Politică

Dupa o saptamana de framantari, coalitia vede cu ochii presedintelui

13.10.2005, 20:23 9

Coalitia a ajuns la solutia mentinerii in functie a actualilor presedinti de consilii judetene, in urma negocierilor cu PSD marti seara si a ultimei interventii televizate a presedintelui Traian Basescu.

"Se contureaza in coalitie posibilitatea aplicarii noilor prevederi din legea administratiei publice locale din 2008", a confirmat, ieri, intr-o conferinta de presa liderul UDMR Marko Bela, ceea ce surse parlamentare din coalitie anuntasera de dimineata. O decizie finala asupra acestui proiect de lege va fi luata astazi dimineata in reuniunea liderilor coalitiei, dupa ce seful statului s-a pronuntat limpede pentru amanarea aplicarii acestei decizii pana la viitoarele alegeri.

La nivelul Aliantei D.A., mai exista insa voci care il contrazic pe seful statului. In consonanta cu liberalii, vehementi impotriva solutiei presedintelui, liderul grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a declarat ca partidul sau va reitera necesitatea modificarii Legii administratiei publice locale, in sensul revocarii imediate a presedintilor de consilii judetene. "Cum se va decide in coalitie, asa va ramane. PD isi va reitera in coalitie pozitia pe care o are si vom vedea ce se va decarta, conform protocolului coalitiei. Oricum, este necesara pentru ambele cazuri o majoritate", a precizat Radulescu.

Basescu, invitat la postul public de televiziune marti seara, a repetat ca nu este de acord cu schimbarea imediata a presedintilor de consilii judetene, asa cum hotarasera liderii partidelor din arcul guvernamental cu o saptamana inainte. "Exista o propunere ca-re suna a amenintare ca daca nu schimbam sefii celor doua Camere, va executam in teritoriu. Este un santaj care mie nu imi place", a spus Basescu, referindu-se la negocierile subterane dintre putere si opozitie pentru deblocarea activitatii parlamentare. "Nu as vrea ca vreunui primar sa i se intample ce mi s-a intamplat mie timp de patru ani la Bucuresti, in relatia cu PSD. Daca vom continua acest precedent la urmatoarele alegeri, cand este posibila, din nou, rotatia la putere, vom culege ce am semanat", a avertizat presedintele. El a spus ca presedintii de consilii judetene pot fi schimbati daca se inde-pli-nesc anumite conditii. "Eu nu vreau sa se schimbe legea. Daca se schimba majoritatea in CJ prin migratie politica, au posibilitatea, prin actuala lege, sa-i schimbe", a spus Basescu.

Presedintele a mai declarat ca este la curent cu opozitia liberalilor fata de felul in care vede el modificarea Legii administratiei, adaugand insa ca acest lucru nu il sperie.

"Reactia liberalilor este tipica in relatia mea cu mine, dar asta nici nu ma sperie nici nu ma incranceneaza, ci o privesc cu un zambet."

Seful statului le-a mai sugerat liderilor coalitiei sa astepte ca judecatorii Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra modificarilor la regulamentele interne din Parlament. "In Parlament trebuie sa se inteleaga intre ei. Acum cred ca trebuie sa se gaseasca o iesire. De ce ne este frica de Curtea Constitutionala?", s-a intrebat presedintele. Marko Bela, si el un adept al avizului constitutional, a explicat ieri de ce nu ar trebui sa-i fie frica coalitiei sa-i inlocuiasca pe Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Liderul UDMR sustine ca legea fundamentala permite inlocuirea membrilor Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, asa ca avizul Curtii nu ar trebui sa constituie o problema.

Unii parlamentari ai coalitiei sunt sceptici in privinta avizului Curtii Constitutionale, alcatuite in majoritate din fosti demnitari sau apropiati ai PSD si cred ca avizul judecatorilor ar trebui ocolit intrucat acestia ar da o solutie favorabila opozitiei in acest caz. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO