Politică

Dosarul lui Mitrea ramane blocat la Parlament in lipsa instructiunilor de folosire

Dosarul lui Mitrea ramane blocat la Parlament in lipsa instructiunilor de folosire

Bogdan Olteanu nu are deocamdata solutii in cazul deputatilor cercetati de procurori

24.04.2008, 19:15 14

Dosarul lui Miron Mitrea ramane blocat la Parlament in lipsa instructiunilor de folosire, in conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ieri Camerei Deputatilor ca nu are competente in a stabili cum trebuie sa fie gestionat de catre deputati.
Dosarul in care deputatul PSD Miron Mitrea este acuzat de fapte de coruptie de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie a ajuns la Parlament ca urmare a unei solicitari a parlamentarilor, considerata intemeiata de catre Curtea Constitutionala. Conducerea Camerei urmeaza sa decida saptamana viitoare pasii de urmat, a anuntat ieri presedintele acestui for Bogdan Olteanu.
Unii deputati, precum presedintele Comisiei Juridice, Sergiu Andon (PC), sustin ca dosarul va fi evaluat de catre deputati care vor decide pe baza probelor aduse de procurori daca Mitrea poate sau nu poate fi cercetat penal. Acest procedeu intra in conflict cu Codul de procedura penala, potrivit caruia in timpul unei anchete aflate in curs de desfasurare probele dintr-un dosar sunt confidentiale, a remarcat deputatul Ioan Timis (PNL), care sustine ca Parlamentul ar putea da un aviz doar daca se va constitui un fel de comisie de ancheta speciala.
Dosarele a patru parlamentari se afla in atentia procurorilor anticoruptie. Este vorba de Adrian Nastase si Miron Mitrea (ambii deputati PSD), Paul Pacuraru (senator PNL) si Codrut Seres (senator PC).
Pentru ca parlamentarii sa poata fi cercetati penal este nevoie de un aviz al Camerei din care fac parte, a decis Curtea Constitutionala.
Impotriva lui Nastase si Mitrea a fost declansata inceperea urmaririi penale in 2005, in dosarul Zambaccian, pentru fapte de coruptie, insa dosarul a ajuns pe masa judecatorilor si s-a intors la procurori in urma unor constestatii procedurale depuse de avocati.
Ministrul muncii Paul Pacuraru este acuzat de trafic de influenta, iar fostul ministru al economiei Codrut Seres este acuzat de spionaj in dosarul privind privatizarile de energie.
Cei patru fac parte din lotul de opt actuali si fosti demnitari pentru care presedintele Traian Basescu a dat OK-ul pentru a fi urmariti penal.
Ancheta merge inainte in cazul fostului ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy (UDMR), care nu este parlamentar, in dosarul privind privatizarile din energie.
In aceeasi situatie este si fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, care este acuzat de coruptie impreuna cu Nagy in dosarul privind terenurile Postei. Fostul ministru al agriculturii, liberalul Decebal Traian Remes, este acuzat de luare de mita in dosarul "caltabosul", in vreme ce fostul ministru PD al apararii, Victor Babiuc, este implicat in dosarul privind schimburile de terenuri ale Armatei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO