Politică

Curtea Constitutionala provoaca nedumerire in randul politicienilor

17.03.2008, 18:59 20

Presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, a starnit nedumerire in randul politicienilor in urma unei afirmatii potrivit careia actele de procedura penala din dosarele privind ministrii si fostii ministri vizati de procurorii anticoruptie sunt valide (asa cum se credea), iar decizia din 10 martie a Curtii Constitutionale nu le anuleaza, intrucat ea nu se poate aplica retroactiv.
Adrian Nastase (fost premier, PSD), Miron Mitrea (fost ministru, PSD), Paul Pacuraru (ministrul muncii, PNL) si Codrut Seres (fost ministru, PC) pot fi urmariti penal fara avizul Parlamentului, a sustinut presedintele Curtii Constitutionale Ioan Vida.
Curtea a decis saptamana trecuta ca fostii ministri care sunt si parlamentari pot fi cercetatati de procurori doar cu acordul Parlamentului.
Acest lucru inseamna ca Parlamentul ar trebui sa-si dea acordul fata de cercetarea demnitarilor sus amintiti, dar presedintele acestui for a spus intr-un interviu ca in cazul lor nu se aplica aceasta regula, deoarece o decizie a Curtii (ca si legile de altfel) nu se aplica retroactiv.
PSD a criticat in bloc declaratia presedintelui Curtii, iar Adrian Nastase a spus ca este "nedumerit" de faptul ca o decizie poate fi valabila pentru 20 de milioane de cetateni, cu exceptia a patru parlamentari. O pozitie similara au exprimat si PRM si PNL. Pe de alta parte, Valeriu Stoica (PD-L), fost ministru al justitiei, ii da dreptate lui Vida. "Legea fundamentala spune foarte clar ca efectele deciziilor CCR se produc din momentul publicarii, deci numai pentru viitor", a afirmat Stoica. Ioan Stanomir, expert in drept constitutional, sustine ca recentele declaratii ale lui Ion Vida sunt in masura sa deterioreze si mai mult credibilitatea Curtii dupa un sir lung de decizii controversate.
"Lipsa de credibilitate a Curtii Constitutionale nu este un element care sa fi aparut acum, ci a fost scoasa in evidenta de circumstantele politice din ultimii ani", subliniaza Ioan Stanomir.
"Problemele de credibilitate vin probabil din modul de selectare a membrilor sai. Declaratiile lui Vida arata ca exista o anumita indoiala in legatura cu decizia privind necesitatea avizului pe care a luat-o Curtea. Nu este rolul domniei sale sa se explice prin interviuri de presa", spune Stanomir.
Judecatorii Curtii sunt numiti de Parlament pentru mandate de 3, 6 si 9 ani si sunt inamovibili. Multi dintre actualii judecatori ai Curtii, inclusiv presedintele Ioan Vida, care a fost reales in 2007, au fost numiti de administratia PSD, cu putin timp inainte de finalizarea mandatului 2000-2004.
Cinci dintre cei noua judecatori au facut politica inainte de a merge la Curte: Ion Predescu a fost senator PSD, Petre Ninosu a fost ministru PSD, Acsinte Gaspar a fost ministru PSD, Zoltan Puskas a fost senator UDMR, Ioan Zegrean a fost deputat PD.

Decizii importante ale Curtii Constitutionale
2005 - A respins pachetul de reforma in Justitie, invocand motive care tineau de anularea privilegiilor pentru judecatori
2007 - A decis ca presedintele nu are drept de veto la numirea ministrilor, la sesizarea Guvernului in cazul Cioroianu
2007 - A decis ca presedintele Traian Basescu a incalcat legea fundamentala, dar nu atat de grav incat sa poata fi suspendat
2008 - A anuntat ca presedintele poate respinge o singura data nominalizarea pentru un post de ministru, la sesizarea Guvernului in cazul Nicolai, contrazicand practic decizia din 2007
2008 - A decis desfiintarea CNSAS, la sesizarea avocatului lui Dan Voiculescu, dupa ce se mai pronuntase asupra functionarii institutiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO