Politică

Data Media: Basescu si colaboratorii sai traiesc bine din referendum

Data Media: Basescu si colaboratorii sai traiesc bine din referendum

Click pentru imaginea intreaga

15.06.2007, 19:43 47

Traian Basescu si colaboratorii sai au beneficiat din plin de succesul de la referendum, romanii sustinand unele dintre obiectivele sefului statului, insa nu toate se suprapun cu agenda lor si cred ca acesta ar trebui sa dialogheze cu partidele, dorind ca scandalul politic sa inceteze.
Aceasta este concluzia Institutului Pro, care a dat publicitatii, ieri, rezultatele sondajului de opinie la nivel national realizat de compania Data Media in perioada 25-29 mai. Sondajul a fost realizat dupa publicarea rezultatelor finale ale referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu.
O proportie mare dintre alegatori (77,1%) considera ca scaderea numarului de parlamentari ar contribui mult la imbunatatirea situatiei din tara dupa referendum. 73,8% cred ca este necesara o colaborare mai stransa intre presedinte si partidele politice, iar pe locul al treilea in lista de solutii pentru calmarea situatiei la nivel politic se afla introducerea votului uninominal (67,8%).
In actualele conditii, cea mai buna solutie pentru ca tara sa fie condusa mai bine este pentru 40,2% - organizarea alegerilor parlamentare anticipate, pentru 26,7% - schimbarea majoritatii parlamentare, in jurul unui alt guvern, si pentru 18,4% - continuarea guvernarii in formula actuala. Insa 30% dintre romani cred ca cel mai important lucru este ca politicienii sa se certe mai putin, in timp ce 25% vor reformarea clasei politice.
42,5% din electorat crede ca PNL s-a indepartat cel mai mult de ideile Aliantei D.A. , in timp ce 23,2% spun acest lucru despre PD.
Jumatate dintre romani (50,1%) considera ca, dupa viitoarele alegeri, la conducerea Romaniei ar trebui sa vina un partid care sa aiba mai multa grija de persoanele cu venituri reduse, iar 47,2% spun ca este nevoie de un partid care sa puna accentul pe dezvoltarea economica si sa incurajeze investitiile.
Acest raspuns arata ca exista o asteptare puternica pentru masuri de stanga, indiferent daca sunt asumate de un partid social-democrat, popular sau liberal. La intrebarea: "Cum credeti ca ar trebui construit guvernul?", raspunsurile sunt echilibrate: 22,5%, in jurul PNL si PSD, 22,5%, in jurul PNL si PD, si 20,6%, in jurul PD si PSD.
In continuare, vinovatul principal pentru scandalul de pe scena politica este perceput Traian Basescu, cu 25,6%, urmat de "toti politicienii" (15,6%), Calin Popescu-Tariceanu (15%), PSD (10,6%) si Emil Boc (6,5%).
In aceeasi vreme insa, Basescu conduce si in topul preferintelor pentru personalitatile politice cu 50,9%. El este urmat, in ordine, de Mircea Geoana (38,8%), Victor Ponta (37,7%), Bogdan Olteanu (36,9%), Theodor Stolojan (35,2%), Gigi Becali (32,8%), Monica Macovei (32,3%), Emil Boc (31,8%), Crin Antonescu (30,8%) si Tariceanu (28,3%).
Tonusul bun al presedintelui se rasfrange si asupra partidului din care provine, democratii reusind sa capteze opinii favorabile din partea a 48,4% dintre romani. PD ar urma sa castige si alegerile europarlamentare cu un scor record: 42%. Pe locul al doilea la alegerile care trebuie organizate in toamna se situeaza PSD, cu 22,9%, iar pe locul al treilea PNL, cu 12,3%, urmat de UDMR (5,4%) si PRM (5,2%), in timp ce PNG (4,8%) si PLD (3,7%) se vor situa sub pragul electoral.
In ceea ce priveste nivelul de trai, perceptiile inregistrate de acest sondaj sunt pozitive. Peste 62% dintre romani sunt multumiti de viata lor (54,6% - destul de multumiti, 7,7% - foarte multumiti) si aproape 38% sunt nemultumiti (26,7% - destul de nemultumiti, 11,1% - foarte nemultumiti). Un procent de 43,2% crede ca tara se indreapta intr-o directie buna, in timp ce 42,1% considera ca directia este gresita. Romanii sunt in procent de 49,3% mai putin preocupati de politica decat de alte subiecte, in timp ce 40,4% sunt preocupati de politica la fel de mult ca alte subiecte, iar 10,2% afirma ca politica ii preocupa chiar mai mult decat alte subiecte.
Pe agenda publica, primul loc este ocupat de nivelul de trai scazut (46,5%), pe locul al doilea salariile/pensiile mici (41%), iar pe locul al treilea au intrat problemele agriculturii si ale taranilor (20,3%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO