Politică

Economistii: Esentiale sunt formarea guvernului si trecerea bugetului

01.12.2009, 00:00 28

Un presedinte al Romaniei nu are atributii esentiale inchestiunile economice, dar intotdeauna opinia sa a influentat actulde guvernare. In timpul lui Ion Iliescu, viziunea sa asupraproprietatii a fost decisiva pentru modul in care au fost adoptatelegile privind retrocedarile.

In timpul lui Emil Constantinescu, de asemenea, a fost decisivfaptul ca el a numit premieri care au inceput privatizari sirestructurari dure. Si, de asemenea, presedintele in functie a fostdintre acei oameni politici care, alaturi de PNL, au imaginat cotaunica de impozitare.

Fara discutie, in functie de cine va ajunge presedinte,orientarea Guvernului va fi mai de stanga sau mai de dreapta.

Economistii sustin insa ca prioritatea prioritatilor este acumformarea cat mai grabnica a guvernului, dupa ce presedintele va fiales.

"Un presedinte nu vine singur cand castiga alegerile. Vine cu ocoalitie politica, cu o anumita orientare. Acum in zona lui MirceaGeoana lucrurile sunt clare. Dincolo, in zona lui Traian Basescueste un semn de intrebare. El va avea nevoie de o coalitie, deaceea mi-e greu sa ma pronunt. De aici mergem la o alta discutie.Cumva va trebui sa avem un guvern, oricum s-ar transa lucrurile. Cucat vom avea mai repede un guvern, cu atat vom avea mai repedesucces", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilorde Afaceri din Romania (AOAR).

Liviu Voinea, de la Grupul de Economie aplicata, sustine si elca esential in acest moment este sa avem un Executiv stabil care satreaca cat mai rapid de Parlament. "Este urgent sa avem un buget sio viziune pentru anii urmatori. Pentru ca acum nu avem nimic".

FMI a amanat acordarea ultimei transe pentru Romania din cauzaneadoptarii bugetului si se spera, in randul clasei politice, caacest lucru se va intampla dupa ianuarie cand se va forma deja unalt guvern, iar bugetul va fi aprobat de Parlament.

Traian Basescu a sustinut, dintotdeauna, ca, daca va recastigaun al doilea mandat la Cotroceni, va forma guvernul in jurul PD-L.Democrat-liberalii mizeaza pe teama parlamentarilor ca, daca nu voraccepta aceasta formula, Traian Basescu va face alegeri anticipate,dupa ce Legislativul va fi respins si cea de-a doua propunerepentru un premier interimar, aceasta fiind acum Liviu Negoita.

Insa exista temerea, nemarturisita public, a oamenilor deafaceri ca alegerile anticipate vor prelungi pana la insuportabilcriza. De aceea, Traian Basescu a dat asigurari nenumarate ca nu vaface anticipate. De cealalta parte, Geoana face tot posibilulpentru a avea aceasta majoritate pana in alegeri - acesta fiindsensul discutiilor pe care le poarta acum cu Iohannis, PNL siUDMR.

"Prioritatea acum este reprezentata de adoptarea bugetului si detransele de la FMI. Cum va fi formata coalitia este mai putinimportant acum. Esential este sa avem guvern", intareste LiviuVoinea.

Bucurestiul ar putea avea un guvern pana la Craciun dacanegocierile politice nu intra in impas. Actualul guvern care a fostdemis de Parlament nu poate adopta texte fundamentale si de aceeaeste nevoie de un nou executiv care, dupa depunerea juramantului,sa poata adopta actele care decurg din acordul cu Fondul.

Guvernul, prin intermediul ministrilor care sunt siparlamentari, a depus la Parlament, zilele trecute, legearespnsabilitatii fiscale ceruta de FMI, dar Parlamentul este invacanta si nu are cine sa o dezbata. Finalul alegerilor va punecapat si acestei situatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO