Politică

CV de ministru: "Boemul" de la Finante

CV de ministru: "Boemul" de la Finante
18.01.2010, 14:31 438

Daca privesti la ministrii de finante din ultimii cinci ani, lajurnalistul Ionut Popescu, caruia i se mai spune in cercuri intimesi "hedonistul", sau la Varujan Vosganian, care ghiceste in palmasi scrie poezii, un spirit boem ca al lui Sebastian Vladescu eraoptiunea optima pentru a completa galeria.

Vladescu, 52 de ani, are reputatia de cuceritor si multiprieteni celebri, pe unii dintre ei aducandu-i sa lucreze laFinante. Iese des in oras, la Caru' cu bere, la Marriott sau lacafenelele din Dorobanti si Herastrau. Cu Dan Bittman, noul sauconsilier pe probleme de feed-back cu populatia, cu care esteprieten de patru ani, se vede des in Jack's unde solistul cantalive.

In urma cu 10 ani, cand era secretar de stat la minister,colinda localurile de noapte cu cel mai bun prieten al sau CalinPopescu-Tariceanu. Acum fac impreuna "curse" cu motorul, ministrulfiind proprietarul unui Harley-Davidson, marca pe care o importafostul premier.

Vladescu a fost secretar de stat la Ministerul Industriilor,unde ministru a fost Calin Popescu-Tariceanu intre 1996 si 1998, sia demisionat primul dupa scandalul marilor disponibilizari anuntatede premierul Victor Ciorbea. S-a intors un an mai tarziu casecretar de stat la Finante, in mandatul lui Decebal Traian Remes.Si in timpul guvernarii CDR si in cea liberala, cand a fost pentruprima data ministru la Finante, a mentinut o buna relatie cuguvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Vladescu a semnat in timpul mandatului sau de ministru douacontracte de privatizare extrem de importante: BCR, pentru careErste a platit in 2006 3,75 de miliarde de euro, o suma care pareacum utopica, si Automobile Craiova care a fost cumparata de Fordcu 57,2 milioane de euro.

In cercurile inalte, se vorbeste ca numirea sa surprinzatoare deacum se datoreaza mai degraba unei intelegeri dintre Tariceanu sipresedintele Traian Basescu decat votului pe care l-a dat in 2006in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii impotriva propuneriiliberalilor de a retrage trupele romanesti din Irak. Cert este caBasescu l-a impus pe Vladescu in guvernul Boc III, el fiiind unadintre cele doua solicitari exprese ale sefului statului: fostulministru liberal la Finante si Teodor Baconschi la externe.

Apartenenta lui Vladescu la formatiunea liberala a fost lungdiscutata nu numai acum, dar si in 2005, cand a ajuns pentru primadata in fotoliul de ministru. Atunci liberalii se intreceau sa-lrevendice, acum spun ca nu mai este membru din 2001.

In politica este insa la fel de prieten si cu ei, si cusocial-democratii si cu democrat-liberalii. Are un stil care-lavantajeaza de a nu spune niciodata un "nu" prea radical,indiferent de ce propunere este vorba, in principal oameniicerandu-i bani pentru diverse proiecte, pentru salarii mari, pentruajutoare de stat. "Mai vedem, cand avem bani." "Acum nu se poate,dar vom lua in considerare." "Nu mai dam ajutoare, dar ne gandim lao schema de sprijin."

Nici amenintarea sa cu demisia din debutul discutiilor desprebuget nu a fost luata prea in serios, pentru ca era limpede pentrutoata lumea ca majoritatea pe care se sprijina guvernul sau nu vapermite majorarea deficitului bugetar.

Pe de alta parte, discutiile despre bani il plictisesc. Asta s-avazut limpede la dezbaterile pe buget de saptamana trecuta, cand astat in sala de plen cam o zecime din timp, restul discutiilorpetrecandu-le pe hol, in plimbari cu telefonul la ureche saudiscutii interminabile cu jurnalistii despre Andrei Gheorghe, DanBittman, consilierii sai pe comunicare, despre muzica, mancare sisocietate, fiscalitate, FMI, sau in dialoguri discrete siprietenoase cu politicienii din toate ramurile politicii.

Are un aer mult mai relaxat decat majoritatea politicienilor,dar asta pentru ca si are mult mai multi bani decat ei. Detinecinci locuinte in capitala si una in Sinaia. Are doua autoturisme,doua motociclete si o remorca. Are ceasuri, tablouri si obiecte dearta de peste 60.000 de euro, in conturi mai are peste 100.000 deeuro. Are un credit de peste 310.000 de euro si ipoteci in valoarede 493.000 de euro. El a incasat de la CEC, unde a fost membru inCA aproximativ 50.000 de euro, de la Fondul Proprietatea peste30.000 de euro, iar de la Romavia aproape 8.000 de euro. Esteactionar la mai multe companii din domeniul consultanteifinanciare. A absolvit Facultatea de Comert de la ASE Bucuresti.Vorbeste engleza, franceza si italiana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO