Politică

Emil Boc ingroapa legea statutului minoritatilor

06.12.2005, 19:08 23

Presedintele PD a mai batut ieri un cui la cosciugul legii de care UDMR a conditionat participarea la guvernare.

El a anuntat ca parlamentarii formatiunii democrate vor vota impotriva proiectului daca reprezentantii UDMR- cei care au promovat legea - nu vor accepta amendamentele Comisiei de la Venetia.

Anuntul presedintelui democrat vine cu o zi inainte ca legea sa inceapa sa fie dezbatuta in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, dupa ce in Senat au pus umarul la respingerea ei mai multi parlamentari din arcul guvernamental, inclusiv de la PNL si PD.

Ei au invocat atunci faptul ca romanii vor fi discri-minati in zonele in care ar locui si reprezentanti ai minoritatilor nationale, deoarece acestia din urma isi vor putea impune opinia in ceea ce priveste desemnarea reprezentantilor in consiliul minoritatilor - un orga-nism infiintat prin aceasta lege, a unitatilor de invatamant sau in privinta spectacolelor de teatru si de cinema. Ulterior, coalitia si-a luat un angajament ferm pentru promovarea proiectului de lege, UDMR a anuntat ca va include amendamentele Comisiei de la Venetia, care indulcesc prevederile din proiectul de lege, insa mai multi parlamentari ardeleni din coalitie si-au anuntat colegii ca nu vor sustine legea.

PSD si PRM au anuntat ca vor vota impotriva legii statutului. Liberalii au luat apararea UDMR si au sustinut ca legea trebuie votata, intrucat ar fi o cerinta a Uniunii Europene. Acest punct de vedere a fost expus in urma cu doua saptamani de euro-observatorii liberali, care au sustinut ca exista o ingrijorare in Parlamentul European in acest sens. Euro-observatorii PD au negat insa aceasta informatie.

Boc a afirmat ieri ca raportul Comisiei de la Venetia precizeaza ca, desi nu este o obligatie conforma standardelor internationale, adoptarea unei legi a minoritatilor nationale ar putea reprezenta un demers binevenit. El a explicat ca, prin urmare, nu exista o obligatie juridica internationala pentru adop-tarea unei asemenea legi. Boc sustine ca in raportul Comisiei de la Venetia se arata ca nu exista un model international acceptat al autonomiei culturale, formula introdusa de UDMR in aceasta lege.

El a cerut eliminarea dreptului de veto al Consiliului Minoritatilor Nationale, excluderea criteriului de referinta al cetateniei si mentionarea ca orice per-soana poate beneficia de dreptul la nondiscriminare prevazut de lege, precum si ca prin "pondere semnificativa" sa se inteleaga acele localitati in care o minoritate are o pondere de cel putin 20% din totalul locuitorilor.

Comisia de la Venetia mai mentioneaza ca, in cazul celorlalte tari in care exista legi privind minoritatile nationale, acest consiliu are dreptul de a fi consultat si nu dreptul de a decide sau de a avea drept de veto, a aratat liderul PD. Potrivit acestuia, in raportul Comisiei de la Venetia se precizeaza ca aceste forme de acord obligatoriu pot provoca "ingrijorari asupra semnificatiilor practice si asupra compatibilitatii lor cu principiile general aplicabile concursurilor publice organizate cu scopul de completa schema de posturi vacante in randul functionarilor publice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO