Politică

Emotii in coalitie la validarea candidatilor pentru Radio si Televiziune

22.06.2005, 20:44 15

Numirea noilor Consilii de Administratie la Radio si Televiziune parea o formalitate pentru reprezentantii coalitiei de guvernamant, dupa ce fostele conduceri ale celor doua institutii au fost demise fara probleme in Parlament.

Refuzul presedintelui Traian Basescu de a face nominalizari in cele doua consilii de administratie, dar mai ales abandonurile de ultima ora ale lui Paul Grigoriu si Andrei Plesu au condus, ieri, coalitia spre o stare de criza.

Grigoriu a fost propus de PD pentru functia de presedinte-director general al Societatii Romane de Radio, dar el a refuzat oferta, din motive personale, cu doar doua ore inainte de a incepe audierea candidatilor la Consiliile de Administratie in sedinta Comisiilor de cultura ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Pana aseara, PD nu gasise inca o persoana potrivita sa ocupe aceasta functie. "Va asigur insa ca va fi un candidat aproape la fel de bun ca Paul Grigoriu", a declarat, pentru ZF, liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu. Conform unor surse democrate, cele mai mari sanse de a fi nominalizat le avea realizatorul de la MixFM, Carol Sebastian.

Liberalii s-au lovit si ei de refuzul lui Andrei Plesu, la o zi dupa ce purtatorul de cuvant al formatiunii, Eugen Nicolaescu, anuntase ca scriitorul va reprezenta acest partid in Consiliul de Administratie al televiziunii publice. Plesu a declarat ieri la BBC ca nu a acceptat nici o oferta din partea PNL, el avand o discutie cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a reprezenta Guvernul in CA. Ulterior si liberalii au anuntat ca Andrei Plesu a declinat oferta si l-au propus pe regizorul Alexandru Darie.

Dincolo de aceste balbaieli, rezolvate aparent cu usurinta, membrii coalitiei se tem de un derapaj care ar putea sa aiba loc la votul din Consiliul de Administratie al televiziunii pentru desemnarea presedintelui director-general. Cele patru formatiuni din coalitia de guvernare, PNL, PD, UDMR si PC, au fiecare cate un vot in consiliul de la TVR si mai au de partea lor un vot din partea reprezentantului Guvernului si inca unul de la reprezentantul minoritatilor nationale, in timp ce PSD, caruia i-au revenit prin algoritm 3 locuri, mai poate beneficia de sprijinul celor doi reprezentanti ai salariatilor din TVR despre care unii parlamentari ai Aliantei sustin ca sunt apropiati de PSD. Soarta conducerii Televiziunii depinde astfel de modul in care vor vota Partidul Romania Mare si Partidul Conservator, doua partide care au facut de-a lungul timpul dovada indisciplinei la vot.

Angajatii Societatii Romane de Radio i-au votat ieri pe cei doi reprezentanti in Consiliul de Administratie, in paralel cu audierile din comisiile reunite de cultura a membrilor viitoarei conduceri a acestei institutii. Cu toate ca Partidul Democrat nu a facut, ieri, o nominalizare oficiala, aceasta formatiune ar putea primi derogare de la conducerea comisiilor pentru a-si desemna reprezentantul, astazi, cand au loc audierile pentru conducerea televiziunii publice.

Propunerile partidelor pentru conducerile celor doua institutii publice de radio si televiziune vor fi validate saptamana viitoare prin vot secret, intr-o sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor. Desemnarea presedintilor institutiilor se va face in sedinte separate ale celor doua Consilii de Administratie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO