Politică

Dilema politica: sefii SRI si SIE, militari sau civili?

Dilema politica: sefii SRI si SIE, militari sau civili?

Presedintele Basescu spune ca vrea oameni tineri in fruntea serviciilor

21.09.2006, 19:25 50

Presedintele Traian Basescu este asteptat astazi sa-si prezinte propunerile pentru conducerile principalelor servicii romane de informatii, SRI si SIE, dupa ce Parlamentul a luat act de demisiile lui Radu Timofte si Gheorghe Fulga.
Discutiile in jurul nominalizarilor sunt extrem de tensionate, partidele parlamentare ridicand pretentii pentru negocieri in privinta viitorilor sefi ai serviciilor secrete, desi doar seful statului are atributii pentru numirea acestora.
Insa miza discutiilor in jurul celor care vor fi sefi ai serviciilor de informatii a crescut odata cu dezbaterile din Guvern asupra legilor securitatii, venite de la Presedintie.
Ministrii vor sa-i incredinteze premierului mai multe parghii de control in privinta serviciilor secrete, asa ca pentru seful statului va fi esential sa mentina influenta asupra SRI si SIE prin oamenii pe care urmeaza sa-i anunte astazi.
Dinspre Administratia Prezidentiala nu au venit informatii concrete despre cei care ar urma sa ocupe aceste functii, insa presedintele a spus ca si-ar dori la SRI si SIE tineri profesionisti.
Declaratiile lui Basescu si surse parlamentare ii indica pe Mihai Coldea si pe Silviu Predoiu, adjuctii fostilor sefi la SRI, respectiv la SIE si actuali directori interimari ai serviciilor, drept favoriti la preluarea celor doua institutii. Ei au fost numiti in conducerea structurilor in timpul mandatului lui Traian Basescu. Sunt amandoi ofiteri, primul este colonel si al doilea general maior.
Nu este exclus nici ca presedintele sa-l propuna la SIE pe Claudiu Saftoiu, consilier prezidential pe probleme de politica interna, conform unor surse democrate, citate de Mediafax. Saftoiu a fost coordonatorul grupului operativ de la nivelul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care a elaborat pachetul legilor securitatii nationale.
Insa mai multi parlamentari din PNL si din opozitie s-au pronuntat ieri pentru nominalizarea unor civili la conducerea serviciilor secrete. Liberalii doresc reformarea ampla a serviciilor si vad acest lucru doar prin preluarea conducerii serviciilor a unor persoane civile, neinregimentate si neatasate unui partid politic.
Social-democratii spun ca vor astepta pana ce presedintele va trimite nominalizarile la Parlament, si abia apoi vor decide daca vor vota sau nu. Este preferabil insa un civil, spune Victor Ponta, pentru ca aceasta este tendinta la nivel european.
Din 1990 si pana in prezent, toti directorii Serviciului Roman de Informatii si ai Serviciului de Informatii Externe au provenit din afara structurilor.
In Statele Unite, insa, lucrurile stau invers. George W. Bush l-a numit recent la sefia CIA pe ofiterul Michael Hayden.
Alte voci din PSD au propus o intelegere astfel incat directorii serviciilor sa fie propusi de cei aflati la putere, iar anul urmator de opozitie, insa liderii aflati la guvernare au respins pe un ton categoric aceasta propunere. Liderul democrat, Emil Boc sustine ca o astfel de intelegere ar politiza excesiv serviciile, iar acest lucru ar avea un efect daunator asupra calitatii si performantelor acestor servicii.
Numele propunerilor presedintelui pentru cei doi sefi ai serviciilor secrete ar putea fi facute publice chiar astazi, dupa cum a anuntat ieri presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, insa, potrivit unor surse democrate, seful statului ar putea sa amane anuntul pana dupa Sommet-ul Francofoniei de saptamana viitoare, intrucat Parlamentul nu lucreaza in aceasta perioada.
Initial, presedintele anuntase ca nu va face nicio nominalizare la SRI si la SIE pana ce parlamentul nu va adopta pachetul legislativ privind siguranta nationala.
Cele patru legi se afla la Guvern de la inceputul verii si au fost discutate in mai multe sedinte, iar acum se afla pentru o noua avizare la ministere.

Principalii beneficiari ai informarilor SRI

Potrivit Comisiei parlamentare de control al SRI, Serviciul a elaborat, in 2005,10.949 de documente informative, fiind initiate 8.966 de masuri de prevenire.
Principalii beneficiari sunt:
Ministerele - 46% dintre informarile SRI
Premierul - 15%
Presedintele Romaniei - 10%

Alte persoane din cadrul Administratiei Prezidentiale - 5%
Informarile despre fapte de coruptie s-au referit la domeniul economic (164), administratie publica (127), financiar-bancar si vamal (94), justitie (33), sanatate (35) si invatamant (13).
Raportul SRI pe 2005 arata ca 67,5% dintre informarile SRI au fost obtinute din surse secrete umane, 18% din surse tehnice secrete, iar 14,5% din surse deschise.
Informatiile interne au vizat securitatea economica (39,62%), apararea Constitutiei (35,84%), riscuri sociale (24,53%), iar informatiile despre riscurile internationale s-au referit la contraspionaj (44,68%), antiterorism (25,53%), amenintari transfrontaliere (29,78%). Din datele si informatiile obtinute de ofiterii SRI in 2005, 53% au fost interne, iar 47% au vizat riscurile internationale ale Romaniei.
SRI a transmis DNA 189 de informari, DIICOT - 169, Procurorului General - 26, Parchetelor de pe langa Curtile de Apel - 17, Parchetelor de pe langa tribunale - 34, Parchetelor de pe langa Judecatorii - 3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO