Politică

Discursul lui Basescu: "vorbe mari, mize mai mici", spun analistii

Discursul lui Basescu: "vorbe mari, mize mai mici", spun analistii
16.02.2007, 20:59 38

Discursul presedintelui Traian Basescu din Parlament si lansarea unui referendum privind votul uninominal nu este decat un joc de imagine si o tactica menita sa il scoata de sub presiunea unui eventual referendum privind destituirea sa, cred analistii politici.
"Numai cuvintele sunt mari, miza este foarte mica", afirma analistul Stelian Tanase. "Nu a urmarit lansarea unei dezbateri de substanta", afirma si analistul Daniel Barbu.
Presedintele Basescu si-a accentuat, ieri, discursul critic din Parlament, rostit miercuri seara, sustinand ca "Romania a decolat si politicienii au ramas la sol", si a deplans ceea ce numeste "incapacitatea clasei politice in general de a mai fi un motor, o locomotiva pentru evolutiile Romaniei".
Astfel, Basescu a hotarat sa inceapa demersurile pentru un referendum pe aceasta tema, considerand ca este "sansa de ultima ora" pentru reformarea clasei politice. Basescu mai lansase un mesaj asemanator in 2005, vorbind si atunci de referendum, cand socotea ca pentru o reforma a clasei sale politice Romania ar avea nevoie de un parlament unicameral.
Dupa ce miercuri si-a anuntat intentia in plenul Parlamentului, ieri, Traian Basescu le-a comunicat presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, printr-o scrisoare, ca doreste ca referendumul sa se desfasoare in a doua jumatate a lunii martie.
Analistul Stelian Tanase considera ca asistam la o batalie de imagine in care fiecare parte stie de la bun inceput ca nu are sanse de reusita. PSD pe de-o parte stie ca Basescu va iesi invingator in cazul unui referendum privind destituirea sa - spune Tanase -, iar de cealalta parte Basescu stie ca votului uninominal nu-i este de ajuns aprobarea prin referendum, ci el trebuie legiferat de un parlament al Romaniei reticent la o asemenea masura. Interesele care anima aceasta disputa nu sunt publice, ele sunt cat se poate de private, este de parere analistul. Stelian Tanase considera ca toti cei implicati in aceasta disputa sunt ipocriti, chiar si presedintele Basescu, al carui unic scop este sa-si asigure realegerea in 2009. "Oricat de mult ne-ar placea sa credem ca suntem in fata unei dezbateri generale privind probleme reale ale Romaniei, nu este asa. Asistam de fapt la o mascarada", a argumentat Tanase.
Analistul politic Daniel Barbu este si el de aceeasi parere. "Prin lansarea unui referendum inaintea celui care urma sa vizeze destituirea sa, Traian Basescu nu a facut decat o miscare tactica. El nu a urmarit lansarea unei dezbateri de substanta". Chiar formularea "vot uninominal" este "prosteasca", sustine Daniel Barbu, pentru ca nu exista asa ceva. Exista circumscriptii uninominale, spune analistul, iar in privinta votului exista doua tehnici foarte raspandite, cea proportionala si cea majoritara. "Nu stim ce vrem de fapt", sustine Barbu. Exista - spune el - o mare confuzie atat la nivelul clasei politice cat si la nivelul presei: "Se confunda atributiile, prerogativele sau capacitatea parlamentului de a guverna bine cu o tehnica de vot". Votul nu este decat o tehnica prin care se face trecerea de la 11 milioane de alegatori la 300-400 de reprezentanti. Fiecare dintre aceste doua mari sisteme, proportional (cum avem acum in Romania) sau majoritar (numit in mod eronat vot uninominal), are avantajele si dezavantajele lui, dar un Parlament poate guverna prost indiferent de tehnica prin care este ales, argumenteaza Barbu. Atat Stelian Tanase, cat si Daniel Barbu subliniaza ca discursul lui Traian Basescu nu a marcat in niciun fel o ruptura a acestuia de o clasa politica ramasa in urma si nereformata, ci a fost doar o miscare de imagine.
Clasa politica a reactionat imediat la intentia presedintelui de a organiza un referendum cu tema votului uninominal, acuzandu-l pe Basescu de ipocrizie si demagogie. Liderul PSD, Mircea Geoana, considera ca discursul lui Basescu a fost cel al unui "om incoltit". PC, cat si PRM au catalogat demersul lui Basescu drept o "gaselnita" menita sa evite suspendarea sa. PD si PLD
s-au situat de partea lui Basescu.

Prioritatile economice ale presedintelui
Romania are acum resurse suficiente pentru dezvoltare, dar nu are o strategie nationala cu obiective clare, a afirmat ieri presedintele Traian Basescu la conferinta "Romania 2007" organizata de organizatia neguvernamentala Societatea Academica din Romania. Aceasta strategie nationala trebuie bazata pe prioritati cum sunt calitatea asistentei medicale, educatia, infrastructura si programele sociale. Presedintele a spus ca unul din factorii cheie pentru atingerea obiectivului principal - de a ajunge cu calitatea vietii la nivelul celei din membrele vechi ale Uniunii Europene - este forta de munca. "Romania este foarte aproape sa-si piarda avantajul costului scazut al fortei de munca. Fara capacitatea companiilor romanesti de a majora salariile, exista riscul sa nu avem forta de munca. Muncitorii romani din strainatate trebuie sa se intoarca acasa", a spus Basescu. Presedintele a mai spus ca firmele romanesti din IT si constructii ar trebuie sa se asocieze pentru a putea castiga contractele cu administratia publica. (Sorin Pislaru)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO