Politică

Disputa pe marginea bugetului de stat a debutat cu o amanare

Disputa pe marginea bugetului de stat a debutat cu o amanare

Click pentru imaginea marita

17.11.2006, 18:32 15

Dezbaterile aprinse anticipate pe marginea proiectului bugetului de stat - cea mai importanta lege a fiecarui an - au debutat ieri cu o amanare. Lucrarile camerelor reunite ale Parlamentului au fost suspendate inainte de inchiderea oficiala a sedintei, din lipsa de cvorum, astfel ca legiuitorii nu au discutat niciun amendament legat la proiectul legii bugetului.
Argumentul invocat pentru amanarea discutiilor a fost lipsa unei corelatii intre legea invatamantului, care prevede o pondere a sumelor alocate pentru acest domeniu de 6% din PIB, si proiectul de buget, in care sunt prevazute fonduri repre-zentand 5,2% din PIB.
Discutiile care au avut totusi loc s-au invartit in jurul deja celebrelor probleme procedurale si a constitutio-nalitatii unor chestiuni irelevante pentru bugetul de stat pentru anul 2007.
O alta problema a fost absenta membrilor Executivului care au mers cu totii la sedinta comuna a guvernelor roman si maghiar de la Budapesta. Fiecare dintre ministri ar fi trebuit sa participe la dezbaterea bugetelor aferente ministerului pe care il au in subordine. Mai multi senatori si deputati i-au acuzat pe membrii Guvernului Romaniei ca incalca Consti-tutia neprezentandu-se la dezbaterile privind bugetul de stat si au sustinut ca este imposibila continuarea sedintei. Singurul ministru prezent la dezbaterile de ieri din Parlament a fost cel al finantelor, Sebastian Vladescu. O propunere, vizand retrimiterea proiectului de buget spre analiza comisiilor a fost respinsa cu 147 de voturi pentru si 112 impotriva.
Asadar, discutiile vor fi reluate luni si se asteapta sa fie tensionate, in conditiile in care parlamentarii puterii au respins deja, inca din faza in care proiectul era la comisiile de buget-finante, cele aproape 1.000 de amendamente depuse.
Partidele si-au precizat pozitia fata de buget inca de miercuri, cand proiectul a fost prezentat in plen de premierul Calin Popescu-Tariceanu. Partidele din actul guvernamental - PNL, PD, UDMR si PC vor vota "pentru", iar PSD si PRM, "impotriva".
Miercuri seara prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu si prese-dintele PSD Mircea Geoana au avut un schimb de "amabilitati" la finalul discutiilor din plenul Parlamentului.
Dupa ce liderul social-democrat criticase in termeni duri constructia bugetara, apreciind ca nu tine cont de realitatile tarii si ca este "expresia unei guvernari al carei unic scop este de a fura cu doua maini din curtea oamenilor si a baga cat mai mult in buzunarele portocalii" ale celor care roiesc in jurul celor doua palate, Tariceanu a replicat, in discursul final, ca el nu a prezentat un "discurs triumfalist", iar Geoana confunda cifrele si vorbeste "in epitete".
Dupa trecerea proiectului de comisii, PSD a anuntat ca va sustine in plen o serie de revendicari ale sindicatelor. Problema acestor cereri este ca ele nu au fost inregistrate la comisiile de specialitate, drept urmare nu vor putea fi sustinute in plen.
Seful Comisiei de buget-finante din Camera, Mihai Tanasescu, afirma ca o parte din revendicarile sindicatelor au fost formulate deja, e adevarat intr-o alta maniera, dar cu un continut aproape identic de PSD, la dezbaterea in comisii, drept urmare vor putea fi dezbatute de plen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO