Politică

Dupa aderare, Romania va cauta disperata piete externe, afirma Ungureanu

07.02.2006, 20:50 9

Prezenta trupelor americane in Romania poate constitui un semnal bun pentru investitorii straini carora le este teama de risc, afirma ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

La finele anului trecut, Ministerul roman de Externe si Departamentul de Stat al SUA au semnat un acord privind amplasarea unor baze americane in Romania. Intrebarea care s-a pus la acea vreme a fost: dupa soldati vor veni si investitorii americani, stiut fiind ca acestia nu s-au omorat niciodata dupa Romania?

"Prezenta trupelor americane nu este o conditie nici necesara, nici suficienta pentru atragerea investitorilor. Ce semnalizeaza insa prezenta bazelor americane pentru posibilii investitori straini? In primul rand ca Romania este o tara sigura, ca este cuprinsa intr-un parteneriat fara dificultati de parcurs si ca, foarte important, are o politica externa si implicit interna, previzibile, democratica. Un investoritor caruia ii este frica de risc primeste acest semnal", afirma seful diplomatiei romane. Insa un lucru este sigur, spune ministrul. Prezenta bazelor americane va oferi oportunitati pentru comunitatile locale si va oferi o securitate sporita pentru rutele de transport ale energiei.

Noul ambasador al SUA Nicholas Taubman si-a luat postul in primire, chiar in preziua semnarii acordului cu SUA si tot atunci a spus ca principala lui sarcina va fi aceea de a impulsiona relatiile comerciale romano-americane. Seful diplomatiei americane ii acorda credit: "Este om de afaceri de succes. Judecata sa este orientata spre rezul-tatul economic. Are o asemenea perspectiva. Cred si in retorica sa convingatoare cum cred in eficacitatea sa politica".

Relatia cu SUA este insa doar un element dintr-un angrenaj. Romania va fi curand in Uniunea Europeana si, dincolo de protectia care i-o ofera o astfel de apartenenta, exista si sfidari. Integrarea va spori competitia, iar Romania, asemenea Bulgariei sau statelor care s-au integrat in 2007 va fi intr-o "cautare disperata de piete exterioare".

Destinatiile ideale? Seful diplomatiei le enumera: India, China, tarile din Africa, Ucraina si, cu multa rabdare, Federatia Rusa. Si explica: produsele romanesti nu pot aborda intotdeauna piete precum cea a Japoniei, de pilda. Dar sunt multe alte destinatii care pot fi de succes, din cauza pretului.

"Africa am pierdut-o (dupa caderea comunismului - n.n), dar prin intermediul Libiei - piata care poate absorbi cateva procente bune din exporturile romanesti - si a altor cateva tari speram sa redeschidem cateva piete din Africa sahariana si subsahariana. Produsele petroliere vor avea succes in tari precum Nigeria, sau tarile de la Marea Caspica", spune Ungureanu.

Care este insa rolul Ministerului de Externe aici si, evident, al ambasadelor Romaniei in strainatate?

"Ar fi absurd ca ambasada sa dirijeze efortul investitional pe o terta piata. Ambasada nu face decat sa preia o oferta si sa o ofere apoi spre Romania in speranta ca ea isi va gasi undeva legatura", acest lucru petrecandu-se cel mai adesea prin intermediul caselor de comert, dar si a Ministerului Economiei, afirma ministrul, si adauga. "Intentia noastra nu este de a inlocui camerele de comert. Dar ambasada si atasatul comercial pot genera intalnirea intre oferte. De aceea, diplomatul trebuie sa fie un intermediar, abil, inteligent capabil sa traduca diferentele culturale intre mediile de afaceri diferite, capabil sa identifice rapid nisele diferite carora sa li se adreseze, de pilda, exportatorii. Viitoarea diplomatie nu poate fi eminamente politica, trebuie sa aiba argumente economice serioase. Deseori, limbajul economic este mai inteligibil, mai convingator decat gramatica diplomatica. Este exact ce am inceput sa facem in Ministerul Afacerilor Externe", spune seful diplomatiei romane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO