Politică

Criza politică se adânceşte: preşedintele îl acuză pe premier că l-a împiedicat să-şi exercite mandatul

Criza politică se adânceşte: preşedintele îl acuză pe premier că l-a împiedicat să-şi exercite mandatul

Autor: Iulian Anghel

29.06.2012, 00:06 457

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat ieri pe premierul Victor Ponta că l-a împiedicat să-şi exercite mandatul constituţional, acela de a reprezenta România la summit-ul UE de la Bruxelles. Preşedintele a anunţat că nu va depune plângere penală împotriva premierului, dar i-a adus şefului Guvernului şi coaliţiei care îl sprijină, USL, acuzaţii care nu s-au mai făcut de mult auzite în spaţiul public: încălcarea Constituţiei şi atac la adresa statului de drept.

Noile evoluţii îndreaptă România rapid spre o fundătură politică. Este o criză mai gravă decât cea din urmă cu câţiva ani, din timpul Guvernului Tăriceanu, când, ca şi acum, am avut de-a face cu două forţe politice, ambele cu prerogative de exercitare a puterii executive, dar concentrate în zone diferite - una la Palatul Victoria şi alta la Palatul Cotroceni.

Premierul a mers ieri la Consiliul European (şefii de state sau de guverne din UE), iar preşedintele a rămas la Bucureşti pentru că, a spus el, nu a dorit să exporte un conflict intern şi să-i pună pe liderii europeni în poziţii stânjenitoare. Dar, a subliniat şeful statului: "Am fost împiedicat să-mi îndeplinesc atribuţiile".

Preşedintele a explicat că a transmis Ministerului de Externe, de mai multe ori, componanţa delegaţiei pe care ar fi urmat să o conducă la summit-ul UE, dar Externele nu au transmis această listă Consiliului European. Mai mult, spune şeful statului, premierul a mers la Bruxelles fără să aibă mandat: "Este pentru prima dată în 22 de ani când un prim-ministru îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă un mandat de la acesta. Este o asumare nelegitimă de reprezentare. România este legitim prezentă la Consiliul European, dar nelegitim reprezentată."

Când spune astfel de lucruri, preşedintele face trimitere la Constituţie care spune că preşedintele României reprezintă statul român.

Curtea Constituţională a decis miercuri în sensul celor de mai sus, stabilind că preşedintele reprezintă statul, iar premierul poate merge la lucrările Consiliului European doar dacă are un mandat din partea preşedintelui. Decizia este valabilă după publicarea ei în Monitorul Oficial, dar, încă de miercuri, premierul şi alţi lideri ai USL au susţinut că o parte a membrilor Curţii fac doar ce vrea Traian Băsescu.

Drept urmare, premierul a mers ieri la Bruxelles. În ziua în care Curtea Constituţională a dat decizia amintită, Monitorul Oficial a fost transferat, prin ordonanţă de urgenţă, de sub controlul Camerei Deputaţilor la Guvern.

Curtea Constituţională este o instituţie care a mai fost acuzată, de-a lungul vremii, de partizanat politic, dar deciziile ei, chiar criticate, au fost respectate.

Atacul unor lideri ai USL la adresa Curţii Constituţionale a fost interpretat ieri de preşedinte drept un atac la adresa statului de drept.

Premierul Victor Ponta a explicat, înaintea summit-ului, că îl aştepta pe preşedinte la Bruxelles pentru a mai discuta o dată problema reprezentării la Consiliu. Preşedintele a susţinut că a primit un telefon ieri la prânz de la premier în care acesta i-ar fi cerut un mandat, dar, spune şeful statului, problema este mult mai subtilă pentru că, la summit-ul de ieri şi de astăzi, se discută de­spre transferul de suveranitate dinspre statele membre spre Bruxelles. Iată, deci, spune el, o problemă de suveranitate a statului care ar fi trebuit dezbătută în prezenţa şefului statului care are tocmai mandatul de a reprezenta România.

"Suntem într-o situaţie în care statul de drept e pus sub semnul întrebării prin atitudinea anunţată ieri de Ponta (atacul la adresa Curţii Constituţionale de miercuri - n.n.) şi prin presiunile făcute pe justiţie", a afirmat şeful statului.

Premierul nu poate fi acuzat acum că a încălcat o decizie a Curţii Constituţionale întrucât ea nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Dar, aceasta este doar o problemă de procedură.

De cealaltă parte, şeful Guvernului a spus, citat de Mediafax, cu puţin înainte de începerea discuţiilor în Consiliu: "Voi încerca să reprezint cât mai bine interesele ţării şi, la întoarcere, îl voi informa pe preşedinte şi Parlamentul".

Spre deosebire de interpretarea dată Constituţiei de preşedinte, premierul spune că a obţinut din partea Parlamentului, în urmă cu două săptămâni, un mandat de reprezentare a României la Bruxelles.

De asemenea, mai spune şeful Guvernului, va încerca să rezolve problema pe cale instituţională. Nu este însă clar ce instituţie mai poate media acest conflict de vreme ce autoritatea Curţii Constituţionale este contestată la nivelul coaliţiei de guvernare.

Ce spune preşedintele

  • Suntem într-o situaţie în care statul de drept este pus sub semnul întrebării prin atitudinea anunţată ieri de primul-ministru Victor Ponta, dar şi prin presiunile care s-au făcut pe justiţie în ultimele două săptămâni.

  • Este pentru prima dată în perioada post-decembristă, în 22 de ani, când un prim-ministru îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă un mandat de la acesta. Aş spune, puţin mai mult, o asumare nelegitimă de mandat de reprezentare a statului.

  • România este legitim prezentă la Consiliul European, dar este nelegitim reprezentată în acest Consiliu European.

  • În primul rând, n-a venit (Victor Ponta - n.n.) să discutăm un mandat, m-a anunţat doar că se duce. Trebuie să vă spun că astăzi (ieri - n.n.), în jurul orei 12.00, ora României, mi-a dat un telefon să-i aprob un mandat.

Ce spune premierul

  • Voi respecta întotdeauna deciziile Curţii Constituţionale, în acelaşi timp cred că preşedintele trebuie să respecte deciziile Parlamentului şi ale Guvernului.

  • Îmi doresc să găsim o cale instituţională de rezolvare a conflictelor noastre şi, în acelaşi timp, îmi doresc ca România să fie implicată în deciziile fundamentale care se vor lua astăzi (ieri - n.n.) şi mâine (astăzi - n.n) pentru viitorul Europei, implicit şi al nostru.

  • Eu am discutat cu preşedintele şi aseară, şi astăzi (ieri - n.n.), rămăsese că ne vedem aici la Bruxelles pentru o discuţie după ce termin eu întâlnirea cu liderii social-democraţi şi socialişti. Înţeleg că preşedintele nu a mai venit.

  • O să încerc în continuare să discut, orice conflict din ţară nu trebuie dus mai departe la Bruxelles şi orice soluţie instituţională este în favoarea României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO