Politică

Demisia zdruncina scena politica

08.07.2005, 20:08 13

Cu exceptia PSD, care a transmis un mesaj echivoc cu privire la oportunitatea alegerilor anticipate, si UDMR care se opune, toate partidele parlamentare sunt favorabile organizarii de alegeri inainte de termen ca urmare a anuntului premierului Tariceanu privind demisia guvernului.

Partidul Democrat va sustine PNL si va declansa sambata, la reuniunea Consiliului National de Conducere, procedura pentru alegeri anticipate, a declarat, ieri, presedintele acestui partid, Emil Boc.



PD si PNL, impreuna pana la capat

"Alegerile anticipate sunt absolut necesare ca urmare a respingerii de catre Curtea Constitutionala a pachetului legislativ privind reforma justitiei. In acest moment, integrarea Romaniei in UE este compromisa. Procesul de reforma al Justitiei este compromis. Cand Alianta PNL-PD a fost votata pentru a face reforma, iar PSD si Curtea Constitutionala, care este dominata de fostul partid de guvernamant, se opun, atunci solutia este intoarcerea la popor", a afirmat, ieri, liderul democrat.

Boc a dat asigurari ca in ciuda declaratiilor din ultima perioada, cele doua partide din alianta vor merge unite la alegerile anticipate care vor avea loc cel mai probabil in toamna, in septembrie sau octombrie. Presedintele Partidului Democrat sustine ca populatia va sustine alegerile anticipate, pentru ca cetatenii au votat in noiembrie 2004 o alianta care s-a angajat sa faca reforma, inclusiv in domeniul judiciar.

Ministrul liberal pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a explicat, joi, ca premierul Calin Popescu Tariceanu isi va anunta demisia la sfarsitul saptamanii viitoare, iar in acel moment se va considera ca intregul cabinet si-a incetat mandatul.

El a afirmat ca in prezent in Romania s-a declansat o criza politica si constitutionala, spunand insa ca aceasta este din vina deciziei judecatorilor de la Curtea Constitutionala.

"Daca actuala putere va castiga din nou alegerile, este obligatia judecatorilor Curtii Constitutionale sa demisioneze", a mai spus Olteanu, precizand ca aceasta este o opinie personala. El sustine ca, din pacate, nu exista un mecanism de control al respectarii interesului national si a Constitutiei de catre membrii Curtii.

Olteanu a afirmat ca, din punct de vedere procedural, presedintele va desemna un nou premier, dupa ce Tariceanu isi va da demisia. "Nu cred ca noul guvern va trece de votul Parlamentului pentru ca nu va exista o majoritate care sa-l voteze", a mai spus Olteanu. El a precizat ca reprezentantii Aliantei au discutat cu cei de la Partidul Conservator si UDMR si ca aceste discutii vor continua.

Olteanu a mai spus ca raportul de forte pe liste electorale intre PNL si PD va fi de 1 la 1, iar premierul va fi dat tot de PNL. Conform protocolului initial dintre PNL si PD, raportul era de 1,3 la 1 in favoarea liberalilor. Ministrul liberal al culturii, Mona Musca, a spus ca momentul anuntarii demisiei Guvernului este strict legat de decizia Curtii Constitutionale.

"Trebuie sa ne intoarcem la popor pentru a vedea daca ni se va da votul in vederea continuarii reformei in justitie. Decizia Curtii a fost data pentru protejarea unor interese si a indepartat Romania de integrarea in UE", a mai spus Mona Musca. Ea a precizat ca va fi o campanie electorala foarte scurta si ca in perioada urmatoare se va discuta procedura declansarii alegerilor anticipate.

"Important este ca s-a luat decizia politica, integrarea la 1 ianuarie 2007 ramane in continuare prioritatea noastra. Cu cat se vor organiza mai repede alegeri anticipate, cu atat va fi mai bine", a mai spus Mona Musca.



PSD: Anticipatele inseamna amanarea aderarii

PSD considera ca evenimentele politice de ieri sunt punctul culminant al unui plan bine pus la punct de preluare a puterii absolute de catre Traian Basescu, se arata intr-un comunicat de presa semnat de liderul acestei formatiuni, Mircea Geoana.

Basescu se foloseste artificial de rezolutia Curtii Constitutionale pentru a hotari declansarea alegerilor anticipate. "Intrarea in alegeri anticipate este echivalent" cu acceptarea cu bunastiinta a amanarii integrarii Romaniei cu toate costurile pe care aceasta le presupune. Prin aceasta decizie Traian Basescu devine vinovatul principal, iar membrii coalitiei, complici la un atentat la interesul national", se mai arata in comunicatul de presa. Partidul Social Democrat nu se teme de alegeri anticipate, se teme de slabirea democratiei si instaurarea dictaturii lui Traian Basescu, se arata in comunicatul PSD.



PRM vrea anticipate si pentru prezidentiale

Liderul grupului PRM din Camera, Lucian Bolcas, a declarat ca partidul sau sustine organizarea de alegerile anticipate pentru Parlament, dar si pentru Presedintie.

"PRM este de acord cu organizarea alegerilor anticipate. Numai asa poate scapa Romania de degringolada si de haosul introdus de Alianta. Sustinem chiar organizarea unor alegeri prezidentiale anticipate, folosind procedurile constitutionale de demitere a presedintelui", a spus deputatul. El a sustinut ca PRM ar putea obtine la viitoarele alegeri 20% din voturile electoratului.



Tariceanu ar fi obtinut acordul PUR si UDMR

Conform unor surse citate de Mediafax, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu le-a confirmat colegilor din Delegatia Permanenta a PNL ca a obtinut acordul partenerilor din PUR si UDMR pentru alegeri anticipate.

Tariceanu si-a asigurat colegii ca, in urma discutiilor avute pana acum cu reprezentantii celor doua partide, acestia si-au exprimat o pozitie favorabila organizarii de alegeri anticipate.

Reprezentantii UDMR au respins initial ideea anticipatelor, insa au revenit asupra deciziei in cursul zilei de joi, dupa ce au fost asigurati de liderii Aliantei ca vor face parte din viitorul guvern, sustin aceleasi surse. Conservatorii refuza deocamdata sa exprime o pozitie oficiala a partidului pe acest subiect, desi aproape toti dintre ei nu sunt de acord cu alegerile anticipate.

Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, va avea zilele urmatoare o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu, in care va fi abordat subiectul alegerilor anticipate, a afirmat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca.

Partidul Conservator a luat act de hotararea premierului, care urmeaza sa fie dezbatuta in cadrul partidului, a aratat Ciuca. El a precizat ca liderul PC va avea zilele urmatoare o discutie cu premierul, la care va fi abordat subiectul alegerilor anticipate. Pozitia pe care conservatorii o vor adopta in urma discutiilor si a argumentelor prezentate va fi determinata de "solutia care va oferi stabilitate", a mai spus el.



Analistii: Demisia, o decizie normala

Decizia Guvernului Tariceanu de a demisiona este una "normala" cata vreme a constatat ca nu-si poate continua reforma in justitie si fara aceasta programul de guvernare, a declarat, ieri, Cristian Parvulescu, liderul Asociatiei Pro Democratia (APD).

Parvulescu a apreciat ca oportuna decizia premierului Tariceanu, in conditiile in care, in urma deciziei de miercuri a Curtii Constitutionale, principalul partid de opozitie, PSD, avea "un avans tactic". Parvulescu a mai tinut sa avertizeze asupra faptului ca demisia Guvernului nu inseamna automat anticipate - care presupun o procedura deloc usoara. Liderul APD a mai aratat ca demisia Guvernului Tariceanu este "o premiera pentru sistemul politic constitutional din Romania".

Parvulescu a evitat sa faca un prognostic pentru rezultatul unor eventuale alegeri anticipate. El a amintit doar ca rezultatele ultimelor sondaje "dadeau ca invingatoare Alianta, la o distanta de 28-30 de procente". "Situatia insa s-ar putea schimba oricand, acestea sunt doar niste rezultate de conjunctura", a adaugat Parvulescu. doina.anghel@zf.ro



Nastase: Inselati poporul

PreSedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a declarat aseara ca decizia Guvernului este "nejustificata si impotriva statului de drept".

"Este nejustificat si impotriva statului de drept ca un guvern sa demisioneze pentru ca refuza sa puna in aplicare o decizie a Curtii Constitutionale." Potrivit lui Nastase, decizia Guvernului este "o incercare de a insela natiunea" si declanseaza "o criza constitutionala". El l-a acuzat pe Traian Basescu ca a inselat poporul si ca in loc sa respecte Constitutia, a avut actiuni partizane si a incalcat legea fundamentala.



UDMR nu vrea anticipate

UDMR nu este de acord cu organizarea alegerilor anticipate, a declarat ieri, pentru Mediafax, liderul formatiunii, Marko Bela. El a tinut sa precizeze ca decizia organizarii alegerilor anticipate apartine Aliantei PNL-PD, nu si coalitiei de guvernare. "In ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale - suntem de acord ca este un act extrem de grav, care blocheaza reforma in justitie, dar am fi putut gasi si o alta solutie", a spus senatorul UDMR. El este de parere ca Alianta D.A. ar mai fi putut astepta cateva zile pentru a lua o decizie finala. Marko Bela a spus ca ponderea pe care o are in acest moment, in Parlament, coalitia aflata la guvernare i-ar putea asigura o "majoritate stabila". In opinia sa, un vot popular nu ar putea decat sa intareasca aceasta majoritate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO