Politică

Democratii spun ca sunt trasi in sus de Basescu

16.06.2005, 20:27 12

Presedintele Romaniei Traian Basescu isi mentine vie influenta asupra partidului care l-a propulsat la sefia statului si ii transfera, fara sa-si propuna, din capitalul de imagine. Concluzia apartine liderului Partidului Democrat, Emil Boc, care nu are nimic impotriva faptului ca formatiunea sa sa beneficieze, indirect, de ajutorul lui Basescu.

"Procentul substantial pe care il are PD nu ni se datoreaza in special noua, ci mai ales succeselor inregistrate de presedintele Traian Basescu in politica interna si in campania electorala. Nu ne asumam intru totul meritele", a afirmat liderul democrat. "PD se afla totusi in fata marii provocari de a reusi sa mentina acest castig electoral din partea populatiei", a mai spus, liderul PD. Cresterea vizibila a democratilor in ochii populatiei a fost notata intr-un sondaj CURS dat publicitatii in urma cu doua zile. Ponderea simpatizantilor PD in cadrul aliantei este de 44%, iar a celor PNL este de 38%, se arata in acest sondaj. 17% dintre intervievati nu au dat un raspuns la aceasta intrebare. Penultimul sondaj de opinie dat publicitatii care evalua sansele celor doua partide a fost realizat de CURS si CSOP la finele lui 2003. In baza acestui sondaj a fost stabilit raportul de 1,3 la 1 in favoarea PNL in cadrul Aliantei D.A. Centrul de greutate al aliantei s-a mutat acum in partea opusa, spre PD, insa, in ciuda unor declaratii interpretabile, Emil Boc spune ca partidul sau nu va cere modificarea protocolului aliantei in functie de noile cifre. "Protocolul aliantei e valabil si va fi respectat atat de PNL, cat si de PD", a afirmat pe un ton ferm Boc. La fel de ferm a fost Boc la sfarsitul saptamanii trecute, cand, aflat in campanie interna in partid pentru promovarea motiunii populare, a anuntat ca noua echipa de conducere a Partidului Democrat va castiga viitoarele alegeri. Acum democratul spune ca, indiferent de data la care vor fi alegerile, chiar inainte de 2008, cand expira protocolul aliantei, termenii intelegerii cu PNL nu vor fi modificati. "Protocolul va fi respectat", a intarit Emil Boc.

Democratii se concentreaza acum pe problemele interne ale partidului. Sambata viitoare va avea loc Conventia extraordinara a partidului pentru alegerea presedintelui, la care unicul candidat este Emil Boc, cu motiunea sa populara. In sedinta conducerii democrate care a avut loc ieri, Boc s-a asigurat ca cei care l-au sprijinit in intocmirea si sustinerea motiunii vor avea locuri garantate in viitoarea conducere a Partidului Democrat. Functia de presedinte executiv va reveni celui care a semnat primul lista de sustinatori a motiunii. Adriean Videanu va ocupa acest loc, rezervat pentru el de cand s-a retras din cursa interna pentru presedintia partidului. Tot ieri, Biroul Permanent National al partidului a recomandat comisiei de statut sa nu infiinteze mai mult de 10 locuri de vicepresedinti. Boc si sustinatorii motiunii populare au inlaturat posibilitatea ca fostii militanti social-democrati din PD sa reprezinte in continuare conducerea partidului, care cerusera doua locuri de vicepresedinte in schimbul sprijinului pentru motiunea populara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO