Politică

Euroobservatorii isi fac bagajele pentru Parlamentul European

22.09.2005, 19:15 15

Cei 35 de observatori romani la Parlamentul European vor participa de la inceputul sesiunii la lucrarile Legislativului de la Strasbourg, dupa ce liderii grupurilor politice din Senat si Camera Deputatilor au decis sa nu amane plecarea acestora.

O intarziere de la primirea festiva care urma sa li se faca la Strasbourg a fost sugerata in zilele trecute, intrucat atat majoritatea, cat si opozitia se temeau ca lipsa voturilor celor 35 de observatori ar putea afecta votul la regulamentele camerelor.

Deputatii si senatorii, care reprezinta proportional toate grupurile parlamentare, isi pregatesc acum bagajele si isi cantaresc atent portofelele pentru o prima saptamana la Strasbourg, unde se afla plenul Parlamentului European, si pentru urmatoarele doua la Bruxelles, unde sunt comisiile de specialitate si grupurile politice.

Costurile pentru intretinerea celor 35 de observatori sunt acoperite integral de Parlamentul European, atat transportul cu avionul, cat si diurna de 268 de euro. Din acesti bani insa, romanii va trebui sa-si asigure cazarea, cheltuielile cu masa si transportul in oras. Banii le vor ajunge insa la limita, spun parlamentarii romani.

"Va fi destul de dificil. Intr-o prima faza, noi vom fi cei invitati in oras, la masa sau la cafea, acolo unde vom putea pleda intr-adevar cauza Romaniei. Ca discutiile serioase nu le faci in pauza de 5 minute pe holul Parlamentului European. Apoi va trebui sa-i inviti tu, caci reciprocitatea functioneaza. Si cum poti sa inviti un lord britanic la fast-food, acolo unde iti permiti tu sa mananci?", este dilema deputatului PSD Titus Corlatean. Democratii se simt putin norocosi. "La Strasbourg am gasit un Novotel, unde ne costa doar 110 euro, dar la Bruxelles cine stie ce vom face", se intreaba si Roberta Anastase, deputat PD.

Entuziasmul este insa mare atunci cand vine vorba de a pleda cauza Romaniei. "Eu am incredere in noi. Stiu ca si ei au nevoie de noi ca sa afle lucruri despre Romania", a declarat Roberta Anastase. "Voi fi observator in doua comisii, la afaceri externe si la dezvoltare regionala si mi-am stabilit deja foarte exact contactele, la Bucuresti, asa ca, atunci cand voi fi intrebata despre o tema anume si nu o sa am pe loc raspunsul, sa sun in tara", a spus Anastase. La discutiile politice din Partidul Popularilor, la care a aderat PD, parlamentarii romani isi vor concentra fortele si farmecul in functie de data la care fiecare parlament din Europa va ratifica tratatul de aderare al Romaniei la UE. Va fi dificil in Germania si Austria, care au manifestat destula retinere fata de Romania, dar aici mizam pe Ovidiu Gant, care este reprezentantul minoritatii germane si care s-a inscris in grupul popular, a adaugat Roberta Anastase. Ovidiu Silaghi (PNL) se va concentra pe olandezii din grupul liberal care detin majoritatea in aceasta familie politica. "Va trebui sa tinem cont de faptul ca ei sunt contributori si noi beneficiari, iar atunci cand noi vom intra in Uniunea Europeana, banii europeni vor ajunge si la noi, iar asta inseamna poate pentru ei un olandez somer in plus."

Corlatean, care va merge la socialisti, subliniaza faptul ca Parlamentul are putere de co-decizie in ceea ce priveste bugetul Uniunii. "Si aici trebuie sa intervenim noi, observatorii, la discutiile din comisii, sa pledam atat in interesul Romaniei, dar mai ales in cel al grupului politic din care facem parte", a afirmat acesta.

Cand vine vorba despre coeziunea mesajului grupului observatorilor romani, Corlatean subliniaza ca reprezentantilor PSD le va fi greu sa se incadreze in aceeasi linie cu ceilalti colegi. "Aceasta este dilema noastra, sa moderam in relatia externa abuzurile actualei puteri: regulamentele, Legea 215", afirma Corlatean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO