Politică

Disputa privind autonomia tinutului secuiesc ajunge la Curtea Constitutionala

Disputa privind autonomia tinutului secuiesc ajunge la Curtea Constitutionala

Liderii UDMR admit ca nu pot sa organizeze un referendum pentru autonomie

23.10.2006, 18:39 16

Disputa privind autonomia tinutului secuiesc va ajunge la Curtea Constitutionala dupa ce PSD a anuntat la finele saptamanii ca va aduce in fata judecatorilor aceasta problema. Liderul UDMR, Marko Bela, s-a intalnit la finele saptamanii cu sefii gruparilor radicale din secuime care militeaza pentru autonomie.
Punctele de vedere sunt comune - autonomia nu e doar necesara ci si obligatorie - modul in care ar urma ea sa fie realizata fiind singura controversa dintre liderii maghiari. PSD cere ca constitutionalistii sa se pronunte asupra acestui demers. Insa UDMR nu vede temeiul acestei intentii, intrucat initiativa este la stadiul de dezbatere, Curtea Constitutionala neputandu-se pronunta post-factum.
Marko Bela declara saptamana trecuta ca "Daca legea va face posibil un astfel de referendum, il vom sprijini. Deocamdata legea nu permite. Legea referendumului insira foarte clar si fara echivoc temele. Si acum, daca cateva localitati vor sa se rupa de o comuna, se intreaba toti locuitorii comunei. E un principiu discutabil, eu cred ca cei din satele vizate ar trebui intrebati". In acelasi timp conducerea Uniunii Civice Maghiare (UCM) saluta demersul Consiliului National Secuiesc (CNS) de a initia organizarea unui referendum privind autonomia tinutului secuiesc si anunta ca sprijina aceasta initiativa
"Despre Marko Bela am stiut dintotdeauna ca vorbeste despre autonomia teritoriala numai cand se apropie alegerile. (...) Insa consider ca este un lucru bun faptul ca unele organizatii teritoriale, locale ale UDMR s-au pronuntat in favoarea organizarii referendumului, ceea ce dovedeste ca exista posibilitatea de a construi un dialog intre fortele politice, civice la nivel local", a declarat Szasz Jeno, liderul UCM.
Cei aproximativ 100 de delegati ai CNS, intruniti, la Sfantu Gheorghe, au adoptat un proiect de hotarare privind initierea stabilirii si organizarii referendumului avand ca obiect autonomia tinutului secuiesc.
Potrivit hotararii, Adunarea Nationala a Secuilor de la Ditrau a facut apel la Consiliul National Secuiesc sa reprezinte vointa poporului secuiesc, prin capacitatea sa de organizare, sa asigure autoorganizarea colectivitatilor locale si a tinutului secuiesc, sa reprezinte Tinutul Secuiesc atat in relatiile interne, cat si in cele internationale.
Totodata, Consiliul National Secuiesc a facut apel la toate autoritatile administratiei publice locale si judetene, la toti primarii si presedintii consiliilor judetene din tinutul secuiesc, respectiv Covasna, Harghita si o parte din Mures, sa initieze si sa organizeze referendumul local pe tema autonomiei
PD Covasna precizeaza intr-un comunicat transmis sambata ca afirmatiile facute de catre liderii UDMR si ai altor organizatii privind declararea autonomiei teritoriale a asa-zisului tinut secuiesc sunt un atentat la suveranitatea statului roman. Potrivit documentului, aprobat in unanimitate, PD Covasna considera ca aceste declaratii sunt "exagerate, in contradictie cu Constitutia Romaniei, atentand la unitatea si suveranitatea statului roman" si pot fi o posibila cauza a declansarii unor tensiuni interetnice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO