Politică

De la debutul mandatului, Boc a guvernat doar prin motiuni si asumarea raspunderii

De la debutul mandatului, Boc a guvernat doar prin motiuni si asumarea raspunderii

Sustinerea lui Boc in Parlament este de 74%, dar el nu se poate baza in totalitate pe aceasta majoritatea

09.09.2009, 00:00 19

Guvernul Boc isi va angaja raspunderea in fata Parlamentuluipentru a cincea oara, in vreme ce intre ianuarie si iulie 2009 aemis 86 de ordonante de urgenta. Practic, Parlamentul carecheltuieste 100 mil. euro anual pentru a-s indeplini functia sa,aceea de a legifera, a fost redus la tacere.

A cincea angajare

Guvernul va sustine saptamana viitoare, de trei ori, angajarearaspunderii (pe legea salarizarii, a legilor educatiei si arestructurarii agentiilor), dupa ce in vara si-a angajatraspunderea de doua ori pe proiectele privind Justitia. GuvernulBoc reuseste astfel, intr-un an, sa bata de la distanta GuvernulTariceanu care si-a angajat raspunderea in Parlament, in intregulmandat, de trei ori (o lege privind proprietatea si Justitia,reforma sanatatii si o declaratie politica a premierului privindintegrarea in UE la 1 ianuarie 2007).

In primele sase luni ale guvernarii, Guvernul Boc a reusit sabata Guvernul Tariceanu si la ordonante de urgenta - 87, fata de 74adoptate de fosta coalitie PNL-PD. Doar vacanta parlamentara ablocat guvernul actual in adoptarea ordonantelor de urgenta,intrucat emiterea lor intr-o astfel de perioada este mult maidificila (presupune convocarea Legislativului in sedintaextraordinara).

Practic, de la inceputul mandatului, Guvernul Boc nu a transmisLegislativului proiecte de lege decat in privinta asumarii unorangajamente internationale, in rest a guvernat prin ordonante deurgenta si prin angajarea raspunderii, spune fostul presedinte alCamerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional, sustine ca ceeace se intampla in Parlament inseamna o abdicare a acestui for, culargul concurs al guvernului, de la ceea ce trebuie sa faca el,adica sa legifereze si sa controleze activitatea Executivului. Invacanta parlamentara de vara, Guvernul a dat alte zeci de ordonantesimple care abia acum incep sa fie inregistrate la Senat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO