Politică

Europa, cu ochii pe afacere

19.01.2007, 19:50 8

Donato Chiarini, reprezentantul Comisiei Europene la Bucuresti, a declarat ca este mai important nivelul general al coruptiei, "fiindca nimeni nu este perfect" si asemenea situatii pot sa apara oriunde.
"In UE sunt 27 de guverne. Nu stiu daca exista timp si rabdare sa ne uitam la titlurile din fiecare tara. Intr-o guvernare exista suisuri si coborasuri", a mai adaugat el.

Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist, al doilea ca marime din Parlamentul European (PE), crede ca scandalul de la Bucuresti "nu numai ca nu este normal, dar este si inacceptabil". Swoboda crede ca acest scandal va afecta imaginea tarii noastre in UE, mai ales ca, spune el, sunt multi oameni care sustin ca tara Romania a fost acceptata prea repede in UE cand inca mai avea probleme cu coruptia si cu aplicarea legilor. In opinia lui Swoboda clasa politica romaneasca trebuie sa actioneze rapid pentru a aplana conflictul. "Cred ca ceva trebuie facut repede, fie prin demisia premierului, fie printr-un acord al fortelor politice majore din Romania care sa duca la continuarea reformelor", a sustinut vicepresedintele socialist.

Emma Nicholson, europarlamentar liberal si fost raportor al PE pentru Romania, nu crede ca acest scandal va afecta imaginea Bucurestiului atata vreme cat nu este scapat de sub control. "Acest scandal nu ar trebui sa afecteze imaginea Romaniei. Daca este scapat de sub control, da", a declarat Nicholson. Ea a mai afirmat ca Romania "este capabila sa-si rezolve singura problemele" si ca aceasta disputa nu ar trebui sa devina un "bat" cu care UE sa "bata" Bucurestiul.

Directorul grupului de analiza pentru sud-estul Europei de la Bruxelles, Jean Michele de Waele, apreciaza ca presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu se dau in spectacol intr-un mod inacceptabil si isi pierd sangele rece, discreditand astfel democratia. Analistul compara ceea ce se intampla acum in Romania cu situatia Poloniei, Ungariei sau a Cehiei dupa aderarea la UE. In toate aceste tari au izbucnit crize, spune de Waele, pentru ca inainte de aderare exista un consens al clasei politice asupra acestui important tel, ce ii facea sa fie mai moderati. Dupa aderare, au iesit la suprafata toate disputele care au fost innabusite de frica UE. Romania nu are o elita politica, remarca Jean Michele de Waele, care sa stie cum trebuie sa se comporte.
"S-au mai vazut tensiuni intre presedinte si prim-ministru si in alte tari. Asta nu inseamna ca trebuie sa te duci la televiziune si sa iti acuzi oponentul ca este un mafiot! E grav cand oamenii politici isi pierd cumpatul. Faptul ca Romania e membra a UE de la 1 ianuarie nu inseamna ca problemele au trecut, as spune chiar dimpotriva: problemele de-abia incep", a mai adaugat el.

Editia europeana a publicatiei economice americane The Wall Street Jurnal a publicat ieri un articol amplu referitor la scandalul Rompetrol in care face asemanarea cu scandalul legat de compania rusa Iukos.
"Romania ingrijoreaza UE", titreaza publicatia, sustinand ca acest recent scandal a pus in dezbatere probleme cum ar fi implicarea politicienilor in actul de justitie si drepturile investitorilor. Articolul se refera pe larg la implicarea a doi investitori americani in afacere si face o paralela intre Rompetrol si cazul Iukos, care s-a soldat cu preluarea de catre statul rus a principalelor active detinute de grupul petrolier rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO