Politică

Exclusiv online: Politica pe net: Intre un “carnet de membru” si un “click” nu a mai ramas nimic

19.03.2010, 00:00 46

Ceea ce pentru multi internauti era full time job in timpulcampaniei electorale, si anume sa posteze contra cost comentariifavorabile sau defavorabile la stirile referitoare la anumiticandidati, ar putea deveni acum sarcina de partid, odata culansarea primei campanii online de recrutare de noi membri.

PSD, formatiune care se zbate sa iasa din zona gri a opozitieisi implicit a anonimatului politic, a lansat in urma cu treisaptamani prima campanie de recurtare de noi membri sisimpatizanti. Acestia se vor putea inscrie si online, pe site-ulpartidului, pina pe 30 martie, urmind ca pina in iunie sa se faca ocentralizare a tuturor membrilor de partid, potrivit purtatoruluide cuvint al formatiunii Radu Moldovan.

Social democratii au fost singurii care au reusit performanta inRomania postdecembrista sa depaseasca pragul de 500 000 de membri,in 2004 fiind inscrisi cu carnet de membru 550 000 de membri,potrivit secretarului general de la acea vreme Octav Cozminca.Acum, in partid ar mai fi ramas aproximativ 100 000 de membri, dupacum a afirmat recent senatorul Miron Mitrea.

Purtatorul de cuvint al formatiunii, Radu Moldovan, sustine insaca cifra este incorecta de vreme ce doar in organizatia depensionari a partidului sunt "135 000 de membri cu carnet". "PSD alansat campania de porti deschise pina la 30 martie pentru arecruta noi membri, astfel incat pina la jumatatea anului safinalizam, in urma alegerilor si reorganizarii organizariifilialelor, numaratoarea membrilor de partid", a afirmatMoldovan.

Daca in Senat si Camera Deputatilor, grupurile parlamentare alePSD inregistreaza adevarate "hemoragii" - numai saptamina trecutadoi deputati tineri, Catalin Chereches si Carmen Moldovan auanuntat ca demisioneaza, in filiale lucrurile stau mai bine, spunepurtatorul de cuvint al partidului.

"Nu avem inca o centralizare, dar din cate am inteles, inTimisoara s-au eliberat 200 de carnete de membru in trei saptamani,in vreme ce in organizatia din care fac parte, Bistrita s-au maiinscris 100 de membri", a mai spus Moldovan.

Daca fiecare organizatie judeteana ar "recruta" in ritmulBistritei atunci PSD ar avea putin peste 6000 de noi membri pina lajumatatea anului.

O campanie similara de recrutare sta si pe buzele celor dinPartidul Democrat Liberal.; Vicepresedintele Ghoerghe Falca adeclarat ieri ca numai in organizatia Arad s-au inscris de lainceputul anului 420 de membri.

Nastase ii cheama pe simpatizanti la sedinteleguvernului "din umbra"

Recrutarea de noi membri este doar o prima faza din strategia de"fermecare" a electoratului pe care o aplica PSD. Adrian Nastase,care in timpul mandatului sau de premier a primit porecla"Arogantul", va deschide maine portile cartierului general alguvernului "din umbra" tocmai pentru a-i atrage pe aceisimpatizanti care erau atrasi pe vremuri de Ion Iliescu.

Invitatia nu e adresata numai simpatizantilor sustine sebnatorulOlguta Vasilescu, ci si reprezentantilor mediului academic. Ei vorputea participa la sedintele departamentelor de educatie si vorputea face propuneri si sugestii liderilor de partid, a explicatVasilescu.

Cat te costa sa fii membru de partid

Daca pentru calitatea de membru simplu, un social democrat poateplati lunar intre 1 leu si 5 lei, sumele incep sa creasca odata cu"demnitatile" pe care le obtin in calitate de membri de partid.Astfel, consilierii locali contribuie la partid cu 4% din salariu,cei judeteni cu 6% din salariu, in vreme ce parlamentarii sauprimarii dau lunar la partid 10% din salariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO