu a corectat "derapajele" presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste politica externa.
Este nevoie de un alt fel de capitalism, care sa-si asume mai multe responsabilitati sociale, care sa nu mai faca din maximizarea cu orice pret a profitului singura miza economica si sociala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO