Politică

Deconspirarea colaboratorilor Securitatii, intre transparenta si vendeta politica

Deconspirarea colaboratorilor Securitatii, intre transparenta si vendeta politica

Dosarele Securitatii pot fi folosite ca arma politica, avertizeaza analistii

04.08.2006, 19:22 84

Jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile si politicieni sunt chemati in fata Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii pentru a-si deconspira trecutul in trei actiuni aparent distincte, dar cu acelasi scop anuntat: curatarea societatii romanesti.
Ieri dimineata liberalii au inaintat colegiului CNSAS o lista cu aproape 150 de demnitari ai partidului, care ar urma sa fie verificati daca au colaborat cu politia politica inainte de 1989, desi o buna parte dintre ei au mai trecut prin filtrul acestei institutii inainte de alegerile din 2004, cand au candidat la alegerile parlamentare. Noi documente din arhivele SRI, SIE si MApN au intrat insa in custodia CNSAS in ultimul an si jumatate.
Toti demnitarii, de la parlamentari sau membri ai Guvernului pana la alesi locali, urmeaza sa fie verificati daca au avut legaturi cu Securitatea, inclusiv daca au dosare de siguranta nationala - adica daca sunt in prezent ofiteri sub acoperire, conform unei decizii luate recent de CSAT, la propunerea presedintelui Traian Basescu.
In acelasi timp, membrii CNSAS continua verificarile asupra unei liste de jurnalisti si formatori de opinie, propusa de Asociatia Civic Media. Dincolo de "nevoia de adevar despre trecut si prezent" invocata de initiatorii acestor demersuri, aglomerarea de solicitari pentru verificari la CNSAS ridica cel putin un semn de intrebare in legatura cu finalitatea acestor actiuni.
"Este bine ca se incearca o triere, e un fenomen care s-a extins in Polonia, Bulgaria, la noi insa asistam la o lupta pentru putere si la o criza care s-a acutizat odata cu demisia sefilor serviciilor secrete", spune politologul Stelian Tanase. Apoi, mai spune Stelian Tanase, aglomerarea de solicitari va duce la blocarea activitatii insitutiei, iar demersul sa-si piarda din interes.
"Potrivit deciziei CSAT, Consiliul va trebui sa verifice pe toata lumea de la portari de primarie la consilieri comunali si ministri, iar aceste verificari cer mult timp. Ar trebui sa fie verificati intai demnitarii, presedintele, premierul, ministrii si abia apoi cei mici", spune Tanase.
Bogdan Teodorescu, directorul Institutului PRO, vorbeste despre o "vanatoare de vrajitoare" al carei singur scop este spalarea imaginii presedintelui Traian Basescu. Teodorescu sustine ca este chiar presedintele cel care a demarat aceasta actiune pentru a scapa de singura "pata neagra" din trecutul sau: colaborarea cu Securitatea, pe care nu a lamurit-o pana acum.
"Este vorba despre o tehnica foarte simpla, daca nu poti sa te cureti, manjeste-i pe cei din jur, astfel incat oamenii simpli, cei la care se raporteaza Basescu, sa nu mai faca diferentierea intre cine a fost si cine nu a fost dintre politicieni colaborator al fostei Securitati", spune Teodorescu.
Politologul Daniel Barbu considera insa ca oamenii simpli nu vor acorda nici o importanta acestor dezbateri, chiar daca CNSAS va dovedi ca nume mari din spatiul public au colaborat cu fosta Politie Politica. "S-a vazut la alegerile din 2004. Cu ce i-a daunat lui Traian Basescu prezumtia temeinica ca a fost colaborator sau agent al Securitatii? Oamenii tot l-au votat la presedintia tarii!", afirma Daniel Barbu.
Un efect cu mult mai pervers ar putea avea aceste verificari asupra mass-media, care vor fi decredibilizate prin deconspirarea fostilor securisti din presa si mai ales a agentilor infiltrati in redactii - despre care a vorbit recent conducerea demisionara a SRI, considera Teodorescu.
Despre acelasi efect distructiv asupra mass-media vorbeste si politologul Stelian Tanase, care se afla si el pe lista formatorilor de opinie care urmeaza sa fie verificati de CNSAS. Informatiile despre infiltrarea ofiterilor acoperiti in redactii este cel mai mare scandal al ultimilor 15 ani, spune Tanase. Pentru ca acestia nu pot fi deconspirati, atunci populatia va crede ca toti jurnalistii sunt informatori, spune acesta. "Oare ce fac oamenii acestia in redactii? Fac rapoarte informative despre colegii lor, aduna informatii?", se intreaba Tanase.


Comisia SRI va investiga activitatea ofiterilor infiltrati in presa

Presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Radu Stroe, a anuntat ieri ca o parte a membrilor Comisiei vor incepe, in zilele urmatoare, o ancheta la SRI in legatura cu informatiile referitoare la presupusi ofiteri infiltrati in mediul jurnalistic. Stroe a precizat, la finalul sedintei Comisiei SRI, ca membrii Comisiei au aprobat planul tematic privind ancheta ce urmeaza sa fie derulata pe aceasta tema. El nu a oferit amanunte suplimentare, argumentand prin natura secreta a unor astfel de informatii. Stroe a mai precizat ca, in cazul anchetei referitoare la ofiterii din informatii aflati sub acoperire in presa, nu exista un termen limita pana la care Comisia trebuie sa intocmeasca un raport, asa cum este prevazut pentru ancheta in cazul Hayssam, aflata in curs de derulare. Intrucat pe cazul Hayssam Comisia trebuie sa intocmeasca un raport pana la data de 20 august, aceasta ancheta va fi prioritara, a mai spus Stroe, adaugand ca o parte din membrii Comisiei vor lucra la cazul Hayssam, iar ceilalti, la cazul ofiterilor acoperiti din presa. Presedintele Comisiei SRI spune ca riscurile si amenintarile la adresa sigurantei nationale "nu se gasesc in redactii" si deci nu ar fi existat motive argumentate pentru ca Serviciul sa infiltreze in mediul jurnalistic ofiteri sub acoperire. "Trebuie sa vedem de la SRI care au fost riscurile la adresa sigurantei nationale identificate in redactia X de a determinat Serviciul sa infiltreze acolo un agent", a afirmat el. "Sa strecori un agent acoperit in redactii este o crima, o rusine", a mai spus Stroe, apreciind ca SRI avea la dispozitie alte mijloace pentru a afla eventuale informatii legate de jurnalisti, de directorii de presa si despre mediul de presa decat infiltrarea de ofiteri acoperiti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO